Urechile înfundate, cauze și tratament. Poate indica o tumoră și provoacă stări de panică și anxietate

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
urechi infundate - FOTO: Freepick
urechi infundate - FOTO: Freepick

Urechile înfundate pot fi semnul unor probleme de sănătate. 

Urechile înfundate provoacă o senzație de disconfort, pentru că nu mai poţi auzi la fel de bine. Senzaţia de ureche înfundată este simptomul unei afecţiuni otice, sau al unei stări (schimbarea altitudinii).

În cele mai multe cazuri, urechea înfundată îşi revine în câteva ore. Dacă acest lucru nu se întâmplă, sau dacă problema revine, atunci trebuie să te duci la medic pentru a afla cauza şi pentru a urma tratamentul adecvat, recomandat de medic.

Specialiștii arată că atunci când situația persistă, persoanele care experimentează această senzație pot avea stări de panică și de anxietate.

Vezi și: Pielea de găină, cauze. Medic: Am păstrat acest mecanism de apărare

Cauzele urechilor înfundate

Mai multe cauze pot face că urechile să se înfunde. Potrivit Healthline, sunt mai multe aspecte de avut în vedere.

Înfundarea trompei lui Eustachio

Trompa lui Eustachio este o altă cauză a senzaţiei de ureche înfundată. Trompa lui Eustachio este canalul care face legătura dintre urechea medie şi gât. În lipsa aerului extern, trompa lui Eustachio se închide.

Prin urmare, aerul din exterior creează o presiune asupra timpanului. Aşa se ajunge la migrarea bacteriilor şi virusurilor din cavitatea nazală către ureche, ajungându-se la inflamaţie sau infecţie. În clipa în care orificiul trompei este închis, timpanul nu mai este aerisit şi apar senzaţiile de înfundare a urechii şi de auz slăbit. Trompa lui Eustachio se poate bloca, cel mai adesea, din cauza unor infecţii precum: răceală, gripă, infecţie sinusala, rinita alergică.

Înfundarea trompei lui Eustachio vine şi cu alte simptome precum:

- senzaţie de nas înfundat;

- tuse;

- strănut;

- senzaţie de gât uscat;

- durere în gât.

Vezi și: COVID, noi simptome. Medic: Pot fi comune și cu alte boli

Modificarea altitudinii

Senzaţia de ureche înfundată apare întotdeauna când zbori cu avionul, când te afli la altitudine mare, sau când faci scufundări. De asemenea, senzaţia poate apărea şi când sufli nasul cu putere, când faci eforturi să nu strănuţi, sau când râzi. Senzaţia este supărătoare dar nu durează foarte mult. Pot apărea de asemenea dureri la nivelul urechii.

Dacă te poţi afla în această situaţie, ia cu tine un pacheţel de guma de mestecat, pentru că mestecatul împiedica înfundarea urechilor, echilibrând presiunea din urechi.

Acumularea de apă în ureche

Dacă în ureche rămâne o cantitate prea mare de apă (sindromul urechii de înotător) pot apărea de asemenea probleme. Se recomanda înotătorilor să-şi scoată toată apa din urechi pentru că apa care rămâne acolo poate conduce la dezvoltarea de infecţii bacteriene sau fungice. Sindromul urechii de înotător se manifesta prin:

- durere la nivelul urechii

- scurgeri ale urechii

- febră

- otită

Ceară în urechi

Ceară (cerumen) care există în ureche are rol de protecţie. Există două tipuri de glande, cele care produc ceară (ceruminoase) şi cele sebacee (produc sebum). Aceste glande produc cerumenul, care poate fi mai mult sau mai puţin uscat, în funcţie de glanda care predomina atunci când este produs.

Cerumenul are rolul de a proteja urechea de praf şi alte particule care există în aer. De asemenea, ceară are şi rol antibacterian. Acest lucru înseamnă că la cel mai mic contact cu bacteriile, urechea este protejată şi nu dezvolta otită.

Aşadar, ceară din ureche are rol de protecţie, îndepărtarea ei în totalitate nu poate fi benefică pentru organul auditiv. Acesta este motivul pentru care igiena urechii trebuie făcută doar la exterior. Practic, prin mişcările de mestecare şi înghiţire, ceară este împinsă spre exteriorul urechii, iar de acolo poate fi eliminată în siguranţă.

Vezi și: Sunteți de acord cu legalizarea canabisului în scop medical? Românii, răspunsuri surpriză la sondajul DC Medical

Neuroma acustică

Neuroma acustică este o creștere benignă care se dezvoltă pe nervul cranian care duce de la urechea internă la creier. Aceste tumori sunt de obicei cu creștere lentă și mici. Cu toate acestea, pe măsură ce devin mai mari, pot pune presiune pe nervii din urechea internă. Acest lucru poate provoca o ureche înfundată, pierderea auzului și un zgomot în ureche.

Tratamentul pentru urechile înfundate

Tratamentul pentru urechile înfundate depinde de cauză care a dus la instalarea acestei senzaţii. În cazul schimbării bruşte a altitudinii, căscatul, înghiţitul sau gumă de mestecat reprezintă cele mai bune remedii.

Dacă un dop de ceară este cauza senzaţiei de înfundare a urechii atunci trebuie să apelezi la medicul de specialitate sau poţi folosi un spray auricular cu ajutorul căruia poţi îndepărta dopul.

Dacă urechile sunt înfundate din cauza unei infecţii bacteriene sau virale, atunci medicul specialist este cel care stabileşte tratamentul pe care trebuie să-l urmezi. Acesta poate consta în: picături de urechi, spray cu apă marină (curăță canalele nazale).

În cazul în care diagnosticul pus de medicul specialist este de otită, tratamentul va cuprinde antibiotice (acţionează împotriva agentului patogen), analgezice (pentru diminuarea durerii locale), administrarea de antiinflamatoare (pentru combaterea febrei şi a inflamaţiei locale) dacă este cazul.

Când este indicat să te duci la medic

În mod normal, senzaţia de ureche înfundată durează un timp limitat. Dacă însă problema nu dispare după câteva zile, sau dacă este asociată unor alte simptome precum:

- febra;

- dureri locale;

- secreţii din ureche;

- afectarea auzului;

- ameţeli;

Vezi și: Pietrele pe amigdale, cauze și simptome. Cum se îndepărtează CORECT. Greșeala care duce la apariția lor

Remedii naturale pentru tratarea urechilor înfundate

Desigur, dacă senzaţia de urechi înfundate persistă şi apar şi alte simptome neplăcute (scurgeri, reducerea auzului, dureri locale) trebuie făcut un consult de specialitate pentru identificarea cauzei şi administrarea unui tratament corespunzător. Pentru cazurile mai uşoare însă poţi apela şi la remediile naturiste.

- exerciţii cu ajutorul cărora îţi poţi desfunda urechile;

- inhalaţii: aburii înmoaie ceară din ureche şi astfel urechile se pot desfunda.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel