Gabriel Diaconu: Aceste cuvinte ar trebui spuse când se duce un jurnalist

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Gabriel Diaconu, Medic specialist psihiatru. Foto Facebook
Gabriel Diaconu, Medic specialist psihiatru. Foto Facebook

Gabriel Diaconu, medic psihiatru, a transmis un mesaj pe contul său de Facebook, după moartea jurnalistei Cristina Țopescu. 

 

"Aceste cuvinte ar trebui spuse când se duce un jurnalist. Le scriu, acum, la cald, la rându-mi jurnalist, perpetuu ilegalist în meserie.

A fost un om curios, tenace, dornic nu doar să afle, cât să și spună, adevărul.

A fost un om energic. A știut ce înseamnă nopțile albe și pâinea neagră. A fost un om despre întrebări din ce în ce mai bune, nu doar despre răspunsuri.

A fost un om cald când era rece, și poate rece când era cald. Când l-ai crezut aproape era departe, dar când l-ai crezut departe, era aproape.

N-a încetat niciodată să citească. N-a renunțat niciodată să apere ceea ce e posibil cel mai sfânt între sfinte: cuvântul. Cuvântul, și dreptul la cuvânt.

A avut valori. A avut morală, etică. O intuiție a binelui și modul de-a merge spre acea cale, chiar și când lucrurile pe care le spui, le afli, le transmiți, pică pe urechi surde.

A avut spirit de camarad. A avut loialitate pentru cei aidoma, și egală distanță față de oricine l-a sedus, sau i-a căutat seducția. Căci singurul lucru care te vindecă de varii căutări e ochiul negru al camerei, sau albul paginii pe care scrii.

A fost un om singur, chiar și când era înconjurat de mulți. Să fii jurnalist înseamnă să fii singur chiar și când ai cei mai mulți prieteni declarați, și faci baie în adulația mulților.

A îndurat tentația cinismului, și a acceptat că prea puțin putem schimba din roata dințată a lumii care ne trage pe toți, puțin câte puțin, sub ea. A zâmbit. Și a continuat să dea binețe celor care încă n-au aflat. Celor care deocamdată nu știu. Cei care ar merita să știe. Adică toți.

A fost, este, va fi. Pentru că a fi jurnalist cuprinde o brumă de eternitate și, pentru o secundă, o ții în palma ta. O ții când scrii sau vorbești despre moarte. O ții când, chiar dacă ai stomacul gol și inima plină, chiar dacă îți vine să râzi, să urli sau să plângi, vei rămâne ceea ce știi că ți-e menirea să fii. Un medium, o clepsidră prin care curge o poveste, de unde s-a întâmplat până și-n ultimul cătun, unde trebuie să ajungă.

Acestea, cred, ar trebui să fie cuvintele spuse la moartea unui jurnalist. Și poate și la nașterea lui.

La revedere, Cristina"

 

A scris medicul pe pagina sa de socializare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel