EXCLUSIV Ce se întâmplă în corp după ce mănânci zahăr. Lygia Alexandrescu: Indiferent de starea de sănătate, zahărul este un dăunător

Otrava din farfurie, o campanie DC Medical: Consumul excesiv de zahăr nu numai că prezintă riscuri pentru sănătatea noastră generală, inclusiv un crescut de diabet, dar contribuie și la problemele dentare și inf...
Zahărul este un aditiv alimentar popular care îmbunătățește gustul și textura în diferite alimente și băuturi. Cei mai mulți bărbați consumă zilnic 19 lingurițe de zahăr adăugat, în timp ce femeile consumă 15,1 lingurițe. Există două tipuri de zahăr: natural și adăugat.
Zaharurile naturale, care se găsesc în fructe și lapte, sunt naturale, în timp ce zaharurile adăugate sunt combinate cu alte ingrediente în alimentele preparate. Organismul are nevoie de glucoză, o formă de zahăr, pentru a supraviețui, dar o poate produce din alimentele pe care le consumăm.
Ce se întâmplă în organism după ce am consumat zahăr
Zahărul este descompus de salivă înainte de a părăsi gura și apoi este absorbit în sânge sub formă de glucoză. Acest lucru crește nivelul de zahăr din sânge, declanșând eliberarea de insulină de către pancreas. Zaharurile sunt absorbite rapid, ceea ce duce la vârfuri ale nivelului de insulină, care pot fi problematice în timp. Glucoza în plus este stocată în ficat și în țesuturile musculare, fiind transformată în țesut gras.
Organismul utilizează glucoza pentru energie, derivată în principal din carbohidrați și zahăr. Atunci când este consumată, pancreasul eliberează insulină pentru a ajuta organismul să utilizeze eficient glucoza. Atunci când alimentele se descompun în glucoză, insulina o duce la celule pentru a fi utilizată.
Cu toate acestea, consumul excesiv de zahăr și carbohidrați poate duce la rezistența la insulină, în cazul în care celulele sunt lipsite de energie, provocând foame, pofte, iritabilitate, somn slab și exces de grăsime în zona abdominală, potrivit Piedmont.
Acest lucru poate crește riscul de boli cronice, cum ar fi prediabetul, diabetul de tip 2, obezitatea, bolile de inimă și sindromul ovarelor polichistice (SOPC). Pentru a evita aceste probleme de sănătate, este esențial să consumi zahăr și carbohidrați cu moderație și să te limitezi la surse de alimente integrale, neprocesate, atunci când este posibil.
"Indiferent de starea de sănătate și de forma fizică de care dispune un individ, zahărul este dăunător. Consumat în ciocolată sau în prăjituri, în bomboane sau în sucuri dulci, zahărul este format din glucoză și fructoză care se absorb instantaneu și duc la creșterea glicemiei și la eliberarea de insulină în exces" a declarat pentru DC Medical Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic.
Zahărul este prezent în diverse alimente, atât dulci, cât și neîndulcite. Zahărul adăugat este adăugat în timpul procesării sau gătitului, în timp ce zahărul natural se găsește în fructe, legume, cereale și produse lactate. Se recomandă să consumați mai puțin de 10% din calorii din zahăr adăugat.
Foto: Freepik @Kabut Senja
Cum să menții nivelul de zahăr din sânge la o limită sănătoasă
Sursele naturale de zahăr, cum ar fi fructele, legumele și lactatele, sunt în general mai sănătoase decât zaharurile adăugate. Cu toate acestea, este important să consumi zahărul cu moderație și împreună cu alți nutrienți, cum ar fi fibrele și proteinele.
Zahărul este digerat mai lent atunci când este asociat cu proteine și fibre. Mierea și siropul de arțar sunt, de asemenea, surse naturale de zahăr, dar trebuie consumate cu moderație.
Carbohidrații, deși fac parte dintr-o dietă sănătoasă, pot crește glicemia, așa că ar trebui consumați cu moderație împreună cu fibre, proteine și grăsimi sănătoase. Pentru a gestiona glicemia, se recomandă o activitate fizică regulată, un somn adecvat, controlul porțiilor, sincronizarea meselor și gestionarea stresului. Un nivel sănătos al glicemiei nu ține doar de alimentație, ci și de sănătatea mentală și de nivelul de activitate.
* DC Medical a lansat o nouă campanie intitulată Otrava din farfurie
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
Terapia care regenerează celulele. Dr. Mihai Băican: E medicament
Medicina regenerativă revoluționează tratamentele moderne prin puterea oxigenului, de la vindecarea celulelor la reducerea inflamațiilor.
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Când se optează pentru fertilizarea in vitro în locul inseminării artificiale. Dr. Lucia Luchian: Șanse de reușită diferite
Radioterapia de precizie, progrese. Dr. Matei Bâră: Control local al bolii. Reducerea efectelor adverse
Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
Chirurgia viitorului. Dr. Mugurel Bosînceanu, la Academia de Sănătate
Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
Te uiți la Insula Iubirii? Uite ce fel de om ești. Radu Leca îți dezvăluie problema
Cât costă medicamentele în România. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Nivel minim
Tratamentul care elimină cancerul în stadiile incipiente. Dr. Beatrice Anghel: Eficient, precis și localizat
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.