Medicina de urgență, în DEFICIT de medici. Arafat: Acum avem 978 şi nevoia reală depăşeşte 2.000 de medici / Medicină fără medici nu se poate!

Medicina de urgenta - Foto: Freepick @wavebreakmedia
Medicina de urgenta - Foto: Freepick @wavebreakmedia

Sistemul medical de urgenţă din România este în deficit de medici.

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că sistemul medical de urgenţă din România dispune, în prezent, de 978 de medici specializaţi în medicina de urgenţă, în timp ce nevoile reale ale acestuia ar fi de peste 2.000 de astfel de medici

Mai mult, Raed Arafat a spus că programul de lucru al cadrelor medicale cu studii superioare din unităţile de primiri urgenţe (UPU) este supraîncărcat din cauza deficitului de personal, care determină personalul actual să efectueze un număr foarte mare de ore suplimentare.

"Dacă am avea destul de mulţi medici în UPU, nu s-ar mai plânge nimeni că UPU este o unitate grea, pentru că atunci ar face doar programul lor de lucru, poate o gardă sau două în plus şi gata.

Lipsa de medici face ca cei care există să facă ore suplimentare, sau gărzi, cum spunem noi, în plus. Soluţia ca să ai o UPU atractivă este să ai destul personal şi acest lucru consider că este un aspect la care trebuie să ţinem. Trebuie să înţelegem că unităţile de urgenţe sunt locul în care trebuie să lucreze medicii care termină cu rezidenţiat medicina de urgenţă, în faza asta trebuie să îi concentrăm acolo, şi încă mai avem nevoie mare. Acum avem 978 şi nevoia reală poate chiar depăşeşte 2.000 de medici. Încă este nevoie de generaţii.

Şi mai e un aspect: generaţiile care s-au angajat acum 20 - 30 de ani deja ajung la pensie. Noi acum nu trebuie doar să suplimentăm, ci să înlocuim pe cei care ies la pensie", a declarat Raed Arafat.

Interesant de citit: Infecțiile nosocomiale NU sunt doar ale României. "Pacienții, testați înainte de internare". Ce sunt, De Ce apar. Cele mai frecvente bacterii pe care le poți lua din spital

Raed Arafat a vizitat noua unitate de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean Botoșani

 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a efectuat, miercuri, o vizită la noua Unitate de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă "Mavromati" din Botoşani.

UPU, care a fost inaugurată, joi, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, a fost extinsă şi modernizată în baza unui proiect cu co-finanţare europeană, a cărui valoare a depăşit 12,5 milioane de lei.

2. -imagine fara descriere- (medicina-de-urgenta--in-deficit-de-medici--arafat-acum-avem-978-si-nevoia-reala-depaseste-2-000-de-medici--medicina-fara-medici-nu-se-poate-1_69589100.jpg)

Foto: Facebook Raed Arafat

"Am văzut o UPU modernă. Nu pot decât să felicit autorităţile judeţene care au realizat-o şi colegii care lucrează în această unitate. Este diferenţă de la cer la pământ între ce a fost şi ceea ce este. Încă mai e nevoie de ceva în plus: resursa umană. (...) Eforturile care se depun de către colegii noştri aici sunt imense. Se vede... Este o implicare, este o pasiune, este o echipă sudată, dar încă mai avem de lucrat pe partea de resurse umane", a afirmat Raed Arafat.

Şeful DSU a afirmat şi că a discutat cu autorităţile din Botoşani despre posibilitatea deschiderii unui Compartiment de Primiri Urgenţe la Spitalul Municipal Dorohoi, care ar putea degreva activitatea UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă "Mavromati", potrivit Agerpres.

Alexandru Rafila: Unităţile de primiri urgenţe sunt parte ale spitalelor

 

"Unităţile de primiri urgenţe sunt parte ale spitalelor. Ele trebuie integrate în mod evident în activitatea spitalelor şi trebuie corelată activitatea UPU cu activitatea spitalelor, pentru că asistenţa medicală care urmează după acordarea asistenţei medicale de urgenţe este esenţială pentru reuşita actului medical (...) Sperăm să avem înţelepciunea, priceperea, determinarea şi mai ales detaşarea de componentele politicianiste ale unor tipuri de abordări şi să facem instituţii sanitare moderne pentru oamenii din România care au nevoie de asistenţă medicală", a afirmat ministrul Alexandru Rafila săptămâna trecută, la evenimentul de inaugurare a noii UPU de la Spitalul Judeţean.

Preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Doina Federovici, a arătat că, pe lângă extinderea şi modernizarea clădirii, UPU de la Spitalul Judeţean de Urgenţă "Mavromati" a beneficiat şi de echipamente medicale de ultimă generaţie în valoare de 1,2 milioane de euro. 

Alis Grasu: Deficit de medici de peste 55% la serviciile de ambulanță. Domnilor, medicină fără medici nu se poate!

Alis Grasu a declarat că, în anul 2021, intervenţiile serviciilor judeţene de ambulanţă şi din Bucureşti-Ilfov au fost realizate cu un personal format din 12.733 de persoane, numărul fiind mai mic faţă de 22.780 de posturi care se cuvin conform normativului aprobat prin Ordinul Ministrului Sănătăţii 1778 din 2006.

"Ambulanţei Publice din România i-au fost alocate posturi mai puţin faţă de normativ, rezultând un deficit de personal pe toată ţara de 43,34%. Trebuie subliniat în mod deosebit deficitul de 55,5% privind medicii din sistemul public de ambulanţă. Domnilor, medicină fără medici nu se poate.

Şi acum, la această aniversare, fiecare îşi pune o dorinţă. Eu îmi doresc pentru dumneavoastră toţi, pentru noi toţi, ca serviciile de ambulanţă să aibă personal suficient numeric, raportat la cerinţele populaţiei, bine pregătit, disciplinat, altruist, empatic, într-un cuvânt oameni adevăraţi cărora le pasă de semenii lor aflaţi în suferinţă şi, nu în ultimul rând, dotare corespunzătoare cu ambulanţe noi şi performante care să nu necesite costuri mari pentru reparaţia lor şi centre de pregătire pentru personalul din serviciile de ambulanţă, măcar câte unul pe regiune, la nivel naţional", a declarat Alis Grasu, recent.

1. -imagine fara descriere- (medicina-de-urgenta--in-deficit-de-medici--arafat-acum-avem-978-si-nevoia-reala-depaseste-2-000-de-medici--medicina-fara-medici-nu-se-poate-1_00411700.jpeg)

Astfel, potrivit acesteia, serviciile judeţene de ambulanţă se confruntă şi cu probleme tehnice, menţionând în acest sens că mai mult de jumătate din autospecialele de la Serviciul Public de Ambulanţă îndeplinesc condiţii de casare, fapt care necesită cheltuieli importante pentru menţinerea acestora în stare de funcţionare.

"În 2021, numărul de ambulanţe funcţionale a fost de 2.358. Raportat la numărul de mijloace de transport, au fost 1.498 de intervenţii pentru fiecare maşină. De notat, lucrăm cu un parc de ambulanţe învechit. În 2021 au fost 3.903.697 cazuri la care au intervenit ambulanţierii din toată ţara, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 10.695 de intervenţii", a mai spus Alis Grasu.

Medicii români, împinși să plece din țară din cauza salariilor. Sorin Dudea: Facem radiologi foarte buni în România, NU avem puterea să-i ţinem

Citește asta: Ce salariu are un medic, un asistent și un ambulanțier, în România. Câți bani primesc și de ce pleacă din țară. Grila COMPLETĂ

Prof. dr. Sorin-Marian Dudea, conducător de doctorat în radiologie şi imagistică medicală în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, susține că România pregăteşte anual radiologi foarte buni, locurile la rezidenţiat în acest domeniu sunt ocupate de cei mai buni studenţi, însă aceştia nu sunt motivaţi financiar să rămână în ţară.

"Viitorul imagisticii, dacă ne gândim la viitorul profesioniştilor, este extraordinar pentru că deja de un număr de ani locurile la radiologie, la rezidenţiat, le iau cei mai buni studenţi. Ele se termină primele, la concurenţă cu cardiologia sau cu alte specialităţi, deci cei care ne vin rezidenţi şi se pregătesc sunt excepţionali, marea lor majoritate. Din punctul ăsta de vedere, al resursei umane, nu ar fi o problemă. Aţi văzut cifrele domnului profesor Bîrsăşteanu privind numărul de aparate, privind numărul de examinări per capita care se fac - aici cred că mai avem de lucru, măcar pe bulgari să-i ajungem dacă se poate. Necazul cel mare este că facem radiologi foarte buni în România, nu avem puterea să-i ţinem în România şi e mare nevoie de radiologi altundeva în Europa. Din păcate, beneficiază mulţi alţii de eforturile noastre de a forma profesionişti", a declarat doctor Sorin-Marian Dudea.

Potrivit acestuia, explicaţia ar fi lipsa totală de competitivitate a unui salariu de medic în România cu un salariu de medic la aceeaşi calificare în Vest.

Doctorul a spus că mulţi tineri radiologi nu vor să plece, dar sunt unii care pleacă din ţară fiindcă sunt împinşi de nevoie şi că salariile comparabile cu cele din străinătate ar cântări decisiv pentru rămânerea lor acasă... citește în continuare AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel