Encefalita: cauze, simptome, diagnostic, tratament. Poate cauza DECES

Anisia Nica |
Data publicării:
encefalita FOTO: Pexels @andrea piacquadio
encefalita FOTO: Pexels @andrea piacquadio

Encefalita: cum se manifestă, ce o cauzează și care sunt metodele de diagnostic și tratament folosite? De ce este atât de gravă?

Encefalita este reprezentată de o inflamație a creierului, printr-o definiție simplă. Cu toate acestea, afecțiunea are o gravitate deosebită prin faptul că unele simptome necesită intervenție medicală de urgență, iar complicațiile bolii pot fi fatale.

Cauze

Studiile medicale arată că encefalita este cauzată, de obicei, de infecțiile determinate de diverși agenți patogeni, în special de virusuri. Virsurile herpetice sunt cel mai des diagnosticate în encefalită, dar inflamația creierului poate apărea și asociată bolilor copilăriei, în urma infecției cu virusul West Nile, virusul La Crosse, virusul St. Louis, enterovirusuri sau, mai rar, din cauza infecțiilor bacteriene, fungice sau parazitare.

Vezi și: Bolile copilăriei: Rubeola poate cauza AVORT

Simptome

Potrivit MayoClinic, persoanele care suferă de encefalită virală vor avea simptome asemănătoare cu cele din gripă, precum:

-dureri de cap;

-febră;

-dureri musculare și articulare;

-oboseală persistentă și slăbiciune fizică.

Simptomele severe includ stare de confuzie, convulsii, slăbiciune musculară, chiar paralizii, probleme de vorbire și, cel mai grav, comă. Alte manifestări ale encefalitei includ modificări cognitive, precum: anxietate, halucinații, pierderi de memorie sau tulburări de comportament.

Atunci când apare la copii, encefalita se manifestă prin stare de greață, vărsături, inapetență și stare de iritabilitate. Uneori, poate apărea fotofobia (sensibilitatea ochilor la lumină), manifestare comună atât encefalitei, cât și meningitei. Mai multe despre fotofobie și meningită poți citi aici: Meningita: cauze, simptome, diagnostic, tratament. Poate cauza DECES

Fotofobia: ce este și de ce apare. Un semn al MENINGITEI

Encefalita autoimună

HopkinsMedicine arată că encefalita poate avea și etiologie autoimună. Această formă de boală se caracterizează prin formarea anticorpilor care atacă direct celulele din creier. Acest proces este dat de o disfuncție a sistemului imunitar, iar cauzele ruperii echilibrului din organism nu sunt cunoscute pe deplin. Se consideră că unele tumori sunt la baza apariției encefalitei autoimune. 

Diagnostic și tratament

Apariția simptomelor corelate cu encefalita necesită consult de urgență la medic. Acesta va pune o serie de întrebări care să-l ghideze spre diagnosticul corect, va face o examinare clinică și va folosi anumite teste speciale. 

În diagnosticul encefalitei se folosesc examene imagistice, puncție lombară, electroencefalograma și teste de sânge. Mai multe despre examenele imagistice poți citi aici: Testele imagistice, utilizate des în diagnostic. Care dintre ele se folosește cu succes în NEUROLOGIE

Tratamentul encefalitei va fi stabilit de medic în urma unui diagnostic clar. Atunci când boala a fost determinată de un virus se vor folosi substanțe antivirale, iar infecția bacteriană se tratează cu antibiotice. Encefalita autoimună se tratează cu corticosteroizi, iar restul tratamentului va include medicamente simptomatice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel