Semnificațiile ascunse din spatele celor mai puternice dorințe alimentare. Ce trebuie să mănânci când ți-e poftă de ceva sărat sau dulce
Află mai multe despre deficiențele nutriționale care influențează poftele alimentare.
Poftele alimentare sunt frecvente și indică adesea dezechilibre, cum ar fi insuficiența nutrienților sau stresul emoțional. Ele sunt adesea declanșate de dorința de a mânca anumite alimente, cum ar fi ciocolata, sarea sau zahărul. Femeile sunt de două ori mai predispuse să experimenteze aceste pofte decât bărbații. Înțelegerea poftelor alimentare poate ajuta la gestionarea acestora și la promovarea sănătății generale.
Uneori, pofta de mâncare este un semn că organismului tău îi lipsește o vitamină necesară. De exemplu, dacă observi că poftești tot timpul la ciocolată, poate fi un semn că organismul tău are un deficit de magneziu. Atunci când ai putea înlocui acel baton de ciocolată cu ceva mai sănătos, cum ar fi fructele, migdalele sau legumele cu frunze verzi, reacția ta naturală ar fi să iei batonul de ciocolată.
Vezi și: 6 condimente sănătoase urmate de 6 alegeri dăunătoare. Echilibrul între gust și sănătate
Semnificația poftelor alimentare
- Pofta de ciocolată poate indica o deficiență de magneziu, sugerând o dietă bogată în legume cu frunze verzi, semințe, nuci crude, fasole și fructe.
- Pofta de pâine ar putea implica o deficiență de azot, ceea ce îndeamnă la consumul de fulgi de ovăz, legume cu frunze verzi, nuci și leguminoase.
- Pofta de sucuri și băuturi carbogazoase dar și de alimente grase sau uleioase ar putea reflecta o deficiență de calciu, sugerând consumul de muștar verde, broccoli, varză kale, frunze de lalea, susan, leguminoase și brânză. Pofta de gustări sărate poate indica o deficiență de clor, sugerând consumul de sare de mare, țelină, roșii și măsline.
- Conform BetterMe, poftele de cafea pot proveni dintr-o deficiență de clorură de sodiu (sare), sugerând consumul de sare de mare, sare de masă obișnuită, kombucha, oțet de mere și alge marine.
- Pofta de dulciuri zaharoase poate implica o deficiență de sulf, sugerând consumul de sparanghel, usturoi, varză kale, ceapă, afine, afine, pudră de carob. Pofta de dulciuri zaharoase poate reflecta, de asemenea, o deficiență de triptofan, sugerând consumul de cartof dulce, stafide, fulgi de ovăz, spanac, semințe de dovleac și semințe de floarea-soarelui. Aceasta poate indica și un nivel scăzut de zahăr în sânge.
Citește și: Cele mai bune surse de proteine. Nu ajută doar mușchii, promovează sațietatea și gestionează greutatea
- Pofta de brânzeturi poate însemna o deficiență de acizi grași esențiali, determinând consumul de ulei de in, Omega 3 (EPA și DHA), nuci și semințe de chia. Pofta de brânză ar putea indica o deficiență de calciu, sugerând consumul de leguminoase, broccoli, varză kale, frunze de muștar și spanac.
- Pofta de alcool poate indica o deficiență de proteine, sugerând consumul de leguminoase, linte, mazăre, soia, frunze verzi, nuci, semințe, ouă, pește, carne de pasăre și carne de vită. Pofta de alcool poate reflecta, de asemenea, o deficiență de calciu, sugerând consumul de leguminoase, frunze de muștar, varză kale, frunze de napi, tahini și semințe de susan.
- Mestecatul gheții poate indica o deficiență de fier, sugerând consumul de leguminoase, fructe uscate, cireșe, spanac, prune uscate nesulfurate, alge marine, carne de pasăre, pește și carne de vită.
- Gustările și pofta de junk food ar putea sugera o dietă dezechilibrată, sugerând consumul de apă, fructe, legume, proteine, carbohidrați întregi, nuci și semințe.

Foto: Freepik @lookstudio
Factorii care influențează poftele alimentare
Poftele alimentare pot fi influențate de diverși factori fizici, inclusiv lipsa unui somn de bună calitate, deshidratarea, microbiota intestinală, sarcina, inactivitatea fizică, consumul de alimente ultraprocesate, dereglarea grelinei și leptinei, dietele deficitare în nutrienți, sindromul premenstrual, nivelurile scăzute de zahăr din sânge și factorii psihologici.
Printre factorii fizici se numără somnul insuficient, care poate provoca dezechilibre la nivelul hormonilor care reglează foamea și sațietatea, crescând pofta de mâncare și intensificând pofta de mâncare. Deshidratarea poate confunda setea cu foamea, iar consumul de apă înainte de masă poate reduce aportul de energie. Cercetările arată că există o legătură între pofta de mâncare și flora intestinală, unele tipuri de bacterii influențând tipul și frecvența poftelor experimentate.
Sarcina este o cauză frecventă a poftelor alimentare, din cauza schimbărilor hormonale din timpul sarcinii, care pot influența receptorii de gust și miros și intensifica poftele alimentare. Inactivitatea fizică poate ajuta la reducerea poftelor, în timp ce mai puțină mișcare poate duce la mai multe pofte alimentare. Alimentele procesate, bogate în grăsimi și zaharuri adăugate, pot fi asociate cu simptome asemănătoare dependenței, crescând pofta de astfel de alimente.
Dereglarea grelinei și a leptinei sunt, de asemenea, legate de pofta de mâncare. Grelina crește aportul de energie, stimulează pofta de mâncare și favorizează stocarea grăsimilor, în timp ce Leptina inhibă foamea prin semnalarea faptului că organismul a stocat suficiente grăsimi. Un dezechilibru al acestor hormoni poate duce la pofte și la creșterea senzației de foame.
Dietele deficitare în nutrienți pot provoca pofte de alimente sărate și ciocolată, în timp ce lipsa unor nutrienți cruciali, precum clorura de sodiu sau magneziul, poate provoca pofte de alimente sărate și ciocolată. Sindromul premenstrual, în care apar modificări ale hormonilor progesteron și estrogen în timpul menstruației, poate provoca, de asemenea, pofte alimentare.
Nivelurile scăzute de zahăr din sânge sunt o cauză majoră a poftelor alimentare, deoarece acestea apar atunci când nu circulă suficientă glucoză în sânge, de obicei în timpul unor perioade lungi de înfometare sau de sărit peste mese. Atunci când glicemia este scăzută, organismul răspunde prin pofta de alimente care vor crește nivelul de zahăr, ceea ce duce la creșterea poftelor.
Factorii psihologici care contribuie la pofta de mâncare includ stresul, fluctuațiile de dispoziție și trăsăturile de personalitate. Persoanele care sunt mai impulsive sau care au un scor mai mare pe scalele de personalitate de dependență sunt mai susceptibile de a experimenta pofte alimentare. Înțelegând și gestionând acești factori, indivizii își pot gestiona mai bine poftele și pot menține un stil de viață sănătos.
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
