Epidemiolog american: Riscul de infectare cu COVID-19, de 20 de ori mai mare în interior

Adisa Codruț |
Data publicării:
Coronavirus, COVID-19
Coronavirus, COVID-19

Riscul de infectare cu COVID-19 în interior este de 20 de ori mai mare, decât în exterior, iar un vaccin contra COVID-19 pentru toată lumea vom avea abia în 2021, spune unul dintre cei mai cunoscuți epidemiologi din SUA. 

Dr Syra Madad, epidemiolog și director de Programe pentru Sistemul de Răspândire a Agenților Patogeni pentru spitalele din New York, a fost implicată în pregătirea și răspunsul pentru mai multe epidemii, de-a lungului timpului. Ebola și virusul Zika sunt doar două dintre ele. Ea spune că SARS CoV-2 –a răspândit atât de repede și a afectat atât d emultă lume pentru că a fost privit greșit, din start. 

Am subestimat boala

„Cea ce face COVID-19 atât de dificil este în primul rând faptul că avem de a face cu un virus respirator și au fost făcute foarte multe greșeli la început, aici, în SUA, dar și în toată lumea. În primul rând, a fost subestimată boala în sine și faptul că nu am avut infrastructura de care am avut nevoie ca să fim capabili să reacționăm potrivit și rapid în fața acestei infecții. Sunt multe probleme pe care le-am avut încă de la începutul pandemiei și continuăm să le avem, deși suntem de 9 luni în pandemie. Dacă politicul și politicienii nu iau pandemia în serios, dacă nu au voința politică pentru asta, atunci rezultatul va fi unul urât. Iar aici, în SUA, nu este vorba doar despre sistemul public de sănătate, ci și despre politică, care este centrul atenției, iar asta face ca situația să fie mult mai gravă”, a explicat Dr Syra Madad, pentru Digi24

Specialistul susține că în acest moment nu se poate dovedi că acest coronavirus ar fi fost creat în laborator. 

„Toate dovezile pe care le avem până acum ne arată că este un fenomen natural și nu este nimic surprinzător. Oamenii cred deseori că nu poate fi ceva natural, care să aibă un impact atât de mare. Dar chiar așa stau lucrurile, avem foarte multe exemple, dacă ne uităm în trecut. Acestea sunt pur și simplu fenomene naturale care se întâmplă, scapă de sub control și pot duce la o pandemie”, a arătat aceasta. 

De ce sunt mai puține cazuri fatale

Reputatul eșpidemiolog spune că am învățat multe despre COVID-19 și că așa se explică de ce numărul deceselor a scăzut, deși sunt tot mai mulți infectați. 

„Tratamentele pentru cei care ajung la spital au devenit mai bune, deci suntem în stare să scădem numărul celor care își pierd viața din cauza COVID-19,  datorită câtorva tratamente pe care le avem și pentru că am învățat mai bine cum să intervenim mai rapid și să facem lucrurile mai bine. În același timp vedem o schimbare la nivelul populației. Sunt mai mulți tineri care se infectează, față de cei mai în vârstă. Știm despre COVID-19 este că riscul de a fi mortal este mai mare pentru populația mai în vârstă. Pentru tinerii care se infectează, evident cazurile fatale sunt mai puține, ceea ce este foarte bine, dar din nou, cum am spus, nu știm ramificațiile pe termen lung, nu știm despre bolile asociate cu COVID-19, deci chiar dacă tinerii nu mor din cauza Covid-19, ar putea să aibă probleme pe termen lung pe care urmează să le aflăm”, a explicat Dr Syra Madad. 

Risc uriaș de infectare în interior

Epidemiologul atrage atenția, însă, că riscul de răspândire nu e atât de mare în exterior, cum se crede, iar un vaccin nu vor avea așa curând cum credem. 

„Riscul de răspândire a virusului este de 20 de ori mai mare în interior, decât în exterior. Deci sunt lucruri pe care le poți face pentru a scădea riscul de a transmite COVID-19 sau de a te infecta cu virusul. (...) Cred că putem avea un vaccin până la finalul acestui an, nu în octombrie sau noiembrie, dar cred că undeva până la finalul anului. Dar nu va fi disponibil pentru populație decât în 2021, deci primii care vor primi vaccinul vor fi cei care lucrează în sistemul de sănătate, ei sunt grupul prioritar. Restul populației va avea acces la acest vaccin undeva în 2021”, a arătat dr Syra Madad.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel