Glaucom, zona în care locuiești îți poate crește riscul de orbire

Dana Lascu |
Data publicării:
Ochii pot fi afectați
Ochii pot fi afectați

Locuitul într-o zonă mai poluată este asociat cu o probabilitate mai mare de a avea glaucom, o afecțiune oculară debilitantă care poate provoca orbire, arată un nou studiu.

Oamenii din cartierele cu cantități mai mari de poluare cu particule fine au un risc cu cel puțin 6% mai mare să facă glaucom decât cei din zonele cel mai puțin poluate, potrivit concluziilor studiului condus de cercetători de la University College London (UCL) din Marea Britanie, publicate în jurnalul Investigative Ophthalmology & Visual Science.

„Am găsit încă un motiv pentru care poluarea aerului ar trebui abordată ca prioritate de sănătate publică și că evitarea surselor de poluare a aerului ar putea fi în valoare pentru sănătatea ochilor, alături de alte probleme de sănătate", a declarat autorul principal al studiului, profesorul Paul Foster (Institutul de Oftalmologie al UCL și de la Spitalul de ochi Moorfields).

„Deși nu putem confirma deocamdată relația cauză efect, sperăm să continuăm cercetările noastre pentru a determina dacă poluarea aerului provoacă într-adevăr glaucom și pentru a afla dacă există strategii de evitare care ar putea ajuta oamenii să-și reducă expunerea la poluarea aerului pentru a atenua riscurile pentru sănătate. "

Glaucomul este principala cauză globală a orbirii ireversibile și afectează peste 60 de milioane de oameni din întreaga lume. Cel mai frecvent rezultă din acumularea de presiune din lichidul din ochi, provocând deteriorarea nervului optic care leagă ochiul cu creierul. Glaucomul este o boală neurodegenerativă.

„Majoritatea factorilor de risc pentru glaucom sunt în afara controlului nostru, cum ar fi vârsta înaintată sau genetica. Este promițător că, după tensiunea intraoculară, am identificat acum un al doilea factor de risc pentru glaucom, care poate fi modificat prin stilul de viață, tratament sau modificări de politici publice", a adăugat profesorul Foster.

Rezultatele s-au bazat pe analiza a 111.370 de participanți ai cohortei de studiu din Biobank Marea Britanie, care au fost supuși testelor oculare din 2006 până în 2010. Participanții au fost întrebați dacă au glaucom și au fost supuși unor teste oculare pentru a măsura presiunea intraoculară și imagistica cu tomografie de coerență optică pe domeniu spectral (o scanare laser a retinei) pentru a măsura grosimea maculei ochilor lor (zona centrală a retinei).

Ce produce poluarea în ochi

Datele participanților au fost corelate, apoi, cu măsurători de poluare a aerului în zonele în care aceștia locuiau, date obținute de la Unitatea de Statistică a Sănătății Zonelor Mici, cercetătorii concentrându-se pe particule fine (egale sau mai mici de 2,5 micrometri în diametru, sau PM2,5).

Cercetătorii au descoperit că persoanele din cele mai poluate zone au o probabilitate cel puțin cu 6% mai mare de a avea glaucom decât cei din cartierele cel mai puțin poluate și că, de asemenea, probabilitățile sunt semnificativ mai mari să aibă o retină mai subțire, modificare tipică progresiei glaucomului. Presiunea din ochi nu a fost asociată cu poluarea aerului, ceea ce cercetătorii spun că sugerează că poluarea aerului poate afecta riscul de glaucom printr-un mecanism diferit.

„Poluarea aerului poate contribui la glaucom din cauza constricției vaselor de sânge, poluarea aerului fiind deja legată de un risc crescut de probleme cardiace. O altă posibilitate este ca particulele poluante să aibă un efect toxic direct care dăunează sistemului nervos și contribuie la inflamație", a declarat primul autor al studiului, Dr Sharon Chua (Institutul de Oftalmologie al UCL și de la Spitalul de ochi Moorfields).

Se dovedise anterior că poluarea aerului duce și la un risc crescut de boli pulmonare și cardiovasculare, precum și în afecțiuni ale creierului, precum boala Alzheimer, boala Parkinson și accident vascular cerebral. Expunerea de particule este unul dintre cei mai puternici predictori ai mortalității în rândul poluanților atmosferici.

Studiul oftalmologic se adaugă, în fapt, la dovezile anterioare conform cărora persoanele din zonele urbane au o probabilitate mai mare de 50% de glaucom decât cele din zonele rurale, ceea ce sugerează acum că poluarea aerului poate fi un contribuabil cheie la acest tipar.

„Am găsit o corelație izbitoare între expunerea la particule și glaucom. Având în vedere că acest studiu a fost realizat în Marea Britanie, care are o poluare relativ redusă cu particule mici, glaucomul poate fi și mai puternic afectat de poluarea aerului în altă parte a lumii. Și nu am inclus în analiza noastră poluarea aerului de interior și expunerea la poluanți locul de muncă, așa că efectul real poate fi și mai devastator", a spus profesorul Foster.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel