Gregoriana Tudoran: Populația are nevoie să fie educată despre cum se trăiește cu HIV!

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
Foto: freepik @jcomp
Foto: freepik @jcomp

Cu ocazia zilei de 1 decembrie - ziua mondială SIDA, a fost organizată o dezbatere, intitulată ”Calitatea vieții PLHIV în România”, care are ca scop informarea și conștientizarea populației cu priire la modul în care se trăiește cu HIV și necesitățile acestor persoane.

Cu ocazia zilei de 1 decembrie - ziua mondială SIDA, a fost organizată o dezbatere, intitulată ”Calitatea vieții PLHIV în România”, care are ca scop informarea și conștientizarea populației cu priire la modul în care se trăiește cu HIV și necesitățile acestor persoane.

Gregoriana Tudoran, PhD, Senior Account Manager din cadrul HIV Outcomes Romania, a avut o contribuție semnificativă în cadrul Dezbaterii "Calitatea vieții PLHIV în România". Prin prezentarea sa informativă despre misiunea Outcomes Romania, a evidențiat importanța adaptării politicilor publice și a practicilor clinice în domeniul HIV pentru a facilita accesul la îngrijiri medicale integrate, orientate către individ.

Prin implicarea sa, Gregoriana Tudoran militează pentru o abordare care să ofere un suport holist, îmbunătățind astfel calitatea vieții persoanelor care trăiesc cu HIV (cViRS). Această inițiativă se concentrează pe împărtășirea și promovarea bunelor practici, precum și pe integrarea abordărilor științifice în îngrijirea și gestionarea acestei afecțiuni.

foto: Dezbatere cu ocazia „1 Decembrie - ziua mondială SIDA”. Calitatea vieții PLHIV în România

Obiectivul principal al activității organizației constă în asigurarea accesului la îngrijiri medicale de calitate, adaptate nevoilor individuale ale celor afectați de HIV. Prin propuneri și implementarea unor strategii bazate pe cercetare și bune practici, Gregoriana Tudoran contribuie la crearea unui mediu în care persoanele care trăiesc cu HIV să aibă acces la tratamente și îngrijiri optime.

Misiunea acoperă mai multe aspecte, de la sensibilizare și educație în comunitate până la colaborarea cu autoritățile și instituțiile medicale pentru adaptarea politicilor și practicilor curente la nevoile și cerințele reale ale pacienților cu HIV. Prin aceste eforturi, organizația își propune să aducă o schimbare semnificativă în viața și accesul la îngrijiri medicale al celor afectați de HIV în România.

foto: Dezbatere cu ocazia „1 Decembrie - ziua mondială SIDA”. Calitatea vieții PLHIV în România

Acest studiu, desfășurat sub egida HIV Outcomes, își propune să ofere o perspectivă asupra calității vieții persoanelor care trăiesc cu HIV, având ca obiectiv esențial îmbunătățirea acestui aspect. Un aspect esențial subliniat în cadrul discuției este importanța Strategiei Naționale HIV-SIDA, care pune accentul pe necesitatea și relevanța unui nivel înalt de calitate a vieții în ceea ce privește sănătatea. Cu toate acestea, această strategie vitală încă nu beneficiază de finanțare și va începe să aibă efecte începând cu anul 2024.

”De ce acest studiu, o să se întrebe foarte multă lume. Pentru că misiunea HIV Outcomes, și în România, și în spațiul european este aceea de a contribui la îmbunătățirea calitatății vieții persoanelor cu HIV, pentru că, știm cu toții că astăzi speranța de viață este considerabil asemănătoare cu cea a populației generale. Cum facem acest lucru? Prin îmbunătățirea calității legislației și a politicilor publice și prin contribuții și consultări cu mediul clinic. 

Cel mai important la acest moment este strategia națională HIV-SIDA, care include noțiunea și importanța unui nivel înalt de calitate a vieții în relația cu sănătatea. Dar încă nu este finanțată. Vom beneficia din 2024”, a declarat Gregoriana Tudoran, PhD, Senior Account Manager, HIV Outcomes Romania, în cadrul Dezbaterii "Calitatea vieții PLHIV în România.

Rezultatele studiului - Autopercepție și Stigmatizare

foto: Dezbatere cu ocazia „1 Decembrie - ziua mondială SIDA”. Calitatea vieții PLHIV în România

Studiul evidențiază un contrast interesant în percepția și autoevaluarea persoanelor care trăiesc cu HIV în societate. Între 84.2% și 85.5% dintre respondenți se consideră bine integrați în societate, ceea ce sugerează un nivel considerabil de adaptare și interacțiune pozitivă în comunitatea lor. Cu toate acestea, până la 67.8% dintre aceștia se autoinvinovățesc pentru infecția cu HIV, o constatare alarmantă ce poate reflecta stigmatele și percepțiile greșite asociate acestei afecțiuni.

Metoda de cercetare a implicat interviuri și distribuirea chestionarelor în raport direct cu numărul de pacienți din cele 9 centre regionale. Rezultatele arată nu doar gradul de integrare socială, ci și percepția internă a responsabilității și vinovăției personale asociate infecției cu HIV.

Gregoriana Tudoran, PhD, Senior Account Manager la HIV Outcomes Romania, în cadrul Dezbaterii "Calitatea vieții PLHIV în România", a subliniat nevoia imperativă de educare a populației generale cu privire la realitatea vieții cu HIV. Ea a adus în discuție importanța furnizării de informații corecte despre modul în care se trăiește cu HIV și despre nevoile acestor persoane. Un aspect esențial al acestei educații este și conștientizarea că, dacă infecția este nedetectabilă, este și netransmisibilă.

Această perspectivă relevă nu doar nevoia de informare și educare continuă în comunitate, ci și importanța de a combate stereotipurile și judecățile greșite asociate infecției cu HIV. Educarea corectă și conștientizarea faptului că o persoană cu HIV nedetectabilă nu poate transmite virusul sunt elemente esențiale pentru a reduce stigmatizarea și pentru a oferi suport și integrare completă persoanelor care trăiesc cu această afecțiune.

”Studiul a fost efectuat prin intervievarea de persoane, chestionarele au fost împărțite în raport direct cu numărul de pacienți aflați la nivelul fiecăruia dintre cele 9 centre regionale.

Au invocat nevoia extrem de prezentă ca populația, în general, să fie educată și să primească informații corecte despre modul în care se trăiește cu HIV și necesitățile acestor persoane și, evident, despre nedetectabil este netransmisibil”, a declarat Gregoriana Tudoran, PhD, Senior Account Manager, HIV Outcomes Romania, în cadrul Dezbaterii "Calitatea vieții PLHIV în România.

Harta cu distribuția respondenților pe Centre Regionale de Evaluare și Monitorizare a Infecției HIV/SIDA

foto: Dezbatere cu ocazia „1 Decembrie - ziua mondială SIDA”. Calitatea vieții PLHIV în România

Vezi video integral AICI:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel