Mașinile de spălat vase, riscuri pentru sănătate. Afectează intestinele și provoacă boli cronice

Monika Baciu |
Data publicării:
masinile de spalat vase - FOTO: Freepik@ sergiocervera_photo
masinile de spalat vase - FOTO: Freepik@ sergiocervera_photo

Mașinile de spălat vase reprezintă un real pericol pentru sănătate. Pot afecta intestinele și provoacă boli cronice. Află cum se întâmplă acest lucru.

Mașinile de spălat vase din comerț pot afecta intestinul și duce la boli cronice. Potrivit cercetătorilor de la Institutul elvețian de cercetare a alergiilor și astmului care lucrează cu organoizi, reziduurile de agenți de clătire de pe vase după curățarea în mașini de spălat vase profesionale pot afecta stratul protector natural din intestin și pot contribui la dezvoltarea bolilor cronice.

Mașinile de spălat vase comerciale reprezintă o modalitate convenabilă de a curăța și usca rapid farfuriile, paharele și tacâmurile în diverse medii. Cu toate acestea, un studiu recent realizat de cercetătorii de la Institutul elvețian de cercetare a alergiilor și astmului (SIAF), un institut asociat al Universității din Zurich (UZH), a dezvăluit că aceste aparate vin cu un risc. Studiul a constatat că un ingredient din agenții de clătire comerciali are un efect toxic asupra tractului gastrointestinal, notează Sci Tech Daily.

Vezi și: Cutremurele, efect asupra sănătății. Ce impact au pe termen mediu și lung

Reziduuri chimice pe farfuriile curate

Un ciclu tipic al unei mașini de spălat vase comerciale implică circulația apei calde și a detergentului timp de aproximativ 60 de secunde la presiune ridicată. După aceea, urmează un al doilea ciclu de spălare și uscare de 60 de secunde, în care se aplică apă și un agent de clătire.

”Ceea ce este deosebit de alarmant este faptul că în multe aparate nu există un ciclu de spălare suplimentar pentru a elimina agentul de clătire rămas. Acest lucru înseamnă că substanțele potențial toxice rămân pe vase, unde se usucă apoi pe loc”, spune Cezmi Akdis, profesor de alergologie experimentală și imunologie la UZH și director al SIAF, care a condus studiul.

Vezi și: Care sunt cele mai hidratante băuturi în sezonul cald. Mărgărit: O asemenea combinație ajută la hidratare

Atunci când vasele sunt folosite data viitoare, acest reziduu chimic uscat poate ajunge cu ușurință în tractul gastrointestinal. Acest lucru a inspirat echipa de cercetare condusă de Akdis să investigheze ce efect au componentele detergenților și agenților de clătire din comerț asupra barierei epiteliale din intestin - stratul de celule care căptușește tractul intestinal și controlează ceea ce intră în organism.

Un defect al acestei bariere este asociat cu afecțiuni precum alergiile alimentare, gastrita, diabetul, obezitatea, ciroza hepatică, artrita reumatoidă, scleroza multiplă, tulburările din spectrul autist, depresia cronică și boala Alzheimer.

Straturi protectoare similare sunt prezente, de asemenea, pe piele și în plămâni. După cum au arătat numeroase studii, mulți aditivi și substanțe chimice cu care ne întâlnim în viața de zi cu zi pot deteriora aceste straturi.

”Presupunem că barierele epiteliale defectuoase joacă un rol în declanșarea apariției a două miliarde de boli cronice”, spune Akdis.

Această legătură este explicată prin ipoteza barierei epiteliale, pe care Akdis a contribuit la dezvoltarea ei în cei peste 20 de ani de cercetare în acest domeniu.

Vezi și: Bufeurile, oprite cu ajutorul medicamentelor. Medic: Într-o zi sau două, bufeurile dispar. Este incredibil cât de bine funcționează

Substanțe toxice în agenții de clătire

Cercetătorii au folosit o tehnologie nou dezvoltată pentru studiul lor - organoizi intestinali umani și celule intestinale pe microcipuri. Țesutul formează o aglomerare tridimensională de celule care este foarte asemănătoare cu epiteliul intestinal la om. Echipa a folosit diverse metode biomoleculare pentru a analiza efectul pe care detergenții comerciali și agenții de clătire îl au asupra acestor celule. Aceștia au diluat aceste substanțe pentru a reflecta cantitățile care ar fi prezente pe vasele uscate (de la 1:10.000 la 1:40.000).

Rezultatul a fost că dozele mari de agenți de clătire au ucis celulele epiteliale intestinale, iar dozele mai mici le-au făcut mai permeabile. Cercetătorii au observat, de asemenea, activarea mai multor gene și proteine de semnalizare celulară care ar putea declanșa răspunsuri inflamatorii. O analiză mai detaliată a arătat că o componentă a agentului de clătire - etoxilații de alcool - era responsabilă pentru această reacție.

Potrivit lui Akdis, aceste descoperiri au implicații semnificative pentru sănătatea publică.

”Efectul pe care l-am constatat ar putea marca începutul distrugerii stratului epitelial al intestinului și ar putea declanșa apariția multor boli cronice. Este important să informăm publicul cu privire la acest risc, deoarece etoxilații de alcool par a fi utilizați în mod obișnuit în mașinile de spălat vase din comerț”, spune el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel