De ce slăbește imunitatea după 65 de ani

De ce odată cu pensionarea apare și degradarea sistemului imunitar. Ce se întâmplă, de fapt, în corp.
O echipă de cercetători a reușit să explice de ce, odată cu înaintarea în vârstă și apropierea pensionării, sistemul nostru imunitar devine mult mai vulnerabil. Totul pornește de la un organ-cheie care "se retrage" exact când avem mai mare nevoie de el.
Timusul, organul esențial care încetează să funcționeze după 65 de ani
Timusul, situat în spatele sternului, este responsabil pentru producerea celulelor T - esențiale în lupta împotriva infecțiilor și bolilor. Însă, în jurul vârstei de 65 de ani, activitatea acestuia scade dramatic. Practic, organul se micșorează, iar zonele care produc celulele T sunt înlocuite cu țesuturi grase, proces care este accelerat și de apariția unor "cicatrici" interne ce blochează regenerarea.
Această degradare naturală explică de ce sistemul imunitar al vârstnicilor este mai slăbit și mai expus în fața infecțiilor sau a complicațiilor.
Terapia pentru cancer afectează și mai mult timusul
În plus, tratamentele împotriva cancerului, precum chimioterapia și radioterapia, deteriorează și ele timusul. Astfel, chiar și tinerii care trec prin astfel de tratamente pot avea un sistem imunitar compromis pe termen lung, cu recuperări foarte lente.
Cercetătorii de la Institutul WEHI din Melbourne, Australia, sunt optimiști că această descoperire ar putea sta la baza unor viitoare terapii de întinerire a timusului.
"Aceste informații ne permit să investigăm dacă aceste celule pot fi țintite terapeutic, pentru a întoarce ceasul biologic al timusului și a stimula funcția celulelor T la oameni, pe măsură ce îmbătrânesc. Acesta este obiectivul spre care echipa noastră lucrează", a explicat dr. Kelin Zhao, coautor al studiului, potrivit Daily Mail.
Profesorul Daniel Gray, coordonatorul laboratorului WEHI, atrage atenția că degradarea timusului are efecte dramatice asupra sănătății.
"Adulții cu sisteme imunitare epuizate au nevoie de ani întregi pentru a-și recupera celulele T - sau, uneori, nu o mai pot face deloc - ceea ce îi expune unui risc crescut de infecții potențial letale pentru tot restul vieții", a explicat profesorul Gray.
Speranțe pentru terapii revoluționare
Specialiștii spun că această descoperire deschide o nouă perspectivă în medicina regenerativă și imunologie.
"Descoperirea noastră oferă o nouă cale de regenerare a timusului și de restaurare a funcției imunitare și ar putea duce, în viitor, la dezvoltarea unor terapii capabile să îmbunătățească imunitatea pacienților vulnerabili", a adăugat profesorul Daniel Gray.
Studiul oferă speranțe că, într-o zi, pierderea imunității odată cu vârsta nu va mai fi o condamnare inevitabilă.
-
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment16.07.2025, 23:43
-
Cine scapă de plata CASS de la 1 septembrie16.07.2025, 22:35
-
-
Activitatea care îți protejează creierul. Previne uitarea16.07.2025, 20:10
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-