Gripa spaniolă, o boală "de proporții devastatoare și catastrofale". Phillips: E o înfrângere totală! Societatea ar trebui să fie pregătită pentru tot felul de catastrofe și provocări

Gripa spaniola - Foto: Freepick @pikisuperstar
Gripa spaniola - Foto: Freepick @pikisuperstar

Gripa spaniolă, o boală "de proporții enorme, devastatoare și catastrofale" și "o înfrângere totală". 

Profesorul Howard Phillips a predat istoria medicală la Universitatea din Cape Town și a avut doctoratul în istorie medicală în gripa spaniolă la Universitatea din Londra, are competența de a vorbi despre gripa spaniolă și despre asemănările dintre pandemia de la începutul secolului al XX-lea, şi COVID-ul din zilele noastre.

Întrebat ce l-a inspirat în anii 1970 să investigheze această boală, gripa spaniolă, o boală foarte gravă care a început aproape la sfârșitul Primului Război Mondial, profesorul Howard Phillip a recunoscut că "a dat peste ea" întâmplător. 

"Este o experiență foarte ciudată să scrii despre o epidemie în mijlocul unei alte epidemii", a spus el.

Gripa spaniolă, "un subiect uriaș care nu fusese atins, de proporții enorme, devastatoare și catastrofale"

 

"Nu știam despre asta. Eram student postuniversitar în istorie la Universitatea din Londra și o parte din munca pe care o făceam acolo, ca parte a cursului, era legată de ceea ce era atunci o abordare destul de nouă, și care se referă la partea domestică a războiului. Am început să mă uit la partea domestică a Primului Război Mondial în Marea Britanie, a existat o cantitate destul de mare de lucrări noi scrise, lucrări interesante. Apoi, când m-am întors în Africa de Sud, m-am gândit, ei bine, permiteți-mi să pun aceeași întrebare: Ce s-a întâmplat în interiorul Africii de Sud în timpul Primului Război Mondial?

Știm multe despre armată, dar ce ştim despre situaţia din ţară, despre civili? Și când am început să citesc ziarele contemporane, în special, am ajuns în 1918, am început să citesc despre un focar îngrijorător de gripă. Și m-am gândit, ei bine, nu știu despre asta, să mai citesc puțin. Și cu cât citeam mai mult, cu atât mai mult îmi dădeam seama că Africa de Sud, împreună cu majoritatea celorlalte țări din lume, fusese cufundată într-o criză de proporții fără precedent de Primul Război Mondial și de gripa spaniolă, care a venit la sfârșitul războiului. Și m-am gândit, ei bine, este interesant. Nu pare să se scrie prea mult despre asta în Africa de Sud sau în altă parte, și poate voi face un pic de cercetare și voi scrie un articol.

Ştiam foarte puține. Și pe măsură ce am început să fac din ce în ce mai multe cercetări, așa că mi-am dat seama că acesta era un subiect uriaș care nu fusese atins, de proporții enorme, devastatoare și catastrofale.

Și ceea ce ar fi fost poate un mic articol de interes s-a transformat într-un studiu de doctorat. Din fericire, în anii 1970, când am început asta, mai existau un număr destul de mare de bătrâni care au trăit prin gripa spaniolă în adolescență. Așa că am început să le intervievez și am colectat multe dovezi orale, iar asta nu a făcut decât să aprofundeze înțelegerea mea cu privire la oroarea a ceea ce a însemnat gripa spaniolă.

Deci dintr-o întâmplare a venit o teză de doctorat și o carte și o învăţare pe tot parcursul vieții nu doar despre gripa spaniolă, ci apoi despre epidemii în general, pentru că ceea ce mi-am dat seama este că, și așa cum știm atât de bine din COVID, din HIV/SIDA, ceea ce epidemiile fac este să supună societățile la ceea ce ați putea numi un test de stres. Ele pun presiune asupra societății și toate slăbiciunileși defectele și deficiențele și problemele din cadrul unei societăți sunt intensificate prin aceasta. Ies la suprafață, apar, mult mai clare și aspre.

Așa că mi-am dat seama că studiul epidemiilor a este relevant nu doar pentru medici, nu doar pentru cercetătorii medicali, ci și o dimensiune foarte neglijată pentru istorici, în special pentru istoricii sociali, istoricii medicinii, istorici ai tuturor pentru că, la fel, știm prea bine de la COVID, totul este atins direct sau indirect de o epidemie severă", a declarat Howard Phillips în emisiunea Outlook de la DC News.

"O societate ar trebui să fie pregătită pentru tot felul de catastrofe și provocări"

 

"Ei bine, aș putea spune că o societate ar trebui să fie pregătită pentru tot felul de catastrofe și provocări", a mai spus el.

"Cum au perceput medicii această boală? Au acceptat că au de-a face cu o gripă sau au avut ei înșiși bănuiala că ar fi putut avea de-a face cu ceva mai rău decât o gripă, ceva foarte neobișnuit, care nu seamănă cu simptomele unei gripe obișnuite?", a întrebat Radu Golban.

"Cred că mulți medici au fost total nedumeriți. Au spus că aceasta nu este gripă așa cum o înțelegem noi. Este ceva diferit și, în special, ceea ce le-a atras atenția și a atras atenția oamenilor și a alimentat panica a fost că, din cauza lipsei de oxigen, oamenii cu gripă spaniolă deveneau albaștri și apoi negri și că mulți medici au spus că nu este gripă. Gripa este ceva din care te recuperezi după câteva zile, poate mor cei mai în vârstă sau cei mai vulnerabili.

Dar gripa spaniolă, și poate despre asta ar trebui să vorbim pe scurt, gripa spaniolă a fost mortală pentru cea mai tânără componentă a populației adulte. Dacă te uiți, și asta este la nivel mondial, dacă te uiți la profilul mortalității, tinerii adulți între 18 și 35 - 40 de ani sunt cei care au fost victimele în majoritate covârșitoare", a completat profesorul.

"Gripa spaniolă este o înfrângere totală"

 

"Asta nu se întâmplă la gripă. Gripa atacă în mod normal și, dacă ucide, îi ucide pe cei al căror sistem imunitar este în scădere, pe cei în vârstă sau pe cei foarte tineri, al căror sistem imunitar este încă în dezvoltare. Aici avem oameni al căror sistem imunitar este cel mai puternic și, totuși, ei sunt cei care în fiecare țară din lume au reprezentat de departe cel mai mare număr de decese.

Asta nu e gripa. Așa că medicii nu știau ce să facă. De asemenea, ei nu știau de fapt ce a cauzat gripa. În 1918, existența unui virus nu era încă cunoscută. Unii au bănuit, dar nu a era dovedit. Ei credeau că, de fapt, este provocată de o bacterie, așa că erau complet nedumeriţi şi nu ştiau ce să facă. Și într-adevăr, pentru profesia medicală, gripa spaniolă este o înfrângere totală.

Nu există nimic din ce poți scoate din gripa spaniolă dacă ești medic, să poţi spune că iată, există un triumf al medicinei moderne.

Și aceasta este medicina modernă, care încă de la Pasteur și Koch, la sfârșitul secolului al XIX-lea, a crezut că are în sfârșit răspunsul la ce cauzează boala și cum să o abordeze.

Gripa spaniolă a distrus această idee complet. Este o experiență deprimantă a incapacității de a face ceva", a mai spus Howard Phillips.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel