Cancerul placentar: cauze, simptome, diagnostic și tratament. Cioflan: Un tratament bine condus este responsabil de 95% din cazuri în vindecare

Sonia Baciu |
Data publicării:
cancerul placentar. FOTO: Freepik @serhii_bobyk
cancerul placentar. FOTO: Freepik @serhii_bobyk

Cancerul placentar este de cauză genetică și depistat la timp poate avea o rată de vindecare foarte mare.

Placenta este un organ care se dezvoltă în interiorului uterului, fiind atașată de pereții acestuia și are rolul de a furniza oxigen și substanțe nutritive fătului, precum și de a elimina produșii de degradare din sângele acestuia.

De asemenea, placenta produce hormonii care ajută fătul să crească și transferă imunitatea de la mamă la făt.  De la nivelul placentei se formează cordonul ombilical. 

În acest context, o problemă cu placenta poate fi periculoasă atât pentru viitoarea mamă, cât și pentru făt. Unele dintre complicațiile asociate cu placenta sunt:

- placenta previa (placenta joasă)

- placenta accreta  (atașată prea adânc de peretele uterului)

- ruptura placentei

- insuficiența placentară

- placentă reținută, care apare atunci când o bucată din placentă rămâne în interiorul uterului după sarcină, notează Cleveland Clinic.

O altă afecțiune a placentei este cancerul placentar, boala neoplazică gestațională.

”Sunt trei elemente fundamentale care compun acest diagnostic: coriocarcinomul, tumorile de situs placentar și tumorile placentare epitelioide.

Ele sunt niște entități relativ rare, dar nu atât de rare pe cât s-ar credea la prima vedere, pentru că în standardele și studiile europene este dată dată o frecvență de 1 la 50.000 de nașteri, ceea ce este foarte mult. Acesta nu este cel mai rău lucru care se poate întâmpla.

Celelalte lucruri rele sunt faptul că placenta patologică devine extrem de agresivă, devine invazivă, tinde să metastazeze la distanță și evoluția este fără tratament, invariabil către moarte”, a declarat dr. Horia Cioflan, medic primar obstetrică-ginecologie, la Digi 24.

Totodată, susține medicul, între toate aceste lucruri rele există și ceva bun. ”Boala răspunde excelent la tratament și un tratament bine condus este responsabil de 95% din cazuri în vindecare”.

Cancerul placentar, cauze

Potrivit medicului, această boală este ”eminamente genetică”, astfel, ”în momentul în care se produce fertilizarea oului de către spermatozoid, fătul primește o garnitură de cromozomi de la mamă și o garnitură de cromozomi de la tată. Deci este o ființă nouă, unică din punct de vedere genetic, dar eminamente legată de ancestori.

În cazul acestor afecțiuni și trebuie să precizăm că provine  toată această modificare placentară din partea tatălui, fătul primește o garnitură de cromozomi de la mamă și 2,3, uneori chiar 4 garnituri de la tată.

Și atunci placenta este modificată, fătul nu există sau e parțial embrionat și încep modificările. Iar asta înseamnă invazia în organele de vecinătate sau metastaze la distanță”, a mai spus ginecologul.

Vezi și: Chlamydia, infecția gravă care se ascunde în corp. Simionescu: Produce uretrită și prostatită la bărbați și leucoree și infertilitate la femei

Cancerul placentar, simptome

În cazul bolii neoplazice placentare, în special a coriocarcinomului, simptomatologia include:

- umflarea abdomenului

- sângerare vaginală

- anemie, notează Cancer Research.

În cazul în care s-a ajuns la metastaze, simptomele variază în funcție de zonă, astfel:

- plămâni - tuse, dificultăți de respirație, dureri în piept

- vagin - sângerări abundente

- abdomen - dureri abdominale

- creier - dureri de cap, amețeli și convulsii.

Cancerul placentar, diagnostic

Dr. Horia Cioflan susține că diagnosticarea se poate face de către medicul obstetrician care supraveghează sarcina, încă de la început.

”Este mandatoriu ca din primul moment să trimită pacienta însărcinată la un centru oncologic cu mare experiență în managementul acestor cazuri, pentru că necesită o echipă  complexă, multidisciplinară, care este compusă din chirurg, ginecolog, oncolog, din chirurgi de ficat, neurochirurgi.

Această echipă oncologică - tumor board - schițează și conduce managementul acestor cazuri”, a mai spus medicul.

În ceea ce privește diagnosticarea propriu-zisă, ”primul și cel mai important lucru, se dozează un hormon care este tipic placentei, nu mai este secretat în altă parte în organism, decât pe perioada de sarcină de placentă și toată lumea îl știe, este HCG-ul.

În principiu, în acest tip de patologie, în aceste neoplazii placentare, valoarea acestui hormon crește foarte tare și, și mai important decât atât, chiar și după evacuarea sarcinii care este patologică și nu trăiește, urmărirea de face tot prin dozarea acestui hormon.

În afară de această investigație, care este la îndemâna oricui, există și alte tipuri de investigații care țin de ecografii abdominale, ecografii pelvine, pe cale vaginală, CT de creier, CT de plămâni, investigații RMN de abdomen și pelvis.

Acum, foarte modern, este tomografia cu emisie de pozitroni, PET-CT, care are o valoare discutabilă sau relativă în acest tip de afecțiune”, a mai spus medicul.

Cancerul placentar, tratament

Schema de tratament este decisă de de medic, în funcție de gradul de răspândire al bolii și poate include:

- intervenția chirurgicală de evacuare a sarcinii

- chimioterapie

- radioterapie.

Tratamentul poate să dureze, de obicei, între 3 și 6 luni.

Vezi și: Neurodermatita, boala de piele cronică. Calitatea vieții, proastă. Începe cu o pată pe piele și ajunge să afecteze întreaga viață

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel