6 condimente sănătoase urmate de 6 alegeri dăunătoare. Echilibrul între gust și sănătate

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
condimente Foto: Freepik @timolina
condimente Foto: Freepik @timolina

Descoperă o varietate de condimente nutritive pentru un plus de savoare meselor care oferă nutrienții esențiali.

Folosirea condimentelor pentru a spori gustul mâncării ar putea îmbunătăți experiența alimentară și poate avea avantaje pentru sănătate. Dar nu toate condimentele sunt făcute la fel - multe dintre ele includ ingrediente dăunătoare împreună cu niveluri exorbitante de sare și zahăr. Găsirea unor înlocuitori mai sănătoși te va ajuta să obții cât mai mult gust și nutrienți din mâncarea ta fără să renunți la plăcerea de a mânca.

Iată câteva condimente sănătoase care sunt atât gustoase, cât și nutritive:

Salsa

Salsa este un condiment hipocaloric, cu doar 10 calorii la două linguri (30 ml). Acesta poate fi folosit pentru a condimenta rețete precum tacos, fajitas sau omletă și este o alternativă sănătoasă la pansamentele pentru salată, mai bogate în calorii. Înlocuirea a 30 ml de sos ranch obișnuit cu salsa economisește 119 calorii.

Alege o salsa cu um conținut scăzut de sodiu și fără adaos de zahăr pentru beneficii optime pentru sănătate.

Vezi și: Fructul care oferă 412% din doza zilnică de Vitamina C. Cum să îl mănânci

Tahini

Tahini, un sos din Orientul Mijlociu obținut din semințe de susan măcinate, este bogat în proteine vegetale, oferind peste 5 grame la 30 ml pentru un adult de 90 de kilograme. Este un condiment versatil pentru a înmuia legume, pentru a face sosuri de salată de casă sau pentru a le întinde pe pâine prăjită pentru un mic dejun echilibrat.

Pesto

Pesto tradițional este un sos făcut din frunze de busuioc, ulei de măsline, parmezan și nuci de pin. Este bogat în zinc, un mineral crucial pentru sănătatea imunitară, vindecarea rănilor și creșterea dezvoltării.

O porție de 60 de grame asigură 8% din doza zilnică de referință pentru zinc. Pesto este deosebit de benefic pentru vegetarieni, deoarece aceștia pot avea nevoie de 50% mai mult zinc pe zi, din cauza disponibilității reduse a zincului din plante. Acesta poate fi folosit ca sos, pentru paste sau pentru a fi întins pe sandvișuri sau pe pâine plată.

Cu toate acestea, vegetarienii stricți ar putea să nu găsească pesto potrivit din cauza utilizării cheagului, o enzimă derivată din stomacul vițelului, în producția de brânză.

Foto: Freepik @karandaev

Muștar

Muștarul, un condiment cu conținut scăzut de calorii obținut din semințe de muștar, oțet, praf de usturoi, turmeric, suc de lămâie și sare, este o alegere populară pentru burgeri, sosuri pentru salate, marinate și ouă încondeiate.

Conține curcumină, un compus cu puternice beneficii antiinflamatorii. De asemenea, muștarul poate fi folosit pentru a face o crustă aromată pe somon sau pui înainte de a fi prăjit, ceea ce îl face un adaos sănătos la orice masă.

Vezi și: Cele mai bune surse de proteine. Nu ajută doar mușchii, promovează sațietatea și gestionează greutatea

Guacamole

Guacamole clasic este un sos preparat din piure de avocado, ceapă, usturoi, suc de lime și sare. Avocado este o sursă bogată de grăsimi sănătoase, fibre și substanțe nutritive, oferind aproape 5 grame de fibre și 15% din doza zilnică de acid folic. De asemenea, pot reduce nivelul colesterolului.

Iaurt grecesc

Iaurtul grecesc este o alternativă nutritivă și cu un conținut scăzut de zahăr la condimentele pe bază de smântână, oferind calciu și proteine. O porție de 200 de iaurt grecesc cu un conținut scăzut de grăsimi oferă aproape 20 de grame de proteine.

Acesta poate fi folosit ca un înlocuitor sănătos pentru smântână sau maioneză, adăugat la cartofii copți, transformat într-un sos de legume de casă sau adăugat la tacos. Conținutul său scăzut de grăsimi îl face o alegere excelentă pentru o varietate de feluri de mâncare.

Din cauza numeroaselor sale ingrediente dăunătoare, este posibil să trebuiască să restricționați sau să evitați complet utilizarea condimentelor în dieta ta.

- Ranch dressing. Acest dressing are multe calorii - 30 de mililitri au 129 de calorii. Atunci când folosești acest dressing, ia în considerare mărimea porțiilor sau optează pentru o opțiune cu un conținut caloric redus, cum ar fi salsa.

- Dressing pentru salată fără grăsimi. Dressingul fără grăsimi are mai puține calorii decât sortimentele integrale, dar acesta conține mai mult zahăr și sare. Folosește în schimb un dressing pentru salată, care este produs cu ingrediente sănătoase și fără zahăr pe caât posibil.

- Sos pentru grătar. Acest sos are frecvent o cantitate mare de zahăr adăugat - 30 ml conțin aproximativ 11 grame.

- Sirop pentru clătite. Siropul de porumb cu un conținut ridicat de fructoză este un ingredient comun în sirop (HFCS). Consumul excesiv de HFCS a fost legat de diabetul de tip 2, obezitate și boli de inimă, potrivit Healthline. Pentru a-l face mai sănătos, folosește în schimb sirop de arțar.

- Queso. Glutamatul monosodic (MSG) și alte substanțe chimice sunt incluse în majoritatea queso. Deși MSG a fost legat de creșterea în greutate, sunt necesare studii suplimentare. Folosește drojdie nutritivă sau brânză pentru o opțiune mai sănătoasă.

- Margarină. Există cantități infime de grăsimi trans în mai multe produse de margarină. Acest tip de grăsime a fost legat de bolile de inimă în mai multe studii. În schimb, alege grăsimi sănătoase, cum ar fi untul de la vaci hrănite cu iarbă sau uleiul de măsline.

- Sosul Teriyaki. Doar două lingurițe (30 ml) de sos teriyaki conțin mai mult de 60% din doza zilnică recomandată de sare. Dietele bogate în sare au fost legate de probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale.

Condimentele sunt o modalitate convenabilă de a îmbunătăți mesele, dar multe dintre opțiunile cumpărate din magazine sunt bogate în calorii, zahăr și sare. În schimb, ia în considerare alternative mai sănătoase, cum ar fi salsa, tahini sau guacamole, care sunt minim procesate și fabricate din ingrediente cu un conținut nutritiv ridicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel