Prof. dr. Florin MIHĂLȚAN, medic primar de Pneumologie, a explicat la dezbaterea „Vaccinarea, prezent și viitor”, cum pacienții cu probleme pneumologice au evitat să se prezinte la medic de teama COVID-19, ajungând, astfel, să li se agraveze problemele de sănătate. „Ne confruntăm cu următoarele situații: pacienții fug de controale la spitalele care sunt cunoscute ca având secții de COVID-19, noi având și o secție de non-COVID-19. Și totuși, pacienții nu vin la control, temerile fiind, în primul rând, de a nu prinde un virus în momentul în care vin la spital. Acest lucru însă generează, ca un bulgăre de zăpadă care ia dimensiuni incredibile, pentru că: din patologia pe care o avem în momentul de față remarcăm următorul lucru: sunt pacienți cu cancere pulmonare care temporizează luni de zile prezența la spital, chiar dacă inițial au avut un control care a semnalat ceva, după aceea trec luni de zile până se prezintă și în momentul respectiv, tumora respectivă este depășită chirurgical, deci este într-o fază foarte avansată.
A doua situație este prezența insuficiențelor respiratorii, care nu au nimic de-a face cu COVID-19, dar în spate sunt de obicei două afecțiuni cronice, brohopneumonia cronică obstructivă și astmul bronșic; vin în plină criză, pe oxigen, au nevoie rapid de intubație și ATI și acest lucru este tocmai datorită temporizării la domiciliu a prezenței și a controalelor regulate”, a explicat medicul.
De asemenea, el a mai arătat că telemedicina „ar putea demola oarecum această teamă de de spital și faptul că nu vin la controale. Însă părerea mea ca pneumolog la momentul actual e că pentru doctorii din România, online-ul este încă la un nivel foarte mic din punct de vedere al practicii”, a mai spus el.
Detalii găsiți în materialul video atașat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News