Legătura dintre boala tiroidiană și intoleranța la lactoză

La prima vedere, poate părea să nu existe nicio legătură între boala tiroidiană și intoleranța la lactoză. Boala tiroidiană este o afecțiune a sistemului imunitar; corpul recunoaște în mod greșit o glandă sau un țesut, cum ar fi tiroida, ca un „inamic” și atacă. Intoleranța la lactoză este o intoleranță la lapte și produse lactate care rezultă dintr-o incapacitate de a digera zahărul din lapte. Nu există dovada că o condiție o provoacă cealaltă, dar există unele legături între ele.

Problemele tiroidiene includ producția scăzută de hormoni tiroidieni - numit hipotiroidism - precum și noduli tiroidieni, cancer tiroidian, o glandă tiroidiană mărită - și producția de prea mult hormon tiroidian, care se numește hipertiroidism sau boala Grave. Tulburările tiroidiene tind să se dezvolte lent, pot fi dificil de diagnosticat, deoarece simptomele pot fi vagi la început și sunt mai susceptibile să afecteze femeile decât bărbații. Ipotiroidismul și boala Grave au fost legate de intoleranța la lactoză, notează Livestrong.

Intoleranță la lactoză

Intoleranța la lactoză sau deficiența de lactază este o afecțiune inconfortabilă, dar nu periculoasă, în care corpul nu produce enzima necesară digerării lactozei din lapte. Atunci când enzimele lactazei sunt scăzute sau absente, corpul tău nu este în măsură să descompună lactoza în zaharurile simple care sunt absorbite în fluxul sanguin. Mâncarea neprocesată se deplasează în colon unde provoacă gaze, balonare și diaree. Intoleranța la lactoză poate fi o afecțiune genetică, rezultatul unei boli sau vătămări sau pur și simplu o parte a procesului de îmbătrânire.

Intoleranță la lactoză și medicamente tiroidiene

Intoleranța la lactoză poate interfera cu capacitatea dvs. de a lua medicamente tiroidiene, deoarece unele preparate tiroidiene conțin lactoză. Într-un studiu de caz publicat în „Rezumate endocrine" din 2003, cercetătorii au descris o femeie care a fost diagnosticată cu hipotiroidism sau tiroidă scăzută. Medicul ei a prescris în mod corespunzător un medicament numit tiroxină, dar a încetat să-l ia, deoarece a dezvoltat balonări abdominale severe. A fost diagnosticată ca fiind intolerantă la lactoză și a trebuit să fie schimbată medicația.

Intoleranță la lactoză și rezistență la tratament

Într-un alt caz raportat în "Tiroida" din 2006, un pacient a fost capabil să ia medicamentele, dar nu a rezolvat simptomele. Intoleranța la lactoză a pacientului l-a împiedicat să absoarbă medicamentul levotiroxină și a continuat să prezinte simptome ale bolii tiroidiene, chiar dacă a fost tratat în mod adecvat. Rezistența la tratament este neobișnuită și, în cele din urmă, pacientul a fost testat pentru intoleranță la lactoză și s-a constatat că are boala.

Boala Grave și intoleranța la lactoză

Boala Grave, starea în care organismul produce prea mult hormon tiroidian, s-a dovedit a fi legată de intoleranța la lactoză într-un studiu publicat în iunie 1991, „Medicină clinică și investigativă". Din 10 pacienți care au fost diagnosticați cu boala Grave, nouă au avut, de asemenea, intoleranță la lactoză. Când boala Grave a fost tratată, șapte dintre cei 10 pacienți au fost studiați pentru a evalua simptomele de intoleranță la lactoză. Trei pacienți nu au mai avut probleme cu absorbția lactozei, iar simptomele s-au îmbunătățit la alți doi.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel