Guvernul, Grinch pentru salariații din sănătate

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

Proiectul de Ordonanță de Urgență OUG, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor, intenționează să precarizeze situația sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar interzicând creșterea cuantumului acestora pe termen nelimitat începând cu 01 ianuarie 2019, consideră Federația „Solidaritatea Sanitară” care susține că intenția Guvernului este de a juca rolul lui Grinch, furând Crăciunul pentru cca. 90% din salariații sectorului public de sănătate.

Federația Solidaritatea Sanitară apreciază faptul că Guvernul a preluat propunerea sindicatului de-a  asigura, prin Ordonanța de Urgență majorarea salariilor de la 01 ianuarie 2019 cu 25% din diferența dintre salariul de bază din 2022 și cel actual, anulând astfel una din cele două măsuri negative, îndreptate împotriva salariaților, pe care Consiliul de Coordonare al Federației „Solidaritatea Sanitară”  le-a indicat.

Dar potrivit, sindicaliștilor modalitatea în care este formulat proiectul de act normativ personalul care beneficiază de creșterea salariului de bază la 1 ianuarie 2019 (respectiv salariații care nu au beneficiat de creșterea salarială aplicată în luna martie 2018)  nu va beneficia și de creșterea sporurilor. Măsura guvernului va afecta aproximativ 90% din salariații din sănătate.

În opinia sindicaliștilor victimele noii OUG vor fi toți cei care nu a beneficiat de majorarea salariului de la 01 martie 2018 respectiv: farmaciști, biologi, chimiști, fizicieni, fizicieni, biochimiști, kinetoterapeuți, personalul TESA,  infirmiere, brancardieri, registratori medicali, îngrijitoare, muncitori etc., aceștia fiind privați de raportarea următoarelor sporuri la noul salariu de bază: sporul pentru condiții de muncă, sporul pentru activitatea prestată în ture, sporul acordat pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare nu se lucrează, sporul pentru munca prestată în timpul nopţii. Asistentele medicale vor fi private de raportarea la salariul de bază actual a sporului pentru activitatea prestată în ture, sporului acordat pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare nu se lucrează, iar Medicii vor fi lipsiți de raportarea sporurilor aferente activităţii prestate în linia de gardă la noul salariu de bază/tariful orar aferent salariului de bază.

De altfel, departamentul de Medici al Solidarității Sanitare a trimis astăzi 10 revendicări Guvernului, iar printre acestea se numără și cele legate de acordarea sporurilor proporțional cu nivelul de complexitate al intervențiilor.

,,Este evidentă intenția Guvernului de a ne întoarce la perioada 2009- 2016 prin ruperea legăturii firești și legale dintre salariul de bază și sporuri, caracterizată de raportarea sporurilor la salariul de bază actual. În discuție este o altă măsură prin Guvernul ciuntește veniturile salariaților utilizând mecanismul devenit tradițional al mutării banului dintr-un buzunar în altul: creșterea salariilor de bază nu este urmată de creșterea veniturilor, din cauza scăderii altor drepturi salariale”, se arată în comunicatul de presă al Federației.

Comitetul director al sindicatului solicită anularea precarizării situației sporurilor, aplicarea succesivă a creșterilor salariale respectând următoarea ordine: majorarea salariului de bază până la nivelul salariului minim brut  pe economie prevăzut pentru 01 ianuarie 2019 apoi majorarea cu 1/4  din diferența  față de salariul de bază din anul 2022, aplicarea calculului drepturilor salariale pornind de la salariul de bază aferent gradației 0, urmat de aplicarea tranșelor de vechime asupra gradației 0 și aplicarea creșterilor salariale aferente anului 2022 pentru toate categoriile de salariați cel puțin începând cu anul 2020, punându-i în aceeași situație cu salariații din educație. Dacă Guvernul nu își asumă solicitările Federației aceasta amenință că va declanșa consultarea publică a salariaților privind demararea protestelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel