Flatulența urât mirositoare, cauze și tratament. Ce indică mirosul gazelor despre sănătatea intestinului

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
flatulenta urat mirositoare - FOTO: Freepik
flatulenta urat mirositoare - FOTO: Freepik

Flatulența urât mirositoare, care se numește vânt, este un proces biologic care ajută la eliberarea gazului din digestie. Dar ce înseamnă atunci când miroase urât.

Flatulența urât mirositoare este considerată normală. Acestea devin inconfortabile când sunt puternice și urât mirositoare.  Unele alimente sau medicamente pot provoca flatulențe urât mirositoare.

Există, cu toate acestea, unele cazuri în care flatulența mirositoare poate fi un indicator al unei infecții, probleme digestive, sau o tulburare.

Flatulența urât mirositoare, cauze

Există o serie de motive pentru care flatulența poate mirosi rău. În cele mai multe cazuri, flatulența urât mirositoare este asociată cu alimentele pe care le consumați și cu o dietă dezechilibrată. Cu toate acestea, pot exista cauze mai grave ale gazului urât mirositor, arată Healthline.

Vezi și: Bluza pe gât, recomandare pentru reducerea facturilor la energie. Ce riscuri are pentru sănătate

Alimente bogate în fibre

Multe alimente bogate în fibre te pot face să treci mai mult gaz. Este nevoie de mai mult timp pentru ca aceste alimente să se descompună în sistemul digestiv, astfel încât acestea să fermenteze în timp.

Alimente bogate în fibre, de asemenea, uneori miros, ceea ce înseamnă gazele dumneavoastră pot mirosi, de asemenea. Acest lucru este valabil mai ales în cazul legumelor puternic mirositoare, cum ar fi:

- broccoli

- sparanghel

- varză

Flatulența poate mirosi a ouă putrede din cauza sulfului din alimentele bogate în fibre. Sulful este un compus natural care miroase a ouă stricate. Multe legume sunt pe bază de sulf.

Intoleranță alimentară

Dacă aveți o sensibilitate sau o reacție la anumite alimente, gazul ar putea avea un miros neplăcut. De exemplu, persoanele cu intoleranță la lactoză nu pot descompune lactoza de zahăr. Ca urmare, este fermentat de bacterii în intestin.

Tulburări legate de gluten, inclusiv boala celiacă, pot provoca, de asemenea, gaze mirositoare. Boala celiacă este o boală autoimună în care există un răspuns imun la glutenul proteic. Acest lucru duce la inflamație și rănire în intestin, ceea ce duce la malabsorbție și flatulență.

În afară de flatulența urât mirositoare, boala celiacă poate provoca alte simptome:

- oboseală

- balonare

- diaree

- pierdere în greutate

Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a obține teste și de a determina dacă aveți orice alergii alimentare sau sensibilități care pot fi determina gaze urât mirositoare.

Vezi și: Semințele de chimen scad zahărul din sânge și te ajută să slăbești. Cum se prepară licoarea magică

Medicamente

Deși mai puțin frecvente, anumite medicamente pot provoca flatulență mirositoare. Antibioticele ucid agenții patogeni dăunători din organism, dar pot distruge și unele dintre bacteriile "bune" din stomac, care ajută digestia. Fără această bacterie, gazul poate mirosi. Ai putea experimenta, de asemenea, balonare și constipație.

Tratamentul pentru această cauză implică schimbarea medicamentelor, pe care ar trebui să le faceți numai sub îndrumarea unui profesionist din domeniul sănătății.

Constipație

Constipația  indică faptul că aveți o acumulare de scaun, în colon. Dacă nu se poate elibera în mod regulat, aceasta poate provoca dezvoltarea bacteriilor și a mirosului. Rezultatul final este gazul urât mirositor și uneori dureros.

Administrarea unor laxative poate fi un remediu simplu acasă pentru constipație.

Acumularea de bacterii și infecții ale tractului digestiv

Când corpul tău digera alimentele, extrage nutrienţii şi îi trimite în sânge. Deșeurile sunt trimise la colon. Perturbarea procesului de digestie poate provoca o creștere excesivă a bacteriilor.

Unele bacterii pot provoca infecții în intestine și tractul digestiv. Acest lucru poate provoca un volum mai mare de gaz decât în mod normal și un miros puternic mirositor. Persoanele cu infecții ale tractului digestiv, de asemenea, de multe ori au dureri abdominale și diaree.

Vizitați medicul dumneavoastră pentru a determina aveți o infecție bacteriană.

Vezi și: Adevărul despre ceai. Ce nu ți-a spus nimeni despre pericolul ascuns din plicuri

Cancer de colon

O cauză mai rară a flatulenței urât mirositoare este cancerul de colon. Când polipii sau tumorile se formează în tractul digestiv, aceasta poate provoca o obstrucție parțială a intestinului, ceea ce duce la acumularea de gaze și balonare.

Dacă începeți să vă confruntați cu gaze anormale mirositoare și disconfort, iar o schimbare a dietei sau a medicamentelor nu vă ameliorează simptomele, sunați-vă medicul pentru o evaluare completă. Ei pot determina dacă o colonoscopie este justificată.

Tratamentul pentru cancerul de colon variază în funcție de stadiul cancerului. Aceasta poate include o intervenție chirurgicală pentru a elimina tumorile și chimioterapie pentru a ucide celulele canceroase.

Vezi și: Riscul de cancer metastatic poate fi redus. Medic: Devin ca niște organe de supereroi

Flatulența urât mirositoare, când să vezi un medic

În cele mai multe cazuri, flatulența urât mirositoare nu este un motiv de alarmă. Cu toate acestea, dacă gazul este însoțit de simptome neregulate, trebuie să vizitați imediat un medic. Unele simptome adverse pe care le puteți prezenta alături de gazul mirositor includ:

- crampe severe sau dureri abdominale

- balonare

- greață

- vărsături

- diaree

- incontinența intestinului

- scaune sângeroase

- pierdere în greutate

- febră

- dureri musculare sau slăbiciune

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel