Lampa UV, descoperirea care dă fiori. Ce se întâmplă dacă ții unghiile cu gel în lampa UV timp de 20 de minute: Produce cancer, deteriorează ADN-ul și provoacă mutații

Lampa UV - Foto: Freepick @javi_indy
Lampa UV - Foto: Freepick @javi_indy

Gândiți-vă de două ori înainte de a vă face o manichiură cu gel sau ojă semipermanentă. Ce s-a descoperit acum despre lămpile UV.

Dispozitivele de uscare a lacului de unghii cu raze UV, celebrele lămpi UV folosite în toate saloanele de manichiură, dar și ce multe dintre femei, acasă, pot duce la mutații cancerigene la nivelul mâinilor tale, avertizează un studiu

Lămpile cu raze ultraviolete (UV) sunt ca niște mici paturi de bronzare pentru mâini. 

Aceste lămpi portabile emit raze de lumină UV pentru a usca rapid formulele de lac de unghii, cunoscute sub numele de shellac, sau geluri.

Un nou studiu avertizează că aceste dispozitive reprezintă o problemă de sănătate publică mai mare decât se credea până acum și ar putea provoca cancer, la fel ca solarul. 

Cercetătorii de la University of California San Diego au descoperit că utilizarea lor duce la moartea celulelor și la mutații care cauzează cancer în celulele umane. 

În ciuda acestui fapt, lămpile UV pentru unghii tind să fie vândute fără a se ține cont prea mult de potențialele lor riscuri pentru sănătate, potrivit experților, care și-au publicat studiul în Nature Communications. 

"Dacă ne uităm la modul în care sunt prezentate aceste dispozitive, ele sunt comercializate ca fiind sigure, fără niciun motiv de îngrijorare. Dar, din câte știm noi, nimeni nu a studiat până acum aceste dispozitive și modul în care acestea afectează celulele umane la nivel molecular și celular", a declarat Ludmil Alexandrov, profesor de bioinginerie și medicină celulară și moleculară la UC San Diego, potrivit Daily Mail.

Profesorul Alexandrov și colegii săi au observat rapoarte în reviste medicale despre persoane care își fac manichiura cu gel în mod frecvent, cum ar fi concurenți la concursuri și esteticieni, care acum au cancere rare la nivelul degetelor. 

"Ceea ce am văzut a fost că nu exista nicio înțelegere moleculară a ceea ce fac aceste dispozitive asupra celulelor umane", a spus el.  

Lumina UV, care are o lungime de undă mai scurtă decât lumina vizibilă, este separată în trei clasificări în funcție de lungimea sa de undă - UVA, UVB și UVC. 

În general, lămpile UV pentru unghii conțin becuri care emit lungimi de undă între 340 și 395 nm, deci în intervalul UVA.

Ce este UVA?

UVA, cea mai lungă lungime de undă a luminii ultraviolete, este deja cunoscută ca fiind cauza bronzării și s-a dovedit că contribuie la apariția cancerului de piele. 

Paturile de bronzare folosesc becuri fluorescente care emit în principal UVA, cu doze mai mici de UVB, și s-a demonstrat în mod concludent că sunt cancerigene, dar lumina lămpilor de unghii nu a fost bine studiată, deși are o lungime de undă similară. 

Cele trei tipuri de radiații UV sunt clasificate în funcție de lungimea de undă. Ele diferă prin activitatea lor biologică și prin măsura în care pot pătrunde în piele.

În general, cu cât lungimea de undă este mai scurtă, cu atât radiația UV este mai nocivă. Cu toate acestea, radiațiile UV cu lungime de undă mai scurtă sunt mai puțin capabile să pătrundă în piele. 

Regiunea UV acoperă intervalul de lungimi de undă de 100-400 nm și este împărțită în trei benzi: 

- UVA (315-400 nm) 

- UVB (280-315 nm) 

- UVC (100-280 nm)

UVC cu lungime de undă scurtă este cel mai dăunător tip de radiație UV. 

Cu toate acestea, este complet filtrat de atmosferă și nu ajunge la suprafața pământului, potrivit OMS.

Ce se întâmplă după 20 de minute la expunerea în lampa UV


Pentru studiul lor, cercetătorii au folosit două tipuri de celule umane: keratinocite și fibroblaste, precum și celule extrase din embrioni de șoarece. 

În vase Petri, cele trei tipuri de celule au fost expuse la două condiții diferite, "expunere acută" și "expunere cronică", sub lămpi UV pentru unghii.

În cazul expunerii acute, vasele care conțineau unul dintre tipurile de celule au fost expuse timp de 20 de minute, înainte de a fi scoase timp de o oră pentru a se repara sau a reveni la starea lor inițială și apoi au fost supuse unei noi expuneri de 20 de minute.

Între timp, în cadrul expunerii cronice, celulele au fost plasate sub aparat timp de 20 de minute pe zi, timp de trei zile consecutive.

Cercetătorii au descoperit că o singură sesiune de 20 de minute a dus la moartea a între 20 și 30% din celule, în timp ce trei expuneri consecutive de 20 de minute au dus la moartea a între 65 și 70% din celulele expuse. 

De asemenea, expunerea a provocat deteriorarea mitocondrială și a ADN-ului în celulele rămase și a dus la apariția unor mutații cu modele care pot fi observate în cazul cancerului de piele la om. 

În general, rezultatele sugerează că utilizarea frecventă sau repetată a acestor dispozitive este dăunătoare pentru celulele umane, susține echipa.   

Expunerea neprotejată atât la UVA, cât și la UVB deteriorează ADN-ul din celulele pielii, producând mutații care pot duce la cancer de piele. 

Echipa recunoaște că UVA pot pătrunde mai adânc în piele și sunt slab absorbite de ADN, astfel încât provoacă puține daune directe asupra ADN-ului în comparație cu UVB.

UVB, în schimb, pătrunde în stratul exterior al pielii și "induce o multitudine de leziuni ale ADN-ului", spun ei.  

În prezent, unele surse existente pe internet sugerează că lămpile UV pentru unghii sunt sigure. 

Potrivit Food and Drug Administration, lămpile UV pentru unghii prezintă un risc scăzut pentru sănătate 'atunci când sunt utilizate conform indicațiilor de pe etichetă'. 

Riscurile UVA pentru sănătate 

Razele UVA cauzează bronzarea, iar lungimile de undă mai scurte ale razelor UVA provoacă, de asemenea, arsuri solare. Nu există un bronz sigur sau sănătos. S-a dovedit că radiațiile UVA contribuie la apariția cancerului de piele.

Primele creme de protecție solară protejau pielea doar de razele UVB, dar odată ce s-a înțeles cât de periculoase erau razele UVA, producătorii de creme de protecție solară au început să adauge ingrediente pentru a proteja atât de UVB, cât și de UVA.

Razele UVA, deși sunt puțin mai puțin intense decât cele UVB, pătrund mai adânc în piele. Expunerea cauzează daune genetice celulelor din partea cea mai interioară a stratului superior al pielii, unde apar cele mai multe cancere de piele. Pielea încearcă să prevină alte daune prin întunecare, rezultând un bronz. În timp, UVA duce, de asemenea, la îmbătrânire prematură și la cancer de piele.

Radiația UVA este principalul tip de lumină utilizat în majoritatea paturilor de bronzare, considerat cândva sigur, dar care acum s-a dovedit a fi altfel.

UVA reprezintă până la 95% din radiațiile UV care ajung pe Pământ. Aceste raze își mențin același nivel de intensitate în timpul zilei pe tot parcursul anului. Acest lucru înseamnă că, pe parcursul vieții, suntem cu toții expuși la un nivel ridicat de raze UVA, potrivit skincancer.org.

Ce se întâmplă dacă-ți faci manichiura cu gel la fiecare 2 săptămâni

 

Între timp, un studiu din 2014, publicat în JAMA Dermatology, a constatat că nivelul de expunere la razele UVA asociat cu o manichiură cu gel la fiecare două săptămâni nu este probabil suficient de ridicat pentru a crește semnificativ riscul de cancer de piele. 

Experții de la Harvard sugerează că purtarea unei creme de protecție solară sau punerea unei perechi de mănuși fără degete în timpul manichiurii poate oferi pielii o protecție suplimentară. 

Este interesant faptul că și alte produse de consum folosesc lumina UV în același spectru, inclusiv instrumentul folosit pentru a vindeca plombele dentare și unele tratamente de epilare.

Dar cercetătorii de la UC San Diego spun că lămpile UV pentru unghii sunt folosite mult mai regulat, ceea ce le face să reprezinte o preocupare mai mare. 

Cu toate acestea, este necesar un studiu epidemiologic pe termen lung pentru a afirma în mod concludent că utilizarea lămpilor UV pentru unghii duce la un risc crescut de cancere de piele, adaugă ei. 

"Este probabil că astfel de studii vor avea nevoie de cel puțin un deceniu pentru a fi finalizate și pentru a informa ulterior publicul larg, spun experții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel