Lipsă de motivatie? Depresia ar putea fi cauza

Depresia
Depresia

Dacă vă confruntați cu o lipsă de motivație pentru a face ceea ce vă place, este unul dintre mai multe semne de depresie sau alte tulburări de dispoziție.

 

Ești lipsit de motivație pentru a participa la lucrurile care în general îți fac plăcere? Te simți fără speranță?Ești obosit, nu poți dormi bine sau nu te poți concentra, drept urmare, relațiile tale personale și de la serviciu au de suferit? Acestea pot fi semne că suferi de depresie și, dacă persistă, poate afecta negativ starea de sănătate generală, notează University Health News. 

Din fericire, puteți face multe pentru a inversa spirala descendentă a stării de spirit, pentru a contracara lipsa motivației și pentru a vă recâștiga energia. Și poate implica un mic ajutor din partea prietenilor și familiei.

Simptome

Există nenumărate căi spre depresie. Un dezechilibru biochimic. O pierdere a unei persoane dragi. O relație nesatisfăcătoare. O pierdere de structură datorată pensionării sau pierderii locului de muncă.

Potrivit Institutelor Naționale de Sănătate, în 2016, aproape 7 la sută dintre toți adulții din SUA au cunoscut un episod depresiv major, definit ca o perioadă de cel puțin două săptămâni cu o stare de spirit depresivă, pierderea interesului sau a plăcerii și alte simptome.

Depresia se poate manifesta diferit de la o persoană la alta, dar, în general, ar trebui să fiți atenți pentru aceste semne de avertizare comune:

Sentimente de neputință, lipsă de speranță, regret sau lipsă de valoare
Vă simțiți ca și cum ați fi o povară pentru familie sau prieteni
Probleme de concentrare; scăderea clarității psihice
Modificări ale apetitului
Iritabilitate crescută, furie sau agresivitate
Modificări ale obiceiurilor de somn (creșterea sau scăderea somnului; dificultăți de somn)
Comportament impulsiv / evadator (jocuri de noroc, prea mult timp la locul de muncă sau „exagerarea" activităților recreative)
Gândurile de sinucidere
Persoanele cu depresie manifestă adesea o lipsă de motivație pentru a se implica în activități plăcute în mod normal, cum ar fi hobby-urile preferate. Pot deveni din ce în ce mai izolați și pot evita angajamentele sociale, cum ar fi ieșirile cu cei dragi. Lipsa de implicare socială a fost asociată cu un risc crescut de declin cognitiv.

Depresia poate afecta mai mult decât starea de spirit și relațiile. Poate agrava durerile cronice, poate avea efecte adverse asupra funcției sexuale și poate provoca tulburări de somn.

Lipsa se motivație poate deveni obișnuință?

Important, dacă sunteți deprimat, este posibil să dezvoltați o lipsă de motivație pentru a urma obiceiuri bune de viață, cum ar fi să mâncați o dietă sănătoasă și să faceți exerciții fizice în mod regulat. S-ar putea să apelați la alcool, tutun sau droguri pentru a face față depresiei.

Toți acești factori pot explica, în parte, de ce cercetările susțin o legătură între depresie și un risc crescut de boli cardiovasculare, atac de cord și accident vascular cerebral.

Având în vedere toate aceste potențiale ramificări ale depresiei, experți precum Serviciul de Prevenire a Serviciilor Preventive din SUA recomandă ca toți adulții să fie analizați pentru depresie într-un cadru de îngrijire primară echipat pentru a oferi îngrijire ulterioară.

Așadar, dacă nu ați făcut-o deja, discutați cu medicul dumneavoastră despre lipsa de motivație și pierderea interesului pentru lucrurile de care vă bucurați și întrebați despre consultația pentru depresie.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel