
Simplul fapt că trăiți într-un cartier plin de verdeață poate duce la scăderea nivelului unor markeri indicativi pentru boli de inimă și accident vascular cerebral – AVC-, arată un nou...
Expunerea la vegetația verde a fost legată de o stare mai bună de sănătate, dar procesele patofiziologice afectate de expunerea la vegetație nu erau pe deplin elucidate. Pentru a studia relația dintre vegetație și bolile cardiovasculare, autorii unui nou studiu au examinat asocierea dintre gradul de vegetație rezidențială, biomarkerii de afectare cardiovasculară și riscul de îmbolnăvire la persoanele susceptibile.
În timpul studiului, care a durat cinci ani, cercetătorii au colectat probe de sânge și urină de la 408 de persoane recrutate de la o clinica de cardiologie din Louisville, SUA. Cercetătorii au estimat, de asemenea, expunerea la spațiul verde folosind imaginile prin satelit care au arătat densitatea vegetației în fiecare dintre cartierele unde locuiau participanții la studiu.
Oamenii din cartierele verzi, mai sănătoși
Ei au constatat că oamenii care locuiau în cartiere mai verzi aveau niveluri mai scăzute ale epinefrinei urinare (indicând niveluri mai scăzute de stres) și F2-izoprostan, un marker al oxidării dăunătoare a celulelor asta indicând o stare de sănătate mai bună.
De asemenea, organismele participanților la studiu aveau o capacitate mai mare de a repara vasele de sânge în comparație cu cele ale persoanele care locuiau în zone cu mai puține vegetație precum cartierele de afaceri, zonele industriale și zonele de transport.
În concluzie, cercetătorii au notat că indiferent de vârstă, sex, rasă, faptul că s unt fumători sau nu, deprivarea vecinătății, administrarea statinelor și expunerea pe zone d etrafic intens, cartierele rezidențiale cu multă verdeață sunt asociate cu niveluri mai scăzute de activare simpatică, stres oxidativ redus și capacitate angiogenică mai mare.
Rezultatele studiului, publicate integral (open access) pe 5 decembrie 2018, de Journal of the American Heart Association, completează cercetările anterioare care subliniau beneficiile pentru sănătate aduse de faptul că locuiești lângă spații verzi.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-