6 condimente sănătoase urmate de 6 alegeri dăunătoare. Echilibrul între gust și sănătate

Descoperă o varietate de condimente nutritive pentru un plus de savoare meselor care oferă nutrienții esențiali.
Folosirea condimentelor pentru a spori gustul mâncării ar putea îmbunătăți experiența alimentară și poate avea avantaje pentru sănătate. Dar nu toate condimentele sunt făcute la fel - multe dintre ele includ ingrediente dăunătoare împreună cu niveluri exorbitante de sare și zahăr. Găsirea unor înlocuitori mai sănătoși te va ajuta să obții cât mai mult gust și nutrienți din mâncarea ta fără să renunți la plăcerea de a mânca.
Iată câteva condimente sănătoase care sunt atât gustoase, cât și nutritive:
Salsa
Salsa este un condiment hipocaloric, cu doar 10 calorii la două linguri (30 ml). Acesta poate fi folosit pentru a condimenta rețete precum tacos, fajitas sau omletă și este o alternativă sănătoasă la pansamentele pentru salată, mai bogate în calorii. Înlocuirea a 30 ml de sos ranch obișnuit cu salsa economisește 119 calorii.
Alege o salsa cu um conținut scăzut de sodiu și fără adaos de zahăr pentru beneficii optime pentru sănătate.
Vezi și: Fructul care oferă 412% din doza zilnică de Vitamina C. Cum să îl mănânci
Tahini
Tahini, un sos din Orientul Mijlociu obținut din semințe de susan măcinate, este bogat în proteine vegetale, oferind peste 5 grame la 30 ml pentru un adult de 90 de kilograme. Este un condiment versatil pentru a înmuia legume, pentru a face sosuri de salată de casă sau pentru a le întinde pe pâine prăjită pentru un mic dejun echilibrat.
Pesto
Pesto tradițional este un sos făcut din frunze de busuioc, ulei de măsline, parmezan și nuci de pin. Este bogat în zinc, un mineral crucial pentru sănătatea imunitară, vindecarea rănilor și creșterea dezvoltării.
O porție de 60 de grame asigură 8% din doza zilnică de referință pentru zinc. Pesto este deosebit de benefic pentru vegetarieni, deoarece aceștia pot avea nevoie de 50% mai mult zinc pe zi, din cauza disponibilității reduse a zincului din plante. Acesta poate fi folosit ca sos, pentru paste sau pentru a fi întins pe sandvișuri sau pe pâine plată.
Cu toate acestea, vegetarienii stricți ar putea să nu găsească pesto potrivit din cauza utilizării cheagului, o enzimă derivată din stomacul vițelului, în producția de brânză.
Foto: Freepik @karandaev
Muștar
Muștarul, un condiment cu conținut scăzut de calorii obținut din semințe de muștar, oțet, praf de usturoi, turmeric, suc de lămâie și sare, este o alegere populară pentru burgeri, sosuri pentru salate, marinate și ouă încondeiate.
Conține curcumină, un compus cu puternice beneficii antiinflamatorii. De asemenea, muștarul poate fi folosit pentru a face o crustă aromată pe somon sau pui înainte de a fi prăjit, ceea ce îl face un adaos sănătos la orice masă.
Guacamole
Guacamole clasic este un sos preparat din piure de avocado, ceapă, usturoi, suc de lime și sare. Avocado este o sursă bogată de grăsimi sănătoase, fibre și substanțe nutritive, oferind aproape 5 grame de fibre și 15% din doza zilnică de acid folic. De asemenea, pot reduce nivelul colesterolului.
Iaurt grecesc
Iaurtul grecesc este o alternativă nutritivă și cu un conținut scăzut de zahăr la condimentele pe bază de smântână, oferind calciu și proteine. O porție de 200 de iaurt grecesc cu un conținut scăzut de grăsimi oferă aproape 20 de grame de proteine.
Acesta poate fi folosit ca un înlocuitor sănătos pentru smântână sau maioneză, adăugat la cartofii copți, transformat într-un sos de legume de casă sau adăugat la tacos. Conținutul său scăzut de grăsimi îl face o alegere excelentă pentru o varietate de feluri de mâncare.
Din cauza numeroaselor sale ingrediente dăunătoare, este posibil să trebuiască să restricționați sau să evitați complet utilizarea condimentelor în dieta ta.
- Ranch dressing. Acest dressing are multe calorii - 30 de mililitri au 129 de calorii. Atunci când folosești acest dressing, ia în considerare mărimea porțiilor sau optează pentru o opțiune cu un conținut caloric redus, cum ar fi salsa.
- Dressing pentru salată fără grăsimi. Dressingul fără grăsimi are mai puține calorii decât sortimentele integrale, dar acesta conține mai mult zahăr și sare. Folosește în schimb un dressing pentru salată, care este produs cu ingrediente sănătoase și fără zahăr pe caât posibil.
- Sos pentru grătar. Acest sos are frecvent o cantitate mare de zahăr adăugat - 30 ml conțin aproximativ 11 grame.
- Sirop pentru clătite. Siropul de porumb cu un conținut ridicat de fructoză este un ingredient comun în sirop (HFCS). Consumul excesiv de HFCS a fost legat de diabetul de tip 2, obezitate și boli de inimă, potrivit Healthline. Pentru a-l face mai sănătos, folosește în schimb sirop de arțar.
- Queso. Glutamatul monosodic (MSG) și alte substanțe chimice sunt incluse în majoritatea queso. Deși MSG a fost legat de creșterea în greutate, sunt necesare studii suplimentare. Folosește drojdie nutritivă sau brânză pentru o opțiune mai sănătoasă.
- Margarină. Există cantități infime de grăsimi trans în mai multe produse de margarină. Acest tip de grăsime a fost legat de bolile de inimă în mai multe studii. În schimb, alege grăsimi sănătoase, cum ar fi untul de la vaci hrănite cu iarbă sau uleiul de măsline.
- Sosul Teriyaki. Doar două lingurițe (30 ml) de sos teriyaki conțin mai mult de 60% din doza zilnică recomandată de sare. Dietele bogate în sare au fost legate de probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale.
Condimentele sunt o modalitate convenabilă de a îmbunătăți mesele, dar multe dintre opțiunile cumpărate din magazine sunt bogate în calorii, zahăr și sare. În schimb, ia în considerare alternative mai sănătoase, cum ar fi salsa, tahini sau guacamole, care sunt minim procesate și fabricate din ingrediente cu un conținut nutritiv ridicat.
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.