Canabisul în scop medical, blocat în România, dar achiziționat ilegal de pacienții disperați. Dumitrache - Buicu: Nu ca medicament, ci ulei, tinctură / Canabisul NU tratează boala de bază

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Canabisul - FOTO: Pexels @Kindel Media
Canabisul - FOTO: Pexels @Kindel Media

Legea canabisului în scop medical, în România, este blocată. Ce spun Cristina Dumitrache, Florin Buicu și Alexandru Rafila despre legalizarea canabisului.

Proiectul legislativ ce prevede folosirea canabisului în scop medicinal mai are de așteptat, cel puțin până în toamnă când va ajunge din nou în dezbatere la comisiile din Camera Deputaților. După ce în noiembrie 2019 a trecut tacit de Senat, proiectul, asumat de trei deputați și semnat de alți 100 de parlamentari, a ajuns în 2020 la Camera Deputaților, unde a stat în dezbatere până începutul anului trecut, când acesta a primit aviz negativ din partea ministerului Sănătății. 

Potrivit acestui proiect, pacienții cu boli cronice în fază terminală ar avea acces, în premieră în România, la calmante pe bază de cannabis, acesta urmând să fie folosit strict în scop medicinal, sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau inhalare.

Povestea proiectului de lege

 

”Sufletul” acestui proiect este Alexandra Cârstea, o tânără a cărei mamă a murit de cancer şi, care, încă din perioada când mama ei suferea, şi-a asumat misiunea de a lupta pentru ca bolnavii de cancer să aibă dreptul la o viaţă demnă, lipsiţi de chinuri.

”Proiectul s-a născut în urma unui demers făcut de Asociația Victoria mea, o petiție care a strâns 30.000 de semnături, la acel moment. S-a născut dintr-o nevoie reală, din rândul pacienților, și nu mă refer la pacienți oncologici, pentru că vorbim de un posibil tratament adjuvant în diverse afecțiuni oncologice, în afecțiuni ca terapia durerii. Lista este lungă și cercetările în acest domeniu continuă să aducă în atenția noastră noi și noi beneficii.

Chiar urmărind-o pe Alexandra Cârstea, cea care a fost sufletul Campaniei Victoria mea, spunând că în momentul de față se vorbește de peste 50 de patologii unde canabisul aduce beneficii pacienților.

Iar în momentul în care putem vorbi, fie și doar de o îmbunătățire a calității pacientului, să știți că nu este un lucru de nimic. Un pacient oncologic care poate vorbi de o calitate mai bună a vieții este deja un pacient mai câștigat. Nu cred că avem dreptul să negăm pacienților din România acest tratament”, a declarat Cristina Dumitrache, inițiatoarea proiectului de lege, în exclusivitate pentru DC Medical.

2. -imagine fara descriere- (cristina-dumitrache_67447500.jpg)

         Foto: Facebook Cristina Dumitrache

Întrebată dacă există riscul ca aceste produse să ajungă pe mâna celor care nu ar avea nevoie cu adevărat, inițiatoarea proiectului a făcut câteva precizări foarte importante.

”Proiectul nu prevede cannabisul sub formă de țigară. Deci nu se administrează ca o țigară pe care acum, cine are alte gânduri, o folosește cu alte scopuri, de a obține un efect de high.

Administrarea se face sub formă de tinctură, de ulei, iar de obicei proporția care este recomandată medical între CBD și THC anulează mare parte din efectul psihotrop, deci nu ar avea acea senzație de high, nu ar avea de ce să caute această formă de administrare cu alt motiv decât cel medical.

Nu cred că avem această îngrijorare când este vorba de morfină, administrată în scop medical, prescrisă de medic, cu un anumit tip de rețetă, monitorizată, controlată și gestionată de stat, cu sancțiuni penale în caz că se încalcă legea.

Nu am reglementat în niciun fel decât cu gândul în a păstra strict interesul medical, protejat, în beneficiul pacientului, nu pentru a permite abuzuri, iar dacă aceste abuzuri se întâmplă, ele vor fi pedepsite conform legii”, ne-a mai explicat Cristina Dumitrache.

Mai mult decât atât, susține deputatul, ”un om, dacă alege, se poate droga în momentul de față cu spray nazal din farmacie, deci nu acesta este scopul nostru în această discuție. Noi încercăm să vedem părțile bune și să controlăm cât mai bine forma de administrare pentru a preveni abuzurile și să le sancționăm conform legii, în caz că ele se petrec”, a mai spus aceasta.

Pacienții își achiziționează medicamentul de pe piața neagră: Își riscă libertatea, din disperare

 

De asemenea, mai spune Cristina Dumitrache, cine dorește o face și acum, prin achiziționarea de pe piața neagră.

”Problema este cu acei pacienți, care sunt nevoiți, din disperare, să își procure acest tratament de pe piața neagră și nu știu ce consumă, se supun unei sancțiuni penale, își riscă viața, își riscă libertatea, din disperare. Acest lucru nu este corect, nu este normal, și ei au aceleași drepturi ca pacienții din întreaga lume, unde canabisul nu mai este de mult un subiect tabu”, ne-a mai precizat Cristina Dumitrache.

Florin Buicu, despre utilizarea canabisului în scop medical

 

În aceeași ordine de idei cu deputatul Cristina Dumitrache se află și prof. dr. Florin Buicu, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, care a declarat pentru DC Medical că ”utilizarea canabisului în scop medical NU tratează boala de bază.

Este utilizat pentru îmbunătățirea calității vieții pacientilor prin atenuarea în principiu a durerii asociate diverselor patologii”. Mai mult, Florin Buicu a spus că ”votul va aparține plenului Camerei Deputaților care este cameră decizională” și că este "alături de inițiatorii proiectului de lege asumat de 85 de parlamentari de la toate partidele".

2. -imagine fara descriere- (florin-buicu_07125700.jpg)

                                                                     Foto: Facebook Florin Buicu

Alexandru Rafila, despre legalizarea cannabisului în scop medicinal

”Aici nu este vorba de punctul de vedere ai Ministerului Sănătății care se schimbă după cum vrea un ministrul al Sănătății, este vorba despre respectarea legislației europene în materie.

Noi avem o agenție în Europa, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), și în momentul în care orice derivat de canabis va primi autorizare de utilizare la anumite categorii de pacienți, așa cum primește orice alt produs farmaceutic, căci ne referim la produse farmaceutice, bine-înțeles că și România se va adapta legislației europene în domeniu”, a declarat ministrul Alexandru Rafila, în cadrul unei conferințe de presă, adăugând că așteaptă punctul de vedere al EMA în acest sens.

Reamintim că la momentul emiterii avizului negativ, ministrul al Sănătății era Vlad Voiculescu.

Replica inițiatoarei proiectului: Se face o gravă confuzie între canabisul medicinal și canabisul recreațional.

”Punctul de vedere al Ministerului ar trebui să se schimbe în funcție de studiile științifice care apar, de punctele de vedere pe care le putem lua în considerare, pentru că suntem parte din UE, de exemplu Rezoluția Parlamentului European care încurajează statele membre, atât să investească și mai mult în cercetare, să asigure accesul pacienților la medicamente și tratamente pe bază de canabis.

Iar aici, iarăși o clarificare, poate ministrul are impresia că ne referim doar la medicamente pe bază de canabis, și sunt câteva exemple în acest sens, care ar avea nevoie de autorizare EMA, însă proiectul de lege vrea să legalizeze, așa cum s-a legalizat și în Germania și în Marea Britanie, uleiul de canabis, tinctura de canabis, care se administrează sub altă formă. Nu este o formă sintetică, nu este o formă prelucrată ca un medicament.

Parlamentul, forul legislativ, este forul superior în reglementarea și legiferarea în România și are drept această putere să o facă.

Odată ce mai mulți parlamentari au semnat acest proiect, au încredere în acest proiect, o dată ce societatea, chiar un număr impresionant de 84%, nu este de neglijat: sunt în favoarea legalizării canabisului medicinal. Și încă o dată subliniez, medicinal, pentru că în acel punct de vedere al Ministerului, se face o gravă confuzie între canabisul medicinal și canabisul recreațional.

Așa cum nu avem o discuție despre morfina folosită recreațional, ci vorbim despre morfina folosită în scop medical, vorbim și de canabis tot în scop medical pentru proprietățile sale benefice în interesul pacienților”, ne-a declarat Cristina Dumitrache.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel