Încă două cazuri suspecte de hepatită din cauze necunoscute, în România

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
inca doua cazuri. FOTO Pexels @ Rene Asmussen
inca doua cazuri. FOTO Pexels @ Rene Asmussen

Încă două copii cu suspiciune de hepatită din cauze necunoscute, în România, a anunțat Ministerul Sănătății. 

"Așteptăm ultimele rezultate ale analizelor să vedem dacă avem o cauză identificabilă”, a spus sursa citată.

"Da. E vorba de 2 copii, aflați în îngrijire. Așteptăm ultimele rezultate ale analizelor sa vedem dacă avem o cauza identificabile. Nu sunt din București. Au 8 luni, respectiv 10 ani", a transmis şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. 

Primul pacient, o fetiță de 5 ani, are nevoie de transplant hepatic

O fetiță de 5 ani din România are hepatita misterioasă care a fost depistată în mai multe state din Europa, dar și în SUA. Din păcate, starea micuței se degradează rapid și are nevoie de un transplant de ficat, operație care nu se face în România. 

Mama fetiței ar fi donator compatibil cu aceasta și i-ar putea dona ficat pentru a-și salva fetița. Însă, operația la nivel pediatric nu se face în România, neexistând niciun centru autorizat în acest sens în țara noastră. 

Prof. dr. Vladislav Brașoveanu, șeful Secției de Chirurgie și Transplant Hepatic din cadrul Spitalului Clinic Fundeni, a declarat, la Antena 3, că ”transplantul hepatic pediatric, la ora actuală, nu se poate face în România. Spitalul Grigore Alexandrescu nu este acreditat pentru transplantul hepatic pediatric, iar la Spitalul Fundeni se fac cele mai multe transplanturi hepatice, dar la ADULT. Și atunci, singura soluție este transportul hepatic în străinătate. Ministerul Sănătății are un acord cu Italia și atunci probabil că singura soluție va fi transplantul hepatic. Noi am internat mama fetiței pentru investigații, însă, din păcate, nu se poate realiza transplantul hepatic pediatric în România, pentru că, la ora actuală, dacă vă vine să credeți, nu există un centru acreditat pentru transplantul hepatic pediatric în România.” (Citeșe mai departe AICI)

Îngrijorarea lumii medicale în cazul hepatitei ”misterioase”. Dr. Craiu: Creșterea rapidă și severitatea

”Datele pe care le avem din Marea Britanie, unde există cel mai mare grup de copii raportați într-o singură țară, ne spun că un sfert dintre aceștia aveau febră, restul nu. Deci nu putem să spunem că nu au deloc, cu alte cuvinte, dacă  un copil este febril nu putem să excludem asta hepatită.

Întorcându-ne la semnele de boală, cel mai ușor de recunoscut de către părinți ar fi culoarea galbenă a pielii și a ochilor. Asta este foarte evident și nu este ca o simplă paloare, este pur și simplu galben, galben ca o lămâie, ușor de recunoscut. Dacă la această culoare se asociază dureri abdominale, grețuri și vărsături, eventual și diaree, tabloul clinic este foarte foarte sugestiv, de hepatită, iar urinile închise la culoare și scaunele foarte deschise la culoare, aproape că o confirmă”, a explicat medicul Mihai Craiu, la Digi FM.

Vezi și: Irinel Popescu, ipoteză SUMBRĂ despre hepatita "misterioasă": S-ar putea ajunge la epidemie. Aceste boli fulminante ajung la transplant hepatic

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel