Femeia care a dat lumii medicamentele antivirale. Cum a uimit oamenii de știință acum 50 de ani

Gertrude Elion, foto: Wikipedia
Gertrude Elion, foto: Wikipedia

În urmă cu cincizeci de ani, puțini oameni de știință credeau că un medicament ar putea combate virusurile cu efecte secundare scăzute. Gertrude Elion le-a arătat că se poate.

Născută în 1918 în Manhattan, Gertrude Elion a dezvoltat medicamentul aciclovir, un puternic inhibitor al virusurilor herpetice cu toxicitate scăzută, pe care echipa ei l-a dezvăluit în 1978, notează National Geographic. 

În urmă cu 50 de ani, majoritatea oamenilor de știință s-au îndoit că este posibil ca o particulă mică, parazitară, care depinde în totalitate de o celulă gazdă pentru a se reproduce, să poată fi inhibată fără a afecta celula în sine.

Acum, antivirale sunt folosite pentru a trata herpesul, hepatita, HIV, Ebola și multe altele. Și, fără îndoială, toate acestea nu ar exista astăzi dacă nu ar fi fost Gertrude „Trudy” Elion.


Getrude Elion a câștigat Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină din 1988, devenind a cincea femeie care a făcut acest lucru. Ea a împărțit premiul cu colaboratorul ei George Hitchings, care a angajat-o în 1944 pentru a lucra îm laboratorul său de biochimie, potrivit Wikipedia. 


Gertrude s-a stins din viața pe 21 februarie 1999, la vârsta de 81 de ani. 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel