Bufeurile, oprite cu ajutorul medicamentelor. Medic: Într-o zi sau două, bufeurile dispar. Este incredibil cât de bine funcționează

Sonia Baciu |
Data publicării:
bufeurile. FOTO: Freepik @bearfotos
bufeurile. FOTO: Freepik @bearfotos

70% dintre femei experimentează bufeurile din timpul menopauzei. Pe cât sunt de normale, pe atât sunt de deranjante, fiind considerate ”aproape intolerabile”.

Menopauza este etapa firească din viața femeilor și vine, adesea, însoțită de simptome care pot fi mai mult sau mai puțin deranjante, precum bufeurile, senzația de căldură puternică ce poate să apară brusc.

Bufeurile pot avea durate care să varieze de la câteva secunde, la câte minute, însă nu există un tipar pentru acestea, episoadele putând să se manifeste de câteva ori pe săptămână sau de câteva ori într-o singură oră.

Tocmai lipsa de predictibilitate au determinat cercetătorii să caute soluții pentru oprirea acestui simptom extrem de deranjant.

Tratamentele pentru menopauză vor fi revoluționate de un medicament care acționează direct asupra creierului pentru a preveni bufeurile, au prezis medici de renume.

După ce SUA a aprobat primul medicament non-hormonal pentru menopauză, produs de Astellas Pharma, experții au declarat că tratamentul ar putea fi transformator pentru sutele de mii de femei din Marea Britanie pentru care medicamentele de substituție hormonală (HRT) nu sunt potrivite.

Medicamentul, fezolinetant, a fost autorizat în SUA la 12 mai și ar putea fi aprobat pentru utilizare în Marea Britanie până la sfârșitul anului, scrie The Guardian.

Vezi și: Cancerul placentar: cauze, simptome, diagnostic și tratament. Cioflan: Un tratament bine condus este responsabil de 95% din cazuri în vindecare

Medicament de succes

”Acesta va fi un medicament de succes. Este ca un comutator. Într-o zi sau două, bufeurile dispar. Este incredibil cât de bine funcționează aceste medicamente. Va fi o schimbare radicală pentru multe femei”, a declarat dr. Waljit Dhillo, endocrinolog la Imperial College London, care a condus studiul de pionierat în 2017, care a deschis calea de dezvoltare a medicamentului.

Medicamentul funcționează prin blocarea neurokinină-3, o proteină cerebrală cu rol în reglarea temperaturii corporale la femeile aflate la menopauză.

Un studiu clinic de amploare privind fezolinetantul, publicat în martie, a arătat că, după 12 săptămâni de utilizare, acesta a redus frecvența bufeurilor cu aproximativ 60% la femeile cu simptome moderate sau severe, comparativ cu o reducere de 45% la cele care au primit un placebo.

De asemenea, femeile au declarat că medicamentul a redus severitatea bufeurilor și a îmbunătățit calitatea somnului, una dintre simptomele specifice, dar și deranjante, ale menopauzei.

”Ceea ce este cu adevărat uimitor la aceste medicamente este cât de repede acționează și cât de mare este efectul lor.

În mod obișnuit, estrogenul are nevoie de câteva săptămâni pentru a avea un efect. Cu acestea, femeile raportează efecte încă de la prima tabletă”, a declarat profesorul Richard Anderson, co-director al Centrului pentru Sănătatea Reproducerii de la Universitatea din Edinburgh.

Bufeurile, cauze

Aproximativ 70% dintre femeile care trec prin menopauză se confruntă cu bufeuri, iar 10-20% dintre ele le descriu ca fiind ”aproape intolerabile”, afectând grav viața de zi cu zi, exercițiile fizice și somnul, și este simptomul care le determină cel mai adesea pe femei să solicite tratament.

Deși nu sunt cunoscute cauzele clare în privința apariției bufeurilor, acestea fiind puse pe seama schimbărilor hormonale ce vin odată cu premenopauza, există câteva ipoteze legate de o posibilă asociere între bufeuri și alte afecțiuni, precum diabetul, care la rândul are legătură cu obezitatea și sindromul metabolic. e altfel, acestea din urmă au dus la o creștere a frecvenței episoadelor de bufeuri.

Printre factorii declanșatori care pot duce la episoadele de bufeuri se află:

- consumul de cafea, ceai sau alte băuturi cu conținut de cofeină

- consumul de alcool

- consumul de alimente picante

- temperatura ridicată în mediul ambiant

- stresul

- anxietatea

- îmbrăcămintea prea strâmtă

- fumatul, activ și pasiv.

Este important de identificat care sunt factorii declanșatori care duc la apariția bufeurilor și eliminarea cestora, astfel încât să se reducă episoadele neplăcute.

De altfel, în ceea ce privește prevenirea apariției bufeurilor, unul dintre cele mai la îndemână moduri este îmbrăcarea pe straturi, pentru a fi mai ușor a fi scoase, în funcție de moment.

Mai mult decât atât, hidratarea chiar de la începutul episodului de bufeu, cu apă cu gheață, pare să fie o altă metodă de a ține sub control bufeurile.

Cum episoadele apar și în tipul nopții și au impact asupra calității somnului, dar și al stării de a doua zi, în timpul somnului este recomandat că atât pijamalele, cât și lenjeria de pat să fie din bumbac, un material care poate crește confortul în timp ce dormiți.

Vezi și: Toxina care reduce transpirația excesivă. Dermatolog, blocarea glandelor sudoripare: Poate să producă o anhidroză de până la un an

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel