Varza, tratament pentru durerile articulare. Cum să o folosești

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
varza - FOTO: Freepick
varza - FOTO: Freepick

Una din cele mai întâlnite legume de pe planetă are efecte asupra durerilor de articulații.

Varza reprezintă o doză de benficii pentru sănătate.  Bogată în antioxidanți, varza poate ajuta la îmbunătățirea funcției creierului, a digestiei, protejând în același timp împotriva afecțiunilor pielii și a bolilor de inimă.

Sursă de fibre

Varza poate fi o sursă foarte bună de fibre alimentare, calciu, magneziu și potasiu. Acesta poate conține, de asemenea, diverse vitamine cum ar fi vitamina C, tiamina, niacina, și acid folic. Acesta poate fi, de asemenea, bogată  în antioxidanți, inclusiv flavonoide, zeaxantina, luteina, colină, și beta-caroten.

Ajută la funcționarea creierului

Antioxidanții din această legumă provin din vitamina C și flavonoide, cum ar fi quercetina și apigenina. Varza roșie ar putea fi deosebit de puternică, deoarece este plină de antocianine. Cercetările arată că antioxidanții pot reduce inflamația și de a spori funcţionarea creierului, arată Organic Facts.

Varza poate fi bogată în vitamina K, iod și antioxidanți, cum ar fi antocianinele. Aceste elemente pot fi benefice ca blocuri de construcție pentru creier. Dar cercetările emergente arată că ar putea face mult mai mult decât să mențină integritatea structurală a creierului și a sistemului nervos.

Un studiu din 2019 al Universității din Rochester, publicat în revista Nature Communications, a constatat că legumele crucifere precum varza pot ajuta la reducerea nivelului de proteine rele care se găsesc în creierul pacienților cu Alzheimer. Academia de Nutriție și Dietetică a recomandat, de asemenea, legume crucifere pentru îmbunătățirea memoriei.

Vezi și: Pielea de găină, cauze. Medic: Am păstrat acest mecanism de apărare

Agent antiinflamator

Cercetările publicate în Clinical Phytoscience sugerează că legumele crucifere precum varza au proprietăți antiinflamatorii. Acestea conțin sulforafan, care este un compus care poate reduce inflamația.

Fruzele de varză conțin și cadminiu, iar  una dintre principalele componente este glutamina. Glutamina este un puternic agent antiinflamator, astfel încât consumul ar putea ajuta la reducerea inflamației, iritațiilor, alergiilor, durerilor articulare, febrei și diferitelor afecțiuni ale pielii.

Poate sprijini tractul digestiv

Un studiu publicat în World Journal of Gastroenterology sugerează că fibrele, prezente în varză, pot ajuta la mișcările intestinale și pot trata constipația. Bogată în fibre și glucosinolate, varza poate ajuta organismul să rețină apa și ar putea menține voluminozitatea alimentelor pe măsură ce se mișcă prin intestine.

Vezi și: Presbiopia, scăderea vederii după 40 de ani. Care este tratamentul

Îmbunătățește sănătatea inimii

Potrivit unui studiu, varza este bogată în polifenoli, ceea ce ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare prin reducerea tensiunii arteriale și prevenirea acumulării de trombocite. De asemenea, prin legarea acizilor biliari, aceasta poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol rău.

Îngrijește pielea

Conform Enciclopediei New Wellness, varza este bogată în vitamina C. O cană şi jumătate de varză roşie nefiertata îţi poate satisface necesarul zilnic de vitamina C. Cantitatea mare de vitamina C are un alt avantaj, acela de a-ţi promova sănătatea pielii. Acesta ar putea oferi fotoprotecție, ajutor în vindecarea rănilor, reducerea ridurilor și a pielii uscate.

Benefică în diete

Varza este frecvent recomandata persoanelor care vor să slăbească sănătos. Deoarece legumele sunt ambalate cu multe vitamine benefice, minerale și alți nutrienți, inclusiv apă și fibre, este o opțiune dietetică sănătoasă pentru persoanele care doresc să mănânce mai sănătoase și să scape de câteva kilograme. De asemenea, poate avea un conținut scăzut de calorii, conținând doar 33 de calorii într-o ceașcă de legume fierte.

Având în vedere aceste trăsături benefice, "supa de varză" este adesea folosită pentru cei care caută să piardă în greutate rapid. Cu toate acestea, fiți conștienți de faptul că este posibil să nu fie completă din punct de vedere nutrițional și ar trebui să facă parte dintr-o dietă echilibrată, sănătoasă, și nu să fie componenta principală.

Vezi și: Sechele post-COVID, la aproape jumătate de an de la infectare. Stresul și nesiguranța au accentuat simptomele

Previne cataracta

Varza ar putea fi o sursă bogată de beta-caroten. Atât de mulți oameni, în special pe măsură ce îmbătrânesc, apelează la varză pentru capacitatea sa de a preveni degenerescența maculară și de a promova o bună sănătate a ochilor și de a întârzia formarea cataractei.

Menține oasele sănătoase

Ca toate legumele crucifere, varza poate fi o sursă excelentă de minerale, cum ar fi calciul, magneziul și potasiul. Aceste trei minerale esenţiale pot fi parte integrantă în protejarea oaselor împotriva degradării şi apariţiei unor afecţiuni precum osteoporoza şi slăbirea generală a oaselor. Fundația Națională pentru Sănătatea Coloanei Vertebrale recomandă alimente bogate în vitamina K, cum ar fi varză, pentru a întări oasele, cartilajele, ligamentele și mușchii.

Reglează tensiunea arterială

Varza roșie poate fi doar o sursă bună de antocianine. Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a constatat că "Aportul mai mare de antocianină este asociat cu o rigiditate arterială mai scăzută și tensiune arterială centrală la femei". Pur și simplu, această legumă bogată în antocianină ar putea ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale și la prevenirea bolilor de inimă.

Reduce durerile musculare

Când anumite bacterii fermentează zaharurile din varză în timpul preparării varzei murate, acidul lactic este eliberat. Acesta ar putea reduce durerile musculare.

Vezi și: Încărunțirea, semn al înaintării în vârstă. Șase cauze care o declanșează

Efecte secundare

Varza poate avea, de asemenea, câteva efecte secundare asupra corpului, inclusiv următoarele:

- Alimentele bogate în sulf, cum ar fi varza, pot provoca balonare și flatulență.

- Există unele dovezi care sugerează că aportul de varză de către o femeie care alăptează poate provoca colici la copilul ei.

- Unii oameni pot fi alergici la varză. Dacă ați prezentat o reacție alergică la o legumă aparținând familiei cruciferelor, cum ar fi broccoli, cel mai bine este să fiți precauți.

- Consumul acestei legume nu este recomandat persoanelor cu hipotiroidism.

- Consultați-vă medicul dacă sunteți programat pentru o intervenție chirurgicală. Unele legume cu conținut ridicat de vitamina K pot interfera cu diluanții sângelui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel