Fumatul, epidemie și criză. Brad Rodu: Mesajele la volan, alcoolul și consumul de marijuana, mai periculoase. Adulții, mai expuși riscului de boli grave și fatale

Fumatul: Foto: Freepick @prostooleh
Fumatul: Foto: Freepick @prostooleh

Fumatul, de la o problemă de sănătate, la o problemă morală. Brad Rodu, despre cum i s-a făcut plângere de către Institutul Național de Cancer pentru descoperirile despre variantele mai sigure pentru fumat.

Zilele trecute a avut loc Tobacco Harm Reduction Summit Spain 2023, eveniment dedicat dezbaterilor despre reducerea riscurilor legate de fumat, inovație și știință în domeniul produselor de tutun fără fum, care oferă o gamă largă de perspective internaționale, de la analiza științifică a problemei până la implicațiile sale politice și de reglementare.

Experți din Spania, Canada, SUA, UK, Suedia și Grecia au dezbătut principalele schimbări ale produselor alternative pentru fumat și au analizat cele mai recente progrese științifice și experiențe internaționale în materie de reducere a riscurilor, precum și noile studii care susțin eficacitatea acestora.

Brad Rodu, Președintele Departamentului de Cercetare privind Reducerea Daunelor Tutunului a oferit cifre în ceea ce privește scăderea numărului de fumători în rândul tinerilor și a povestiti cum, în urmă cu mai mulți ani, Institutul Național de Cancer a depus o plângere împotriva studiilor sale despre produsele mai sigure pentru fumat.

Ce se întâmplă în corp dacă fumezi țigări electronice. Dovezi incredibile despre bronhopneumonie. Bundoi: Vreau ca lumea să înțeleagă. Este dovedit!

Sunt 6.000 de substanțe în fumul de țigară, iar peste 100 sunt asociate cu cancerul. Ce înseamnă un viitor fără fum? Bundoi: Arderea este problema

Marea diferență dintre țigara clasică și tutunul încălzit. Ce este gudronul și ce inhalezi, de fapt, când fumezi țigări normale. Bundoi: Asta cauzează bolile

"Știți, una dintre probleme a fost reprezentarea vapatului în rândul copiilor, ca fiind o epidemie și o criză în SUA. Această percepție a condus la o mare parte din legislația și reglementarea acestor proiecte, aici în SUA. 

Și știu că aceste titluri au ajuns în întreaga lume. Probabil inclusiv în Spania, dar cred că toată această criză a fost exagerată și distorsionată", a spus prof. Brad Rodu, Președintele Departamentului de Cercetare privind Reducerea Daunelor Tutunului la Centrul pentru Cancerul Brun de la Universitatea din Louisville, Kentucky.

"În 2022, statisticile arată că 2,2 milioane de liceeni fumează, dar aceasta nu este întreaga poveste, pentru că ceea ce nu ne spune este că aproximativ 1,4 milioane dintre acești copii au luat deja un alt produs din tutun. Este foarte neobișnuit ca acei copii să fi început să fumeze, iar 700.000 dintre ei să fi murit.

Acum, suntem foarte îngrijorați de consumul în rândul copiilor. Fără îndoială! Dar nu sunt 2,1 milioane. Este vorba de aproximativ 700.000, iar dintre aceștia, doar 200.000 folosesc produsul între 20 și 30 de zile în ultima lună, ceea ce reprezintă tipul de utilizare care ne îngrijorează că aceștia ar putea deveni dependenți.

Acum, când ne uităm la cei 200.000, aceștia reprezintă doar 1,5% din toți copiii de liceu.

Și aș vrea să comparăm această cifră cu multe, multe alte activități care sunt mult mai frecvente și mult mai periculoase, cum ar fi trimiterea de mesaje text la volan, consumul de alcool. De asemenea, cu consumul de marijuana. 

Consumul de marijuana a fost de 20-25% în ultimii 20-25 de ani. Deci, deși ar trebui să fim îngrijorați de acest lucru, nu este o criză așa cum oamenii au fost induși să creadă și nu este un motiv real pentru a elimina aceste produse.

Așadar, pe scurt, fumatul în rândul elevilor de liceu din SUA nu este o criză așa cum a fost descrisă. Și vă încurajez să încercați să găsiți un echilibru între accesul copiilor la aceste produse și accesul adulților, care altfel vor fi expuși riscului de a suferi de boli grave, dacă nu chiar fatale, legate de fumat", a mai spus el.

Institutul Național de Cancer, plânegere împotriva studiilor despre produsele alternative pentru fumat: Această idee a unor produse cu nicotină mai sigure nu-și avea locul pe piața americană

 

"În 1994, când mi-am publicat primele 3 lucrări, a existat o reacție imediată din partea instituțiilor medicale și oncologice din SUA. Pot să vă dau un exemplu. Institutul Național de Cancer, care este unul dintre cei mai importanți finanțatori din SUA. La acea dată și acum, a depus practic o plângere oficială la universitatea mea, în care a spus că nici măcar nu ar trebui să se vorbească despre acest lucru. 

Această idee a unor produse cu nicotină mai sigure nu-și avea locul pe piața americană și, de fapt, au propus sancționarea postului meu de profesor la Universitate. Am fost supus unui an de revizuire a cercetărilor noastre de la acea vreme. Nu a dus la nimic. Dar a fost literalmente un atac la adresa reputației mele și a licenței mele de a practica și a fost într-adevăr un preambul la tipurile de impact pe care le vedem acum. 

Acest tip de reacție la prezența acestei întâlniri, care trebuia să discute probleme științifice de acest gen, a fost practic închisă. Și îi susțin cu adevărat pe toți cei din Spania care au insistat și au continuat acest proiect, dar am observat acest tip de opoziție la fiecare nivel al activității mele în acest domeniu, și este foarte, foarte dificil", a mai spus el.

Fumatul, de la o problemă de sănătate, la o problemă morală

 

"Ei bine, un lucru pe care l-am învățat din colaborarea noastră este că, atunci când am intrat în asta, era totul despre sănătate și despre cancerul pulmonar.

Și a trecut de la o problemă de sănătate, la o problemă morală. Și atunci nu vedem soluții practice care să ajute.

Și știți, am experimentat asta cu aproximativ 100 de ani în urmă, când SUA s-au angajat în acest experiment uriaș, numit prohibiție, și acesta este același proces în care suntem angajați acum cu privire la toate produsele din nicotină și tutun.

Este o progresie lentă către prohibiția totală și știi că nu există niciun motiv pentru asta și că nu va funcționa nicăieri. Așa că sper că, în cele din urmă, va fi o rezoluție fără fum, și este o implicare cu fumătorii actuali și deja o vedem cu viitorii fumători.

La tinerii cu vârsta între 18 și 24 de ani, adulți tineri, vedem exact aceeași scădere abruptă a ratelor de fumat și, în timp, aceasta se va traduce în câștiguri uriașe de sănătate publică. Asta se va întâmpla, dar trebuie să încercăm să se întâmple mai repede", a conchis Brad Rode.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel