Chlamydia, infecția gravă care se ascunde în corp. Simionescu: Produce uretrită și prostatită la bărbați și leucoree și infertilitate la femei

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Chlamydia - Foto: Freepick
Chlamydia - Foto: Freepick

Această infecție este deosebit de gravă, mai ales că se poate ascunde în corp. Medicul Olga Simionescu ne spune la ce să fim atenți și ce e de făcut.

Persoanele care sunt active din punct de vedere sexual se pot îmbolnăvi de Chlamydia, o boală cu transmitere sexuală comună și tratabilă.

Ce este Chlamydia?

Chlamydia este o boală cu transmitere sexuală comună care poate provoca infecții atât la bărbați, cât și la femei. Aceasta poate provoca daune permanente sistemului reproducător al femeii. Acest lucru poate face dificilă sau imposibilă o sarcină ulterioară. Chlamydia poate provoca, de asemenea, o sarcină ectopică potențial fatală (sarcină care apare în afara uterului), potrivit CDC.

Georgiana Mănăilă, medic în Elveția, mesaj PUTERNIC pentru autortizăți și medici: Eu nu vorbesc cu pacientul, ci cu medicul de familie. Eu investighez, nu fac HÂRTII!

Prof. dr. Olga Simionescu, medic primar dermatolog, cadru universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București și șeful Clinicii de Dermatologie de la Spitalul Clinic Colentina, ne-a vorbit despre infecția cu Chlamydia.

Potrivit medicului, infecția cu Chlamydia poate să treacă neobservată la testele obișnuite și produce boli diferite pentru bărbați și femei.

"La bărbat se produce uretrita inițial anterioară, și la femeie se produce leucoreea.

Există o inflamație la locul respectiv ca urmare a inteligenței agentului patogen, care are două cicluri celulare și pe care le traversează când pe unul, când pe celălalt, astfel încât scapă detecției imunologice, dar în momentul în care este prins, imediat apare o inflamație la locul respectiv", a declarat medicul Olga Simionescu, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul emisiunii "Academia de Sănătate".

Cum se trateză infecția cu Chlamydia

 

"Tratamentul este relativ simplu, este făcut cu antibiotice, sunt scheme foarte clare de tratament.

Problema nu este la uretrita acută chlamidyană, ci este problema la infecțiile care nu au fost recunoscute la timp și care s-au ascuns.

Microbul reușește să se ascundă pe lângă prostată și de acolo,  la vârsta adultă, să determine prostatite și nu se știe dacă, odată ascuns acolo lângă prostată, el va putea sau nu să devină contagios.

Însă, screeningul nostru prin anticorpii IgM de fază acută și IgG de fază cronică îndreptați împotriva Chlamydiei nu reușește, astăzi, să spună decât dacă, eventual există un istoric.

Dar testul acesta urinar care identifică ADN-ul, ne spune situația prezentă", a mai spus Olga Simionescu.

Mai mult, potrivit medicului Olga Simionescu, "în cazul agentului patogen ascuns, foarte puține lucruri se mai pot face. Sunt pacienți care vin cu scheme antibiotice de foarte mulți ani și la care foarte puțin mai poți să îndrepți. De aceea este bine ca, odată diagnosticată, să fie corect tratată".

Chlamydia, principala cauză de infertilitate la femei

Ce se întâmplă în corp când crește glicemia. Ce să faci să-ți scazi glicemia

Potrivit medicului Olga Simionescu, investigațiile medicale care se fac pentru a depista infecția pot detecta dacă există și alte infecții cu transmitere sexuală (ITS) asociată, ori dacă există infecții mai vechi nedetectate.

Ea a mai arătat că pentru femei, această infecție este principala cauză de infertilitate.

"Chlamydia este principala cauză de infertilitate, de avort spontan. Apoi, ele nu vin singure, vin la pachet cu ale boli venerice. De aceea, noi, în momentul în care testăm un pacient, îi facem așa numitul screening pentru ITS-uri - screening pentru infecții cu transmitere sexuală - care includ o hemogramă, o glicemie - pentru că o Candida poate ascunde în spate un diabet zaharat - include infecțiile cu Herpex simplex, care adesea sunt recurente, atât cele de tip 1, cât și cele de tip 2. Noi le spunem pacienților vă știm trecutul, prezentul și viitorul.

Include testarea pentru Chlamydia trachomatis, include testarea pentru retrovirusul limfotrop HIV și testarea pentru sifilis", a explicat medicul.

Olga Simionescu mai arată că  analizele de laborator care se fac astăzi sunt mai eficiente decât cele care se făceau cu nai în urmă.

"S-au făcut pași în această testare. Pe vremea comuniștilor, la angajare se făcea Wasserman-ul, deci era reacția de deviere a complementului, astăzi se folosește o reacție numită VDRL, un acronim, o reacție care folosește cardiolipinul, o reacție de floculare, nontreponemică, care este ieftină și dacă iese pozitivă, necesită confirmare prin teste specifice pentru Treponema Pallidum, în sifilis.

Deci, când facem un screening de ITS-uri, noi cam știm dacă această Chlamydia este singură sau vine la pachet împreună cu alte suferințe, sau dacă ele sunt din trecut și nu au fost elucidate.

Deci paraclinicul astăzi în bolile venerice ne aduce un ajutor suplimentar", a conchis medicul Olga Simionescu.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel