Inflamația, redusă la fumători dacă fac des sport?

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Fumatul ucide anual milioane de persoane
Fumatul ucide anual milioane de persoane

Inflamația poate fi redusă la fumători dacă aceștia fac regulat sport, a descoperit un studiu.

Inflamația și atrofierea mușchilor la fumători pot fi prevenite dacă aceștia transformă sportul în obicei. E știut faptul că fumatul poate provoca modificări fiziologice la nivelul întregului corp începând cu plămânii.

Efectele fumatului în corp

O echipă de cercetători germani susține că inflamația care începe în sistemul pulmonar se poate "vărsa" în sistemul circulator și duce la apariția de leziuni în alte organe din organism. Mai poate avea interacțiuni negative cu căile proteice din organism, ceea ce afectează mușchii, potrivit unui comunicat al Societății Americane de Fiziologie.

Cercetătorii au studiat markeri de inflamație în sânge și în fibrele musculare de la două grupe de șoareci care au fost expuși la fumul de țigară pe termen lung. Un grup a efectuat zilnic exerciții pe o bandă de alergat pentru ultimele opt săptămâni ale studiului, în timp ce celălalt grup nu a făcut sport.

Ambele grupuri expuse la fum. Apoi s-au analizat datele și s-au comparat cu grupul ce nu a fost expus la fum.

Mușchii, fumătorii și sportul

Autorii studiului precizează că markerii inflamației au crescut în probele de sânge și mușchi din grupul expus la fum, dar s-au îmbunătățit semnificativ în grupul de exerciții expuse la fum, după ce echipa de cercetare a introdus testele de alergare.

În ce privește mușchii, ambele grupuri expuse la fum au avut o greutate mică a masei musculare față de grupul de control și au arătat o scădere în zona fibrelor în mușchi înainte de începerea exercițiilor fizice. Cercetătorii au observat că sportul a inversat o parte din acest tip de leziuni în grupul de exerciții expuse la fumat.

Articolul a fost publicat în Jurnalul American de Fiziologie.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel