Leziunile pielii, risc de infecție. Medic: Urmăriți evoluția rănii periodic pentru a verifica stadiul de vindecare

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
leziunile pielii -FOTO: Freepick
leziunile pielii -FOTO: Freepick

Leziunile pielii pot duce la infecții dacă nu sunt curățate corespunzător.

Leziunile pielii pot să apară din cauza unor accidente casnice și nu numai. Important este ca acestea să fie curățate și dezinfectate în mod corespunzător pentru a nu exista riscul unor infecții. Cele mai multe tăieturi și zgârieturi dispar în timp, dar unele duc la cicatrici și infecții. Dacă o rană se infectează, aceasta trebuie tratată pentru a evita deteriorarea gravă. O rană grav infectată poate necesita amputare. În cazuri rare, o rană infectată poate fi fatală.

Mici incidente pot apărea oriunde și oricând. Nu putem preveni de fiecare dată rănirea noastră sau a celor dragi, dar este important să acționăm corect și la timp, pentru a preveni agravarea leziunilor.

Vezi și: Plomba dentară, când este necesară. Medic: Este o procedură ce are scopul de a repara un dinte deteriorat din cauza cariilor

Cum se curăță corect leziunile pielii

Câteva măsuri eficiente sunt recomandate de medicul Perișanu Ștefan, maior, medic primar chirurgie general de la Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin” Sibiu, pentru a interveni în siguranță asupra rănilor superficiale.

”Înainte de a acorda orice îngrijire, spălați-vă pe mâini pentru a evita infectarea rănii.

În cazul în care rana sângerează și sângerarea nu se oprește de la sine, oprirea sângerării se realizează prin presarea unei comprese sterile timp de 10-30 de minute pe zona afectată.

Este important ca rănile provocate de tăieturi și zgârieturi minore să fie curățate și dezinfectate cât mai rapid. Ulterior, pentru a menține curată zona afectată se poate aplica pansament steril. Schimbarea pansamentelor este obligatorie când se murdăresc sau se udă;

În cazul arsurilor minore, în situațiile în care zona arsă nu are mai mult de 3 centimetri și presupune o roșeață superficială (ex. după expunerea la soare, dureri ușoare și bășici mici) aplicați o compresă cu apă rece pentru a calma durerea. Nu spargeți bășicile formate, ele împiedică infectarea zonei arse;

Urmăriți evoluția rănii periodic pentru a verifica stadiul de vindecare și a preveni eventuale infecții.

Consultați un medic de fiecare dată când considerați că nu puteți controla una dintre situațiile menționa”, arată medicul.

Vezi și: Varza, tratament pentru durerile articulare. Cum să o folosești

Rolul pielii

Pielea izolează și protejează organismul de mediul extern. Când pielea este rănită, organismul activează automat un fenomen biologic natural: vindecarea.

Este un proces de restaurare complex în timpul căruia organismul trebuie să oprească sângerarea și să protejeze, să curețe și să închidă rana. Țesutul rănit trebuie reconstruit pentru a se asemăna cât mai mult cu țesutul inițial, arată Healthline.

Care sunt factorii de risc pentru tăieturi și zgârieturi?

Tăieturi și zgârieturi se poate întâmpla oricui. Oamenii sunt mai predispuși să se taie dacă se află într-o situație combativă sau dacă se ocupă de obiecte ascuțite. Zgârieturile sunt de obicei accidentale.

Copiii sunt mai susceptibili la tăieturi și zgârieturi decât adulții, deoarece sunt mai activi și au mai puțin control asupra corpului lor în creștere.

O tăietură este de obicei rezultatul unei întâlniri cu un obiect ascuțit, cum ar fi un cuțit sau o lamă de ras. Obiectele cu margini subțiri, cum ar fi o bucată de hârtie sau o cutie subțire de carton, pot crea, de asemenea, tăieturi dacă nu sunt manipulate cu atenție, arată Healthline.

O zgârietură poate fi cauzată de o întâlnire cu o suprafață abrazivă, cum ar fi șmirghel, lemn neterminat sau beton. Rănile provocate de animale, cum ar fi cele cauzate de ghearele pisicilor, sunt adesea clasificate ca zgârieturi.

Vezi și: Urechile înfundate, cauze și tratament. Poate indica o tumoră și provoacă stări de panică și anxietate

Tratament

Tratamentul pentru leziunile pielii poate fi de două feluri, în funcție de cât de afectată este suprafața.

Medicamentos

Medicamentele sunt disponibile pentru îngrijirea rănilor: și este vorba despre unguentul antibiotic care poate preveni infectarea unei tăieturi sau zgârieturi; antialgicele pot reduce iritarea și pot controla inflamația din jurul plăgii; și unele creme topice pot fi prescrise pentru a preveni umflarea.

Chirurgical

Dacă o tăietură are ca rezultat o rană mare, deschisă, aceasta poate necesita cusături pentru a se vindeca. Dacă tăietura se infectează, există riscul să fie necesară o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta zona infectată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel