Stevia, cel mai popular înlocuitor natural al zahărului. Ce efect are asupra secreției de insulină și cât de sănătoasă este cu adevărat

Află mai multe despre beneficiile pentru sănătate ale steviei și rolul acesteia în gestionarea diabetului.
Stevia, un înlocuitor natural al zahărului cu zero calorii și de până la 300 de ori mai dulce decât zahărul, a câștigat popularitate datorită potențialului său de a ajuta la pierderea în greutate și de a gestiona diabetul. Stevia, derivată din planta sud-americană Stevia rebaudiana, conține glicozide steviolice folosite ca îndulcitori.
Este folosită în diverse produse, cum ar fi băuturi, deserturi, gumă, produse de patiserie, bomboane, iaurt și pliculețe pentru utilizare în băuturi. Vânzările de produse care conțin stevia au crescut cu 16% din 2017 până în 2018, potrivit unui studiu Nielsen. Stevia este, de asemenea, utilizată în coacerea la domiciliu și în băuturi, deserturi, gumă, produse de patiserie, bomboane, iaurt și alte produse de patiserie.
Este un înlocuitor sănătos al zahărului?
Stevia, un ingredient "general recunoscut ca fiind sigur" de către FDA, a fost considerat sigur de către Centrul pentru Știință în Interes Public (CSPI), în ciuda preocupărilor inițiale privind potențialele riscuri de cancer sau de reproducere bazate pe studii pe animale. FDA a confirmat acum siguranța stevia, chiar și după standardele CSPI, în ciuda apelului grupului de a efectua teste suplimentare pentru a confirma siguranța acesteia.
Foto: Freepik @volosina
Beneficii
Controlul nivelului de zahăr din sânge este crucial pentru gestionarea diabetului, iar unele alimente au efecte mai semnificative decât altele. Stevia, o alternativă de zahăr care nu crește, poate fi benefică dincolo de ceea ce se așteaptă de la reducerea zahărului.
Un studiu din 2017, publicat în Nature Communications, a arătat că stevia stimulează o proteină esențială pentru percepția gustului și este implicată în eliberarea de insulină după o masă. Asociația Americană de Diabet și Asociația Americană a Inimii sunt de acord că stevia poate fi benefică pentru persoanele cu diabet dacă este folosită cu moderație și nu este compensată prin consumul de calorii suplimentare mai târziu.
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și Comitetul mixt de experți pentru aditivi alimentari al Organizației pentru Alimentație și Agricultură/Organizației Mondiale a Sănătății au stabilit un interval de aport zilnic acceptabil de maximum 12 mg pe zi, echivalentul a 40 de pliculețe pentru o persoană de 68 de kilograme.
Stevia este un bun substitut pentru zaharoza cu conținut caloric obișnuit, deoarece are zero calorii. Cu toate acestea, pierderea în greutate nu este garantată, iar un mic studiu din 2016 a arătat că participanții au compensat prin faptul că au mâncat mai mult la prânz atunci când au consumat dimineața o băutură îndulcită cu stevia în loc de zahăr.
"Da, vei consuma mai puține calorii dacă folosești stevia în loc de zahăr. Teoretic, acest lucru ar putea duce la pierderea în greutate în timp, dar acest lucru este foarte greu de demonstrat în studii. Pentru a pierde în greutate, acesta este un mecanism de folosit, dar nu te va face să slăbești 45 de kilograme. Reducerea grăsimilor, monitorizarea dimensiunii porțiilor și mâncatul doar atunci când îți este foame, sunt mult mai eficiente decât înlocuirea zahărului cu stevia, pentru pierderea în greutate", a explicat David Levitsky, profesor de științe nutriționale la Universitatea Cornell.
Stevia, un substitut natural al zahărului, nu este exact ca zahărul, deoarece este derivat dintr-o plantă. Potrivit Healthy, este adesea amestecată cu un agent "suport" mai voluminos, cum ar fi eritritolul sau dextroza, pentru a-i conferi un aspect și o textură mai asemănătoare zahărului.
Cu toate acestea, este important de reținut că stevia poate fi amestecată cu Reb-A sau eritritol, un alcool zaharos, care poate avea efecte gastrointestinale negative și poate cauza probleme digestive la unele persoane. Alcoolii de zahăr se găsesc în multe gume și bomboane fără zahăr, iar consumul excesiv poate provoca diaree.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Dovleacul plăcintar, alimentul de sezon cu multiple beneficii. Scade tensiunea și glicemia
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.