EXCLUSIV Salata verde: de ce contează culoarea frunzelor. Lygia Alexandrescu: Combate insomnia. Reduce riscul de cancer și boală cardiacă

Salata verde, o sursă valoroasă de vitamine, minerale și antioxidanți. Descoperă beneficiile sale remarcabile.
Salata verde, o legumă populară, bogată în vitamine, minerale și substanțe protectoare. Consumând mai multă salată poate crește aportul de nutrienți esențiali, cum ar fi acidul folic și vitamina C, precum și compuși vegetali, cum ar fi carotenoidele. Acești nutrienți susțin sănătatea generală și reduc riscul unor afecțiuni comune, cum ar fi bolile de inimă. În ciuda variațiilor în ceea ce privește culoarea, gustul și valoarea nutritivă, salata rămâne un aliment de bază în multe diete.
"Salata verde sau lăptuca este o plantă care face parte din familia asteraceelor și a fost cultivată cu mii de ani în urmă în zona bazinului mediteranean fiind prezentă și în bucătăria antică greacă sau egipteană. Există mai multe soiuri de salată verde și de multe ori e dificil de ales tipul de salată cel mai bun. Ca și regula generală, cu cât culoarea frunzelor este mai închisă cu atât salata respectivă este mai bogată în fitoelemente", a declarat Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat.
Foto: Freepik @jcomp
Este bogată în acid folic și vitamina A
Salata verde este bogată în nutrienți esențiali, cum ar fi acidul folic și vitamina A. Acidul folic este o vitamină B esențială pentru dezvoltarea globulelor roșii și diviziunea celulară și este foarte solicitată în timpul sarcinii, datorită rolului său în creșterea și dezvoltarea fătului. În timpul sarcinii, necesarul de folat crește cu 50%, ceea ce face ca salata romană și alte salate bogate în folat să fie o alegere bună pentru creșterea aportului de folat.
"Din punct de vedere nutritiv, salata verde este apreciată pentru conținutul ei caloric foarte redus (90% apă), în plus aduce un aport de acid folic, vitamina C, beta-caroten și potasiu și o substanță fitochimică numită lactucin, care are proprietăți sedative. Ca și beneficii aduse asupra sănătății, salata verde promovează sănătatea hepatică, reduce riscul de boală cardiacă, cancer și combate insomnia", a declarat Lygia Alexandrescu pentru DC Medical.
Salata verde este, de asemenea, bogată în vitamina A, care joacă un rol crucial în creștere, comunicarea celulară, funcția imunitară și alte procese critice, conform Health. Persoanele însărcinate au nevoie de un plus de vitamina A pentru a susține creșterea fătului și propria sănătate în timpul sarcinii și alăptării.
Vitamina K se găsește, de asemenea, în cantități mari în salată, fiind esențială pentru sănătatea oaselor și pentru coagularea sângelui. Pe lângă acidul folic, vitamina A și vitamina K, salata conține cantități mai mici de vitamine și minerale precum vitamina C și potasiu, ceea ce o face o alegere nutritivă.
Cum poate fi consumată
Salata verde este o legumă versatilă, care poate fi adăugată la diverse feluri de mâncare pentru a-i îmbunătăți textura, gustul și valoarea nutritivă. Poate fi combinată cu alte legume precum morcovii, ardeii și castraveții pentru o salată bogată în nutrienți, adăugată la sandvișuri, tacos și burrito pentru o masă cu un conținut scăzut de carbohidrați sau folosită pentru a face sucuri verzi și smoothie-uri de casă.
"Salata verde poate fi consumată sub formă proaspătă (în cele mai multe cazuri și este cea mai recomandată formă de consum) dar și sub formă de supă de salată verde sau sote preparat la cuptor. În funcție de soi, salata verde poate fi menținută proaspătă în frigider între 5 și 10 zile, timp în care există riscul să mai piardă din fitoelemente", a adăugat în încheiere Lygia Alexandrescu.
Acestea fiind spuse, salata poate reduce riscul unor afecțiuni comune și poate adăuga culoare, textură, aromă și valoare nutritivă mâncărurilor, ceea ce o face o alegere sănătoasă și delicioasă.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Spitalele, evaluate de noi inspectori. Mesajul care poate duce la demiteri
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Leziunile premaligne, tratamente post-excizie. Dr. Beatrice Anghel: Se alarmează
Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
Lucrul nespus despre tratamentul post-AVC. Ioana Milea: Cum să accept la 26 de ani ideea de moarte?
Urgențe urologice: semnele care cer intervenție imediată. Dr. Bogdan Pârlițeanu explică
Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Inovații care salvează vieți. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Tratamentul imuno-oncologic
Testul care îți arată dacă faci cancer. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Cifre impresionante
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
România, progrese importante în sănătate. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb: Ritmul s-a accelerat. Nu ne oprim niciodată din a inova
Testul simplu care pune diagnosticul de boală varicoasă
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Transplantul hepatic, etape. Dr. Dragoș Romanescu: Operație foarte dificilă
Sindromul de coadă de cal. Dr. Dan Aurel Nica: simptomul urgent care îi rușinează pe pacienți
Boala care afectează un milion de români. Prof. dr. Florin Mihălțan: Exacerbări severe. Capcane care ascund afecțiunea
Boala care afectează un milion de români. Poți suferi de aceasta și să nu îți dai seama încă de la început, iar consecințele sunt grave.