Emanuel-Gabriel Botnariu: trebuie făcută o diferență între telemedicină și telemonitorizare

Angela Sabău |
Data publicării:
EXCLUSIV
Dr. Emanuel Botnariu, senator
Dr. Emanuel Botnariu, senator

Emanuel-Gabriel BOTNARIU, membru în Comisia pentru Sănătate publică din Senatul României, a vorbit la dezbaterea „TELEMEDICINA - medicina viitorului? Noile tehnologii și sistemul de sănătate din România", organizată de trustul de presă DC Media Group despre problemele de abordare cu care se confruntă telemedicina.

Senatorul Emanuel-Gabriel BOTNARIU, membru în Comisia pentru Sănătate publică din Senatul României, a fost prezent în dezbaterea „TELEMEDICINA - medicina viitorului? Noile tehnologii și sistemul de sănătate din România", organizată de trustul de presă DC Media Group, din care fac parte DC NewsTV, DC News, DC Medical și DC Business. El a vorbit în cadrul dezbaterii despre problemele cu care se confruntă medicii în domeniul telemedicinei, dar și ce pași ar trebui făcuți pentru ca acest domeniu să fie cât mai bine utizilzat, în beneficul tuturor. „Utilizatorii de telemedicină se izbesc de reticența pacienților – aici trebuie să pornim din câteva puncte ca să facem o legislație pertinentă în acest sens.

1. Trebuie foarte mult popularizată această telemedicină. Să pornim de la un experiment cu pacienții cronici. În România este înțelenită o mentalitate a pacientului, să vină la medic. Atunci se simte și el mai în siguranță. Chestia asta la distanță provoacă pentru pacient un impact emoțional deosebit. Poate nu-și găsește cuvintele, poate nu înțelege cuvintele care-i sunt adresate de către medic sau de către cel care face comunicarea. Aici noi suntem puțin deficitari, ca și nație, în sistemul de comunicare.

2. Trebuie pregătit inclusiv personalul medical, adică trebuie să facem un limbaj comun acceptat, în așa fel încât toată populația să înțeleagă ceea ce vrem noi să transmitem prin actul medical respectiv.

3. Trebuie să ne gândim să facem un separatism între telemedicină și telemonitorizare. Pentru că în multe state din Occident greșit înțelese de mulți de la noi, de fapt, cel mai mult se pune accentul pe telemonitorizare. Adică pe cronici, cu tot felul de afecțiuni. A trebuit să vină acest coronavirus și să ne deschidă ochii și nouă, dar și altor țări din vestul Europei că esențială este comunicarea foarte rapidă cu pacienții”, a explicat el în cadrul dezbaterii.

De asemenea, mai spune el, la cele mai multe conferințe la care a participat, accentul s-a pus pe „introducerea acestei componente în legislația țărilor europene, în special voiau să pornească cu telemonitorizarea, pentru că telemedicina voiau să o folosească mai mult ca «second opinion». Aici mergeau ei pe a populariza sistmeul digital”, a mai completat el.

Mai multe vedeți în înregistrarea VIDEO atașată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel