Iod povidona sau "Betadine": bactericid, fungicid, virucid. Când și la ce se folosește

Iod povidona - Foto: Freepick @chandlervid85
Iod povidona - Foto: Freepick @chandlervid85

Ce este Iod povidona sau Betadine, când și la ce se folosește. Tot ce trebuie să știi despre ea.

Iod povidona este un antiseptic cu spectru larg (bactericid, fungicid, virucid selectiv şi antiprotozoar). Produsele ce conțin iod povidona sunt încadrate în clasa farmacoterapeutică antiseptice și dezinfectante, produse ce conțin iod.

Povidone-Iodine este o soluție iodoforă care conține un complex solubil în apă de iod și polivinilpirolidonă (PVP) cu o activitate microbicidă largă. 

Iodul liber, eliberat lent din complexul de polivinilpirolidonă iodată (PVPI) în soluție, ucide celulele eucariote sau procariote prin iodarea lipidelor și oxidarea compușilor citoplasmatici și membranari. 

Disforia de gen sau transsexualitatea: ce înseamnă și la ce vârstă apare. Care sunt primele semne. Badiu: Asta atrage atenția

Acest agent prezintă o gamă largă de activități microbicide împotriva bacteriilor, ciupercilor, protozoarelor și virușilor. Eliberarea lentă a iodului din complexul PVPI în soluție minimizează toxicitatea iodului față de celulele mamiferelor.

Povidona iodată este un complex chimic stabil de polivinilpirolidonă (povidonă, PVP) și iod elementar. Conține între 9,0% și 12,0% iod disponibil, calculat pe bază uscată. Acest complex unic a fost descoperit în 1955 la Laboratoarele de Toxicologie Industrială din Philadelphia.

În timpul testelor in vitro pentru a demonstra activitatea antibacteriană, s-a constatat că complexul era mai puțin toxic la șoareci decât tinctura de iod.

Testele clinice pe oameni au arătat că produsul este superior altor formulări de iod.

Povidona iodată a fost comercializată imediat și, de atunci, a devenit antisepticul iodat preferat de toată lumea.

Povidona iodată este cunoscută ca Betadine.

Ce este Betadine şi pentru ce se utilizează?

Betadine conţine iod povidonă care este o substanță antiseptică cu spectru larg, acţionând împotriva bacteriilor, virusurilor, fungilor şi protozoarelor (organisme unicelulare). Betadine se utilizează în: 

- dezinfecţia pielii înaintea injecţiilor, transfuziilor, perfuziilor, recoltării probelor de sânge, puncţiilor, biopsiilor; 

- dezinfecţia preoperatorie a pielii şi mucoaselor (parţială sau totală – băi preoperatorii); 

- asepsia rănilor, inclusiv a arsurilor de la nivelul pielii; 

- adjuvant în infecţii bacteriene şi fungice de la nivelul pielii; 

- intervenţii oftalmologice, preoperator, sub formă de Betadine soluţie diluată

Ce trebuie să știți înainte să utilizaţi Betadine 

Nu utilizaţi Betadine:

- dacă sunteţi alergic la povidonă, iod sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6). 

- dacă aveţi hipertiroidism (hiperactivitate a glandei tiroide) sau alte afecțiuni acute ale glandei tiroide 

- înainte şi după tratamentul cu iod radioactiv 

- dacă aveţi dermatită herpetiformă Duhring 

- înainte şi după tratamentul cu iod radioactiv în hipertiroidism. 

Boala albastră, "boala în care sângele nu se oxigenează cât ar trebui": simptome, tratament. Semnul de pe degete, buze sau vârful nasului: E cea mai frecventă boală cianogenă

Betadina - Atenționări și precauții

Înainte să utilizaţi Betadine, adresaţi-vă medicului sau farmacistului. 

În pregătirea preoperatorie, evitați contactul prelungit cu pielea pacientului. 

Expunerea prelungită la soluție poate determina iritații sau rareori reacții grave la nivelul pielii. Pot să apară arsuri chimice ale pielii cauzate contactului prelungit. 

Întrerupeți tratamentul în cazul apariției de iritații pe piele, dermatite de contact sau reacțiilor de hipersensibilitate. 

Nu încălziți medicamentul înainte de utilizare. 

Nu lăsați la îndemâna copiilor. 

La administrarea unor cantități mari de iod, pacienții cu gușă, noduli tiroidieni, sau alte afecțiuni non acute ale tiroidei prezintă risc de a dezvolta hiperactivitate a funcției tiroidei (hipertiroidism). În lipsa unor indicații stricte, la această categorie de pacienți aplicarea soluției de iod povidonă nu trebuie să se facă pentru o perioadă lungă de timp și pe o suprafață mare a pielii. 

Chiar și după terminarea tratamentului trebuie urmărită o posibilă apariție a unor simptome de hipertiroidism și dacă este necesar trebuie monitorizată funcția tiroidei. 

Tratamentul nu trebuie utilizat înainte sau după scintigrafie cu iod radioactiv sau tratament cu iod radioactiv pentru tratamentul carcinomului tiroidian

Se recomandă evitarea administrării la pacienţi cu insuficienţă renală. 

La persoane cu o piele mai sensibilă, poate să apară rar o erupție trecătoare la nivelul pielii. Pentru a evita acest fenomen, utilizarea Betadine la nivelul pielii trebuie testată înainte de utilizarea regulată. 

Trebuie evitat contactul cu ochii. 

După utilizare, se clătesc bine mâinile. 

Utilizarea pe o perioadă prelungită (mai mult de 14 zile) sau pe suprafeţe mari (mai mult de 10% din suprafaţa corporală) la pacienţii cu tulburări latente a funcţiei tiroide (în special la vârstnici) trebuie făcută numai după cântărirea balanţei beneficiu terapeutic/risc. Aceşti pacienţi trebuie atent monitorizaţi chiar şi 3 luni după întreruperea tratamentului. 

Proprietăţile oxidante pot determina deteriorarea unor metale, în timp ce plasticul sau materialul textil este rezistent la iod povidonă. În unele cazuri poate apărea o modificare a culorii de multe ori reversibilă. 

Petele de Betadine pot fi înlăturate de pe materialele textile prin spălare cu apă caldă şi săpun, iar pentru cele persistente se va folosi soluţie de tiosulfat de sodiu sau amoniac. 

Betadine la copii și adolescenți

Nou născuții și sugarii prezintă un risc crescut de a dezvolta hipotiroidism (activitate redusă a glandei tiroide) prin administrarea unei cantități mari de iod. 

Utilizarea iod povidonei trebuie să se facă în cantități minime la nou născuți și sugari din cauza permeabilității crescute a pielii acestora și a sensibilității crescute la iod. 

Poate fi necesar un control al funcției tiroidei la copii.

Trebuie evitată orice posibilă ingestie orală de iod povidonă la sugari.

Betadine nu afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. 

Cum să utilizaţi Betadine

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. 

Discutaţi cu medicul sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. 

Betadine se aplică fie ca atare, fie sub formă diluată. 

Betadine nu se diluează cu apă fierbinte, ci cu apă la temperatura corpului. 

Soluţia nu este indicată pentru administrare orală. 

Pentru dezinfecţia preoperatorie a pielii trebuie evitată prelingerea soluţiei în afara câmpului operator (risc de iritare a pielii). 

Betadina - Doze

Aplicarea de Betadine sub formă nediluată, pentru dezinfecţia pielii intacte înainte de injecţii, transfuzii, perfuzii, recoltarea probelor de sânge, puncţii, biopsii, ca şi pentru dezinfecţia rănilor sau arsurilor: soluţia cutanată poate fi utilizată de câteva ori pe zi. 

Utilizarea Betadine pentru dezinfecţia mâinilor se face astfel: 

- dezinfecţia uzuală a mâinilor - 2 x 3 ml soluţie nediluată se lasă în contact pentru 30 secunde; - dezinfecţia preoperatorie a mâinilor - 2 x 5 ml soluţie nediluată se lasă în contact pentru 5 minute. 

Pentru dezinfecţia pielii se utilizează soluţia nediluată şi se lasă în contact până la uscare. 

Reacţii adverse posibile la Betadine

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Evaluarea reacțiilor adverse se face având la bază următoarele frecvențe:

Reacții adverse rare (afectează 10 utilizatori din 10000):

Reacţii de hipersensibilitate, dermatite de contact (cu simptome cum sunt roșeață, vezicule mici și mâncărimi)

Reacții adverse foarte rare (afectează mai puțin de 1 utilizator din 10000):

Reacție anafilactică, (reacție alergică gravă care poate determina dificultăți la respirație, amețeli, scăderea bruscă a tensiunii arteriale)

Hipertiroidism (hiperactivitate a glandei tiroide care poate determina creșterea poftei de mâncare, pierdere a greutății corporale, transpirații, bătăi rapide ale inimii sau stare de neliniște) la pacienții cu boli tiroidiene în trecut;

Angioedem (reacție alergică gravă care poate determina umflarea feței și a gâtului)

Reacții adverse cu frecvență necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile):

Hipotiroidism (activitate redusă a glandei tiroide care poate determina oboseală, creștere a greutății corporale, bătăi rare ale inimii), care poate să apară după o utilizare prelungită sau extensivă a iod povidonei; puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament, potrivit ANM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel