Gripa: complicațiile despre care nu vorbește nimeni. Lidija Milicevic: Invaliditate, ventilație asistată, boli cardiace și cronice

Giorgi Ichim |
Data publicării:
EXCLUSIV
Gripa - Foto: Freepik @DoYoNo
Gripa - Foto: Freepik @DoYoNo

Acestea sunt complicațiile gripei despre care nu se vorbește. De ce vârstnicii sunt mai expuși problemelor cauzate de gripă și ce trebuie să știi.

Vezi și:

De ce trebuie să ne vaccinăm anual împotriva gripei. Cât ține imunitatea, de fapt. Prof. dr. Victoria Aramă explică

Suplimente pentru imunitate sau vaccin antigripal: care protejează mai bine. Dan Zaharescu (ARPIM): Costă de 10 ori mai mult și nu oferă nicio garanție

Ce trebuie să știi dacă îți cumperi vaccinul antigripal. Dan Zaharescu (ARPIM): Își pierde proprietățile și degeaba ajunge să fie administrat

Vârstnicii sunt mai predispuși la complicații grave cauzate de gripă, din cauza unui sistem imunitar slăbit odată cu înaintarea în vârstă. Aceștia sunt expuși riscului de a dezvolta probleme precum pneumonia, afecțiuni cardiace, agravarea bolilor cronice și chiar pierderea autonomiei, ceea ce poate duce la îngrijire prelungită sau instituționalizare.

"Vârstnicii prezintă un risc crescut de a dezvolta complicații severe asociate gripei, comparativ cu persoanele mai tinere. Acest lucru fiind atribuit unui sistem imunitar slăbit.

Este cunoscut faptul că sistemul imunitar slăbește pe măsură ce îmbătrânim, pe scăderea capacității organismului de a lupta împotriva infecțiilor, chiar dacă suntem într-o formă bună.

Persoanele de peste 65 de ani sunt mai expuse riscului de a dezvolta complicații precum pneumonia, complicații cardiace grave, agravarea bolilor cronice de bază, bolilor cardiace, pulmonare, metabolice cum este și diabetul.

Trebuie subliniat că vârstnicii pot avea mai multe complicații:

- pierderea autonomiei

1 din 10 persoane se confruntă cu pierderea autonomiei în mai mult de 3 activități ale vieții zilnice.

- îngrijirea prelungită

- asistența socială pe termen lung.

Interesant este că 3 din 20 de persoane se confruntă cu invaliditate severă persistentă care poate duce la instituționalizare pe termen lung în azile destinate seniorilor", a declarat Lidija Milicevic, Head of Vaccines Romania Sanofi, în cadrul conferinței DC Media Group - ”Noul sezon epidemic: cinci amenințări pentru Sănătate. Cum reacționăm?”

Pneumonia este cea mai frecventă complicație la vârstnici, iar recuperarea lor durează mai mult, între 6 și 12 săptămâni.

Cu toate acestea, doar 21 - 22% dintre vârstnici din România se vaccinează împotriva gripei, mult sub recomandarea OMS de 75%.

"Pe de altă parte, cea mai frecventă complicație a gripei, mai ales la vârstnici, este pneumonia.

Până la 1 din 3 vârstnici spitalizați din cauza gripei dezvoltă pneumonia. Recuperarea după pneumonie durează undeva până la 10 zile.

La vârstnic poate dura între 6 și 12 săptămâni.

1 din 5 adulți spitalizați din cauza pneumoniei este internat în secțiile ATI, iar ratele de spitalizare cu internare în aceste secții cresc odată cu vârsta persoanei.

Aproximativ 15% dintre persoanele cu vârsta între 65 - 74 de ani, spitalizați cu pneumonie, necesită ventilație asistată. (...)

Interesant este faptul că OMS spune categoria vârstnicului trebuie vaccinată cu o rată de 75%.

În România, această categorie are cea mai bună rată de vaccinare din toate categoriile pacienților la risc și atinge undeva între 21 - 22%. Dar încă este foarte mare diferența față de recomandarea OMS", a mai spus Lidija Milicevic.

Vezi mai multe aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel