EXCLUSIV Cel mai tare truc când mergi la cumpărături. Lygia Alexandrescu: Înmulțești cu 5 și aduni cu 2. Niciodată nu o să umpli coșul
Cel mai tare truc când mergi la cumpărături. Ce să faci de acum, înainte să intri în supermarket.
Agenția Europeană pentru Siguranță Alimentară notează că insectele sunt sigure pentru a fi consumate.
La începutul anului, larva gândacului de bălegar a fost noul aliment aprobat de Comisia Europeană pentru cetățenii europeni, după greierele alimentar, viermele galben și lăcusta călătoare. Potrivit Comisiei Europene, larva gândacului de bălegar este o sursă de esențiale naturale și ingrediente durabile, cum ar fi proteinele, vitaminele și mineralele.
"Lucrurile în timp se vor schimba, pentru că se pare că asta e orientarea, de a încerca să scădem impactul dioxidului de carbon asupra stării de sănătate", susține nutriționistul Lygia Alexandrescu.
În prezent, aruncăm 20% din ceea ce cumpărăm și mâncăm cu 20% mai mult decât ne trebuie. În teorie, dacă am cumpăra exact cât mâncăm sau dacă am mânca tot ce cumpărăm, am putea să reducem drastic emisiile de carbon, fără a fi nevoie să introducem în alimentație tot felul de derivate precum insectele.
"Aceste cifre sunt o tragedie", spune Lygia Alexandrescu, care a completat, într-un interviu pentru DC Medical, că "ideea este că asta ține de un aspect foarte important asupra căruia noi nu lucrăm... educația. Asta ar însemna ca de mic, copilul să știe cât înseamnă o porție. Asta înseamnă educația nutrițională și modelul părintelui. La noi se dă năvală în supermarket înainte de sărbători, iar a doua zi, de sărbătoare, când se deschid magazinele e iar un taifun de cumpărături. E o problemă cred că genetică, sunt niște lipsuri ancestrale, excesul de cumpărături este o realitate și aruncarea de alimente la fel".
Cel mai bun truc când mergi la cumpărături
"În primul rând, la cumpărături se merge sătul! Dacă mergi sătul, niciodată nu o să umpli coșul. Dacă te duci după prânz, după ce ai mâncat copios, cu lista de cumpărături, vei merge strict la rafturile respective.
În al doilea rând, ne numărăm membrii familiei și înmulțim cu 5 sau 7 zile, cam ce se mănâncă în fiecare și mai adunăm încă 2 porții, poate mai avem musafiri într-o seară.
Deci nu cumpărăm mâncare pentru câteva săptămâni sau luni.
Mai greu e atunci când se sacrifică porc, de exemplu de Crăciun, atunci când carnea este păstrată mai mult timp în congelator. Dar mai împărțim cu prietenii, cu rudele.
Avem nevoie de planificare, asta este diferența dintre noi și lumea vestică. Întotdeauna când mergi la masă într-o țară vestică sunt mereu porțile pentru numărul de persoane, poate pentru una în plus. La noi, sunt platouri care se duc de multe ori neatinse, pentru că fizic nu ai cum să consumi atât de multe alimente câte se produc, asta fiind o formă de a arăta că ești o gazdă extrem de primitoare. Dar calitatea de a fi primitoare nu stă în cantitatea de mâncare", a mai spus Lygia Alexandrescu, pentru DC Medical.
Vezi mai multe în video:
Cum pot fi consumate insectele
Insectele pot fi fierte, prăjite, uscate sau afumate. Din punct de vedere al siguranței alimentare, este recomandabil să nu mâncați insecte crude. Odată gătite, acestea sunt prelucrate în pulberi sau alte forme compatibile.
Avantajul de a avea făină de insecte este versatilitatea sa – poate fi integrată în diverse produse de bază, cum ar fi pâinea sau pastele, dar și adăugată la batoanele de nutriție, biscuiți, ciocolată etc. Feedback-ul consumatorilor este, în general, pozitiv, potrivit International Platform of Insects for Food and Feed.
Speciile autorizate în acest moment sunt cunoscute ca fiind sigure, deoarece nu sunt un vector de boli sau virusuri și, de asemenea, nu sunt invazive. Ca orice altă fermă de animale, IPO-urile sunt înregistrate în fața autorității lor naționale competente, care poate fi supusă inspecțiilor pentru a se asigura că bunele practici agricole sunt puse în aplicare în mod corespunzător în conformitate cu legislația europeană sau națională.
-
-
Ministerul Sănătății prezintă stocurile de vaccinuri03.11.2025, 16:39
-
-
-
Singurătatea bătrânilor, sunetul care îți rupe inima
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
EXCLUSIV Testul simplu care pune diagnosticul de boală varicoasă
EXCLUSIV Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
EXCLUSIV Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
EXCLUSIV Dr. Oana Dolofan spune cu ce afecțiuni severe se confundă durerea de stomac
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy
EXCLUSIV Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
EXCLUSIV Monturile și traumatismele gleznei. Dr. Codrin Huszar (SANADOR) explică
EXCLUSIV Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
EXCLUSIV Lucrul nespus despre tratamentul post-AVC. Ioana Milea: Cum să accept la 26 de ani ideea de moarte?
EXCLUSIV Liderul neurochirurgiei europene, impresionat de rezidenții români: Sunt dornici să învețe și vor să devină excelenți!
EXCLUSIV Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
