EXCLUSIV Cum păcălim foamea. Dr. Doru Negru explică de ce au dispărut pastilele care păcăleau foamea

Cum păcălim foamea. Dr. Doru Negru explică de ce au dispărut pastilele care păcăleau foamea Cum păcălim foamea. Dr. Doru Negru explică de ce au dispărut pastilele care păcăleau foamea - FOTO: Freepik@ruslan Batiuk

Metodele prin care oamenii au încercat să păcălească foamea pot fi periculoase pentru sănătate.

De la comprimatele cu fibre care se umflau în stomac, la inelul gastric și chirurgia bariatrică, oamenii au căutat de zeci de ani soluții pentru a reduce senzația de foame și a preveni acumularea kilogramelor. Industria farmaceutică a testat medicamente precum acarboza, care bloca absorbția glucozei, sau sibutramina, care suprima apetitul, însă multe dintre ele au avut efecte neplăcute sau chiar periculoase.

Cum păcălim foamea

Dr. Doru Negru, medic primar Diabet și Boli Interne la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a explicat cum au evoluat aceste metode și de ce majoritatea au fost abandonate.

"Uneori erau la modă comprimatele din fibre, care se umflau în stomac. Ideea era să simți senzația de sațietate. Dar asta e o poveste", explică dr. Doru Negru, medic primar Diabet și Boli Interne la Spitalul Clinic SANADOR, în cadrul unui interviu exclusiv pentru DC Medical și DC News.

Ulterior, chirurgia bariatrică și inelul gastric au devenit soluții pentru cei care voiau să reducă aportul caloric, iar industria farmaceutică a încercat diverse metode pentru a preveni acumularea kilogramelor.

Acarboza: medicamentul care "pedepsește" abuzul de dulciuri

Acum aproximativ 50 de ani a apărut acarboza, un medicament care împiedică absorbția glucozei din intestin.

"Știm cu toții că grăsimea se formează din dulciuri și făinoase, adică din polimeri de glucoză. Și atunci… nu din bacon. Nu cu bacon. Asta e partea a doua. Urmează… al doilea mare făcător de grăsime: grăsimea. Dar primul și cel mai frecvent vinovat pentru îngrășare sunt dulciurile și făinoasele", explică dr. Doru Negru, medic primar Diabet și Boli Interne la Spitalul Clinic SANADOR, în cadrul unui interviu exclusiv pentru DC Medical și DC News.

Ideea era simplă: dacă glucoza nu se mai absoarbe, nu se mai formează grăsimea. Beneficiile au fost evidente - glicemia nu mai creștea și pacienții nu se îngrașau.

"Dar ce se întâmplă cu glucoza în mediul colonic? Fermentează. Și când fermentează, ce face? Scoate gaze. Și pe unde ies gazele? Pe "eșapament". Ca să se bucure și surzii de lângă tine, mai și miros", explică dr. Doru Negru, medic primar Diabet și Boli Interne la Spitalul Clinic SANADOR, în cadrul unui interviu exclusiv pentru DC Medical și DC News.

Din cauza efectelor neplăcute, pacienții au renunțat la medicament, iar în România, aceste medicamente au dispărut, deși în alte țări precum Germania sau Austria încă mai sunt disponibile.Blocarea absorbției grăsimilor: soluția cu efecte neplăcute

O altă strategie a vizat inhibarea absorbției grăsimilor.

"Ce se întâmplă cu grăsimea dacă nu se absoarbe? Irită intestinul și dă o diaree grasă, scârboasă, de nu se poate - atât de păcătoasă încât nici măcar nu simți că "ai scăpat"", explică dr. Negru.

Sibutramina: medicamentul care a tăiat foamea, dar cu efecte grave

O altă abordare a fost inhibarea centrului foamei din creier. Aici a apărut sibutramina.

"O, ce bucurie! A apărut sibutramina - reclamă, tam-tam, minuni. Numai că - ce să vezi - exact cum avem zece degete și o mulțime de taste pe calculator, tot așa și în organism: sunt câțiva mediatori chimici și foarte mulți receptori. Într-adevăr, medicamentul îți tăia foamea. Dar îi făcea pe unii să se sinucidă cu un entuziasm mai mare decât Rusia lui Putin", explică dr. Doru Negru, medic primar Diabet și Boli Interne la Spitalul Clinic SANADOR, în cadrul unui interviu exclusiv pentru DC Medical și DC News.

Din cauza efectelor severe, producția a fost oprită la scurt timp după lansare, iar medicamentul a dispărut din toate țările

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

URMĂREȘTE-NE ȘI PE:
Articole similare