Țigările electronice. De ce aromele lor sunt atât de periculoase

Cătălina Burghelea |
Data actualizării: | Data publicării:
Țigările electronice, interzise în San Francisco
Țigările electronice, interzise în San Francisco

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Yale (SUA), aromele țigărilor electronice poate cauza grave probleme de sănătate! Arome precum bubblegum, portocală, ciocolată sunt foarte dăunătoare, crescând riscurile de cancer, boli de inimă, diabet, tumori și multe altele.

Cine sunt cei mai afectați?

Adolescenții, în special, sunt cei mai predispuși la iritații, alergii și astm, deoarece plămânii lor se dezvoltă încă, avertizează oamenii de știință.

Profesorul Sven-Eric Jordt este de părere că se creează compuși diferiți care cresc riscul de iritații și inflamație, atunci când cineva inhalează fumul țigărilor electronice.

Profesorul Jordt, biolog de cancer de la Universitatea Duke din Durham, Carolina de Nord, a explicat: "Aceste ingrediente individuale se combină pentru a forma produse chimice mai complexe care nu sunt dezvăluite utilizatorului. Atunci când sunt inhalați, acești compuși vor persista în organism pentru o perioadă de timp".

Produc radicali liberi - toxine asociate cancerului

Un studiu realizat la începutul acestui an a constatat că unele arome, în special de citrice și florale, produc radicali liberi - toxine asociate cancerului.

Luna trecută, US Food and Drug Administration (FDA) a descris generația țigărilor electronice aromate ca fiind o epidemie și că acestea ar putea fi interzise.

Acum, Dr. Jordt și colegii săi au descoperit că arome precum vanilie, citrice și scorțișoară, odată amestecate cu polipropilen glicol și glicerol, se transformă în acetali.

Numeroși doctori trag un semnal de alarmă

Dr. Hanno Erythropel, inginer chimist de la Universitatea Yale din Connecticut, a declarat: "Persoanele care folosesc frecvent țigări electronice ar trebui să știe că se expun acestor substanțe chimice și că efectele pe termen lung ale acestor substanțe chimice asupra căilor aeriene nu sunt cunoscute".

Dr. Jordt a subliniat că adolescenții pot fi deosebit de sensibili la aceste efecte. El a adăugat: "În unele țări, există un consens că țigările electronice ar putea ajuta fumătorii cronici să renunțe la tigările tradiționale. Cu toate acestea, în SUA, vedem un număr tot mai mare de adolescenți care le folosesc. Adolescenții cu plămânii în curs de dezvoltare sunt mai predispuși la iritații, alergii și astm bronșic. Este important ca familiile și copiii să știe despre potențialele pericole".

Producătorii de lichid pentru țigările electronice nu au documentat pe scară largă sau nu au dezvăluit prezența acetalilor în vaporii utilizatori. Unele cercetări au sugerat că temperaturile mai mari de vapori pot produce substanțe chimice nocive, inclusiv formaldehidă, o substanță carcinogenă suspectată.

Dr. Erythropel a spus că schimbările chimice apar chiar înainte ca lichidele să fie încălzite. Deci, fumătorii pot fi periclitați atunci când inhalează ingredientele aerosolizate la orice temperatură.

El a spus: "Constatările noastre arată că, chiar și în absența încălzirii și arderii, reacțiile chimice apar în lichidul țigărilor electronice și compușii care rezultă ar putea fi dăunători pentru căile respiratorii ale fumătorilor".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel