Dieta care imită postul poate ajuta la inversarea îmbătrânirii biologice cu 2,5 ani. 5 zile pe lună sunt suficiente

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
dieta care imita postul Foto: Freepik
dieta care imita postul Foto: Freepik

Află mai multe despre un plan alimentar care scade inflamația și îî oferă organismului timp să se refacă.

S-a constatat că o dietă care imită postul (FMD), concepută de profesorul Valter Longo de la USC Leonard Davis School, a redus biomarkerii asociați cu rezistența la insulină, grăsimea hepatică și alți indicatori asociați cu îmbătrânirea la om.

Dieta de cinci zile, bogată în grăsimi nesaturate, a fost testată în două studii clinice la care au participat bărbați și femei cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani.

Participanții au urmat FMD timp de trei cicluri, cu FMD timp de cinci zile și o dietă normală în celelalte 25 de zile. Rezultatele au arătat că pacienții din grupul FMD au avut mai puțină rezistență la insulină, rezultate mai mici la HbA1c, rezultate mai bune la glucoza la post, mai puțină grăsime abdominală și hepatică și markeri mai buni ai sistemului imunitar.

Citește și: Cele mai bune surse de proteine. Nu ajută doar mușchii, promovează sațietatea și gestionează greutatea

Postul 5 zile pe lună

Un studiu clinic la care au participat 100 de persoane a constatat că o dietă bazată pe plante care imită postul timp de cinci zile pe lună ar putea reduce vârsta biologică a persoanelor după trei cicluri lunare, fără a le schimba stilul de viață.

Cercetătorii le-au oferit participanților alimente formulate cu proporții specifice de macro și microelemente, cum ar fi supe, batoane energizante, gustări și ceaiuri, furnizate de L-Nutra Inc, o companie care vinde mese gata ambalate pentru post. Primul studiu al cercetătorilor, publicat în Metabolic Health and Disease în 2023, a arătat rezultate similare.

Ambele studii, unul în Los Angeles și unul în Tennessee, au arătat efecte similare în ceea ce privește reducerea vârstei biologice cu 2,5 ani și dovezi de întinerire sau de îmbunătățire a funcției mai multor sisteme, inclusiv a sistemului imunitar, a ficatului și a sistemului endocrin.

Vezi și: Lemongrass pe stomacul gol, un pahar de sănătate la începutul zilei. Ajută sistemul imunitar și detoxifică ficatul

Foto:Freepik @ArtesiaID

Beneficiile unei diete care imită postul

Reducerea inflamației

"Această dietă este benefică pentru echilibrarea glicemiei, îmbunătățirea rezistenței la insulină și reducerea inflamației generale în tot corpul. Oferindu-i organismului timp să se odihnească, mai degrabă decât să digere, ne permite să vindecăm inflamația și să ne punem energia în direcția unor "probleme" interne mai presante", a explicat a declarat Dr. Nicole Avena, consultant în nutriție, profesor asistent de neuroștiințe la Mount Sinai School of Medicine.

Reducerea vârstei biologice și a factorilor de risc pentru boli

Bolile legate de stilul de viață, cum ar fi diabetul și bolile cardiovasculare, duc la scurtarea duratei de viață din cauza inflamației crescute și a proliferării speciilor reactive de oxigen (ROS). Prin urmare, un stil de viață cu un nivel scăzut de inflamație, cum ar fi FMD, este benefic pentru îmbătrânire, potrivit Medical News Today.

"Vârsta biologică, în special, este interesantă pentru că este cu adevărat vârsta pe care o simțim față de vârsta pe care o avem. Cu cât avem mai multe inflamații și boli, cu atât ne determină abilitățile de a efectua acte de viață zilnică", a adăugat Dr. Nicole Avena.

Potențiale riscuri

Dieta FMD este, în general, sigură, dar este posibil să nu fie potrivită pentru persoanele însărcinate sau care încearcă să conceapă sau pentru adulții în vârstă, din cauza cerințelor metabolice crescute în timpul sarcinii și a metabolismului mai lent la bătrânețe.

Furnizarea de nutrienți adecvați în timpul sarcinii este crucială pentru sănătatea copilului și a părintelui. În general, postul nu este recomandat persoanelor în vârstă cu probleme cronice de sănătate, în special celor care au deja aceste afecțiuni.

Dieta FMD constă, de obicei, în alimente mai bogate în grăsimi și mai puțin bogate în proteine. Dr. Avena recomandă o dietă de tip mediteranean, care să includă fasole, uleiuri de măsline, pește gras și cereale integrale. Pentru a satisface nevoile calorice pentru cinci zile, mănâncă sub necesarul caloric estimat o dată pe lună, în timp ce bei multă apă. Este important să încorporezi alimente sănătoase precum cele din dieta mediteraneană pe tot parcursul lunii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel