Mâine este Lăsata Secului: ce NU AI VOIE să faci în Postul Paștelui

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Postul Paștelui    Foto: pexels.com
Postul Paștelui Foto: pexels.com

Paștele ortodox pică pe 2 mai anul acestă, în timp ce Paștele catolic va fi pe 4 aprilie. Astfel, pentru creștinii ortodocși, Postul Sfintelor Paşti în acest an va fi în perioada 15 martie – 01 mai.

Postul Sfintelor Paști se mai numește și Postul Mare, datorită faptului că durează 40 de zile.  

Duminică, 7 martie 2021, este lăsata secului de carne (Duminica Înfricoșătoarei Judecăți). Din acest moment, cei care vor ține postul nu mai consumă carne, dar pot consuma lactate încă timp de o săptămână. Duminica, 14 martie 2021, este lăsata secului de brânză (Duminica Izgonirii lui Adam din Rai).

În riturile apusene, precum și în unele dintre riturile răsăritene, lăsatul secului de brânză și lăsatul secului de carne au loc deodată, marțea, înainte de miercurea cenușii, care e ziua de intrare în post.

Potrivit tipicelor bisericești, se renunță la carne în duminica izgonirii lui Adam, duminică precedată de o săptămână, săptămâna cărnii, în care se mănâncă produse de carne în fiecare zi. În această săptămână nu se face liturghie miercurea și vinerea, potrivit alba24.ro.

După duminica înfricoșatei judecăți, potrivit tipicului bisericesc, nu se mai mănâncă produse lactate până la Paști, ci se începe postul scrie wikipedia.org.

Ce nu ai voie să faci în Postul Mare al Paştelui

 Postul Mare al Paştelui se referă la postul de 40 de zile și 40 de nopți ținut de Mântuitorul Iisus Hristos, înainte de a începe propăvăduirea Evangheliei. 

Fără nunți și botezuri în Postul Paștelui. Pe toată perioada Postului Paștelui, nu se fac nunți și botezuri.

În afara zilelor de post de peste an, nu se fac nunţi în zilele Praznicelor împărăteşti şi nici în ajunul acestora, în săptămâna lăsatului sec de carne, în Săptămâna Luminată.

În Postul Paștelui nu se cântă și nu se dansează.

Potrivit rânduielilor bisericești, această perioadă de post amintește de suferințele lui Hristos pe cruce. Astfel în această perioadă petrecerile sunt considerate nepotrivite.

Postul Mare este împărțit în două perioade: Postul Păresimilor, care ține până în Duminica de Florii și ultima săptămână a postului, care este numită și Săptămâna Mare.

În Postul Paştelui credincioşii se abţin de la anumite alimente, precum carne, ouă, pește, brânză, lapte. Credincioşii, totodată, adoptă o atitudine spirituală, fiind îndemnați la rugăciune și purificare sufletească. 

 De asemenea, în Postul Paştelui este recomandat să nu se consume untdelemn, iar fumatul şi alcoolul nu sunt permise.

Pe parcursul întregului post există așa-numitele dezlegări la pește, când cei care postesc au voie să consume carne de pește.

Zilele când au loc dezlegările la pește sunt de Praznicul Bunei Vestiri și duminica dinaintea Paștelui, de Florii.

Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni.

În Săptămâna Mare se mănâncă doar seara, pâine şi se bea apă şi în Vinerea Mare se ţine post negru.

În Postul Mare creștinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunțarea la alimentele de proveniență animală.

Mai mult, aceștia trebuie să se înalte sufletește prin rugăciune alături de fapte bune. 

În Săptămâna Mare, miercuri se ajunează până seara (odinioară până după săvârşirea Liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite), când se mănâncă pâine şi legume fierte, fără untdelemn.

În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână (luni-vineri inclusiv) se mănâncă uscat o singură dată pe zi (seara), iar sâmbătă şi duminică de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin.

La praznicul Buneivestiri şi în Duminica Floriilor se dezleagă şi la pește .

Când Bunavestire cade în primele patru zile din Săptămâna Patimilor, se dezleagă numai la untdelemn şi vin.

Când cade în vinerea sau sâmbătă acestei săptămâni, se dezleagă numai la vin.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel