Efectele pandemiei. Mihălțan: pacienții fug de controale la spitalele COVID-19 

Angela Sabău |
Data publicării:
EXCLUSIV

Prof. dr. Florin MIHĂLȚAN, medic primar de Pneumologie, profesor universitar la UMF Carol Davila București, a vorbit în cadrul dezbaterii online „Vaccinarea, prezent și viitor”, despre cum sunt afectați pacienții cu boli pulmonare.

Prof. dr. Florin MIHĂLȚAN, medic primar de Pneumologie, a explicat la dezbaterea „Vaccinarea, prezent și viitor”, cum pacienții cu probleme pneumologice au evitat să se prezinte la medic de teama COVID-19, ajungând, astfel, să li se agraveze problemele de sănătate. „Ne confruntăm cu următoarele situații: pacienții fug de controale la spitalele care sunt cunoscute ca având secții de COVID-19, noi având și o secție de non-COVID-19. Și totuși, pacienții nu vin la control, temerile fiind, în primul rând, de a nu prinde un virus în momentul în care vin la spital. Acest lucru însă generează, ca un bulgăre de zăpadă care ia dimensiuni incredibile, pentru că: din patologia pe care o avem în momentul de față remarcăm următorul lucru: sunt pacienți cu cancere pulmonare care temporizează luni de zile prezența la spital, chiar dacă inițial au avut un control care a semnalat ceva, după aceea trec luni de zile până se prezintă și în momentul respectiv, tumora respectivă este depășită chirurgical, deci este într-o fază foarte  avansată. 
A doua situație este prezența insuficiențelor respiratorii, care nu au nimic de-a face cu COVID-19, dar în spate sunt de obicei două afecțiuni cronice, brohopneumonia cronică obstructivă și astmul bronșic; vin în plină criză, pe oxigen, au nevoie rapid de intubație și ATI și acest lucru este tocmai datorită temporizării la domiciliu a prezenței și a controalelor regulate”, a explicat medicul.
De asemenea, el a mai arătat că telemedicina „ar putea demola oarecum această teamă de de spital și faptul că nu vin la controale. Însă părerea mea ca pneumolog la momentul actual e că pentru doctorii din România, online-ul este încă la un nivel foarte mic din punct de vedere al practicii”, a mai spus el.

Detalii găsiți în materialul video atașat

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel