Guma de mestecat ar scădea riscul de naștere prematură. STUDIU inedit

Florina Pop |
Data publicării:
Sarcina
Sarcina

Femeile însărcinate care au mestecat guma au avut mai puține șanse să nască prematur față de gravidele care au primit doar informații.

Boala gingiilor a fost legată de un risc crescut de naștere prematură, iar noi cercetări susțin că mestecatul gumei fără zahăr cu xilitol în timpul sarcinii ar reduce acest risc. Cercetarea care a ajuns la acest rezultat s-a făcut pe parcursul a 10 ani, a inclus peste 10.000 de femei și a avut loc în Malawi, Africa, care are una dintre cele mai mari rate din lume de naștere prematură, susține medicinenet.com.

Pe glob, aproximativ 15 milioane de bebeluși se nasc, pe glob, înainte de a 37-a săptămână de sarcină, iar acest număr este în creștere, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Xilitolul, un compus al gumei de mestecat, este cunoscut pentru reducerea inflamației și îmbunătățirea sănătății orale.

Autoarea studiului, dr. Kjersti Aagaard, profesor de Medicină materno-fetală și vicepreședinte de Obstetrică și Ginecologie la Texas Children's and Baylor College of Medicine din Houston, a declarat, potrivit sursei citate:

”Sănătatea orală și sănătatea restului corpului tău sunt strâns legate. (...) Nașterea prematură este o problemă provocatoare și aceasta este o intervenție simplă bazată pe știință foarte bună”.

Jumătate dintre gravidele din studiu au fost rugate să mestece gumă cu xilitol timp de 10 minute o dată sau de două ori pe zi pe parcursul sarcinii. Jumătate, nu. Femeile însărcinate care au mestecat guma aveau mai puține șanse să nască mai devreme, în comparație cu femeile care au primit doar informații.

Cercetarea fost prezentată, săptămâna trecută, la o întâlnire online a Societății de Medicină Materno-Fetală. Experții care nu au fost implicați în studiu s-au grăbit să avertizeze că aceste rezultate nu pot fi generalizate încă la alte grupuri de femei.

Cercetătorul și epidemiologul Sebastian Srugo susține că a descoperit ”o legătură între greutatea mamei înainte de sarcină, intrarea în sarcină, cu dezvoltarea anumitor boli alergice în rândul copiilor”. ”Nu am găsit aceeași asociere cu creșterea în greutate gestațională, creșterea în greutate în timpul sarcinii și aceste boli”, adaugă cercetătorul, absolvent al Universității din Ottawa la momentul studiului. La baza studiul stau înregistrări de sănătate a aproape 250.000 de nașteri în Ontario care au avut loc între 2012 și 2014. Cu ajutorul acestor înregistrări, cercetătorii au analizat greutatea și creșterea în greutate a fiecărei mame înainte și în timpul sarcinii. Și au monitorizat datele despre copiii acelor mame de la naștere până la vârsta de 7 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel