Pielea de găină, cauze. Medic: Am păstrat acest mecanism de apărare

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
pielea de gaina - FOTO: Freepick
pielea de gaina - FOTO: Freepick

Tututor ni s-a întâmplat să avem piele de găină. Dar ce declanșează această senzație.

Pielea de găină este o senzație care poate fi declanșată de mai mulți factori. Medicul Petre Bogdan explică pe blogul său ce se întâmplă în corpul nostru atunci când apare pielea de găină.

”Piele de găină (în jargon medical și în latină cutis anserina) este termenul colocvial care desemnează aspectul pielii în urma activării reflexului pilomotor la om. Reflexul constă în ridicarea pielii în jurul foliculilor pilosebacei, prin contracția mușchilor aferenți.

Stimulii care pot declanșa acest reflex sunt senzația de frig sau o gamă de emoții puternice, precum frica, nostalgia, plăcerea, euforia sau excitația sexuală”, explică medicul.

Vezi și: COVID, noi simptome. Medic: Pot fi comune și cu alte boli

Cauzele care duc la declanșarea pielii de găină

Medicii arată că temperaturile sau anumiți stimuli pot declanșa pielea de găină.

”În cazul unei scăderi de temperatură, când ieșim din piscină de exemplu, termoreceptoarele repartizate pe pielea noastră (numite și corpusculii Krause) avertizează creierul, care trimite un mesaj către sistemul nervos. Acesta din urmă ordonă mușchilor erectori situați la baza fiecărui fir de păr să se încordeze.

La animale, ca și la om, această contracție permite încălzirea epidermei: penele sau firele de păr permit aerului să pătrundă și se creează astfel un strat izolant ce protejează de frig. Cu toate că nu mai suntem atât de ”păroși” cum erau strămoșii noștri, am păstrat acest mecanism de apărare”, mai explică medicul.

Vezi și: Pietrele pe amigdale, cauze și simptome. Cum se îndepărtează CORECT. Greșeala care duce la apariția lor

Emoțiile, factor declanșator

Emoțiile pot fi și ele un factor care declanșează pielea de găină.

”Pielea de găină nu este numai o reacție fiziologică. Poate apărea și în cazul unei emoții puternice, cum ar fi frica sau plăcerea. De mai mulți ani, Mitchell Colver, cercetător în domeniul psihologiei experimentale la Universitatea de Stat din Utah, studiază reacțiile fizice pe care le provoacă muzica atunci când generează o senzație de plăcere. O astfel de reacție este frisonul (denumit și ”orgasmul pielii”).

Pielea de găină declanșată de un cântec frumos sau, dimpotrivă, de un moment de spaimă ține de același proces. Dacă auziți un zgomot brusc în pădure, noaptea, sau o ușă care scârțâie într-o casă veche,.corpul va secreta adrenalină. Este o reacție naturală: respirația se accelerează, corpul transpiră, ritmul cardiac crește și… părul se ridică.

Acest reflex se observă și la animalele cu blană: de pildă, atunci când se află în fața unui inamic, o pisică ”se înfoaie”. Prin urmare, atunci când percepem o situație drept un pericol, creierul secretă adrenalină, iar părul se ridică.

Profesorul Mitchell Colver spune că dacă o bucată muzicală aduce un sunet neașteptat (o voce surprinzătoare, o schimbare de ritm etc) se produce aceeași reacție. Vibrațiile corzilor vocale ale interpretului pot fi similare cu cele ale unei persoane care strigă după ajutor, susține cercetătorul.

Totuși, creierul nostru analizează rapid ce se întâmplă și înțelege că nu este o situație periculoasă. Surpriza este pozitivă, dar rămâne declanșat mecanismul prin care mușchilor.erectori ai firului de păr li se ”poruncește” să se încordeze. În cazul acesta, pielea de găină este un indiciu al faptului că audiența apreciază muzica ce i se oferă”, mai arată medicul.

Vezi și: Sunteți de acord cu legalizarea canabisului în scop medical? Românii, răspunsuri surpriză la sondajul DC Medical

Cercetări

Cercetătorii de la Harvard au aflat că acele celule care provoacă pielea de găină sunt importante pentru reglarea celulelor stem care regenerează părul. La nivelul pielii, mușchiul se contractă și duce la apariția pielii de găină. Tot mușchiul e cel care pune în legătură nervul simpatic cu celule stem ale foliculului pilos.

Nervul simpatic reacționează la frig, prin contractarea mușchiului și provoacă pielea de găină pe termen scurt, dar și activează celulele stem și creșterea părului pe termen lung, se explică într-un comunicat dat de specialiștii de la Universitatea Harvard.

”Ne-a interesat întotdeauna să înțelegem cum comportamentele celulelor stem sunt reglementate de stimuli externi. Pielea este un sistem fascinant: are mai multe celule stem înconjurate de diverse tipuri de celule și este situată la interfața dintre corpul nostru și lumea exterioară. Prin urmare, celulele stem ar putea răspunde potențial la o serie de stimuli”, au justificat cercetătorii motivul studiului.

În urma experimentelor, oamenii de știință au descoperit că pielea de găină - ”această reacție particulară este utilă pentru cuplarea regenerării țesutului cu schimbări în lumea exterioară, cum ar fi temperatura. Pielea de găină e o modalitate rapidă de a oferi un fel de ușurare pe termen scurt, dar când frigul durează, acest lucru devine un mecanism pentru ca celulele stem să știe că este timpul să se regenereze părul”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel