Sunteți de acord cu legalizarea canabisului în scop medical? Românii, răspunsuri surpriză la sondajul DC Medical

EXCLUSIV
Sunteți de acord cu legalizarea canabisului în scop medical - Foto: Freepick @jcomp
Sunteți de acord cu legalizarea canabisului în scop medical - Foto: Freepick @jcomp

Sunteți de acord cu legalizarea canabisului în scop medical? Ce părere au românii despre această lege propusă.

Proiectul legislativ ce prevede folosirea canabisului în scop medicinal mai are de așteptat, cel puțin până în toamnă când va ajunge din nou în dezbatere la comisiile din Camera Deputaților.

După ce în noiembrie 2019 a trecut tacit de Senat, proiectul, asumat de trei deputați și semnat de alți 100 de parlamentari, a ajuns în 2020 la Camera Deputaților, unde a stat în dezbatere până începutul anului trecut, când acesta a primit aviz negativ din partea ministerului Sănătății. 

Potrivit acestui proiect, pacienții cu boli cronice în fază terminală ar avea acces, în premieră în România, la calmante pe bază de cannabis, acesta urmând să fie folosit strict în scop medicinal, sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau inhalare.

Medicina de urgență, în DEFICIT de medici. Arafat: Acum avem 978 şi nevoia reală depăşeşte 2.000 de medici / Medicină fără medici nu se poate!

Sunteți de acord cu legalizarea canabisului în scop medical? Ce au răspuns românii

 

Astfel, am realizat un sondaj pentru cititorii noștri, pentru a afla cât de mult se dorește legalizarea canabisului în scop medicinal, în România.

La întrebarea: "Sunteţi de acord cu legalizarea cannabisului în scop medical, în România?" au răspuns 23.174 de persoane. 

În urma răspunsurilor, 10.051 de persoane au spus că DA, sunt de acord cu legalizarea canabisului în scop medical, în timp ce 13.123 de persoane au răspuns că NU sunt de acord.

1. Foto: DC M... (sondaj-dc-medical-canabis_02891000.png)Foto: sondaj DC Medical

* Votul reprezinta opinia cititorilor DCMedical. Oricine acceseaza site-ul poate vota. Nu este un esantion reprezentativ pentru populatia generala.

Infecțiile nosocomiale NU sunt doar ale României. "Pacienții, testați înainte de internare". Ce sunt, De Ce apar. Cele mai frecvente bacterii pe care le poți lua din spital

La ce BOLI ajută canabisul. Diferența dintre cânepă și canabis

 

Medicul Tudor Ciuhodaru ne-a vorbit despre bolile la care ajută canabisul medicinal și ne-a spus 15 lucruri importante de știut despre canabis. 

”Canabisul medicinal în România. E bine de știut:

1. Canabisul medicinal e legal în România (încă din 2013 Romănia este a zecea țară europeană ce l-a legalizat) dar (atenție!) doar cu prescripție medicală. Mai exact derivații acestei plante pot fi folosiți acum în diverse boli, precum epilepsia, cancerul sau scleroza.

2. Legalizarea utilizării canabinoizilor ca (și sub formă) de medicamente nu are nicio legătură cu dezincriminarea consumului și posesiei de marijuana. Legalizarea utilizării medicale nu înseamnă dezincriminarea utilizării recreaționale.

3. Sunt diferenţe importante între CBD - canabidiol - o substanţă care poate fi utilizată în scop terapeutic și THC (tetrahidrocanabinol- substanţa psihoactivă din canabis şi se regăseşte în tabelul 1 al Legii 339/2005 care cuprinde substanţe interzise (de uz recreational) şi fără interes în medicină.

4. Poate fi administrat doar cu prescripția unui medic.

5. Pe o rețetă special securizată (conform legii 339/2005) ca orice altă substanţă aflată sub control național (precum codeinfosfatul, morfina sau fortral).

Citește în continuare AICI....

 

Povestea proiectului de lege

 

”Sufletul” acestui proiect este Alexandra Cârstea, o tânără a cărei mamă a murit de cancer şi, care, încă din perioada când mama ei suferea, şi-a asumat misiunea de a lupta pentru ca bolnavii de cancer să aibă dreptul la o viaţă demnă, lipsiţi de chinuri.

”Proiectul s-a născut în urma unui demers făcut de Asociația Victoria mea, o petiție care a strâns 30.000 de semnături, la acel moment. S-a născut dintr-o nevoie reală, din rândul pacienților, și nu mă refer la pacienți oncologici, pentru că vorbim de un posibil tratament adjuvant în diverse afecțiuni oncologice, în afecțiuni ca terapia durerii. Lista este lungă și cercetările în acest domeniu continuă să aducă în atenția noastră noi și noi beneficii.

Chiar urmărind-o pe Alexandra Cârstea, cea care a fost sufletul Campaniei Victoria mea, spunând că în momentul de față se vorbește de peste 50 de patologii unde canabisul aduce beneficii pacienților.

Iar în momentul în care putem vorbi, fie și doar de o îmbunătățire a calității pacientului, să știți că nu este un lucru de nimic. Un pacient oncologic care poate vorbi de o calitate mai bună a vieții este deja un pacient mai câștigat. Nu cred că avem dreptul să negăm pacienților din România acest tratament”, a declarat Cristina Dumitrache, inițiatoarea proiectului de lege, în exclusivitate pentru DC Medical.

Despre acest subiect, citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel