Ce se întâmplă în corp când crește glicemia. Ce să faci să-ți scazi glicemia

Ce se întâmplă în corp când crește glicemia - Foto: Freepick
Ce se întâmplă în corp când crește glicemia - Foto: Freepick

Ce se întâmplă în corp când crește glicemia. Care sunt cauzele și semnele hiperglicemiei. Cum îți scazi glicemia.

Creșterile de zahăr din sânge apar atunci când glucoza, un zahăr simplu, se acumulează în sânge. În cazul persoanelor cu diabet, acest lucru se întâmplă din cauza incapacității organismului de a utiliza în mod corespunzător glucoza.

Cea mai mare parte a alimentelor pe care le consumați este descompusă în glucoză. Organismul are nevoie de glucoză deoarece este combustibilul principal care face ca mușchii, organele și creierul să funcționeze corect.

Dar glucoza nu poate fi folosită ca și combustibil până când nu intră în celulele tale.

Insulina, un hormon produs de pancreas, deblochează celulele pentru ca glucoza să poată intra în ele. Fără insulină, acea glucoză continuă să plutească în fluxul sanguin fără să aibă unde să se ducă. Aceasta poate deveni din ce în ce mai concentrată în timp, potrivit Healthline.

Atunci când glucoza se acumulează în sânge, nivelul glicemiei, adică nivelul zahărului din sânge crește. În timp, acest lucru poate provoca leziuni ale organelor, nervilor și vaselor de sânge.

Creșterile de zahăr din sânge apar la persoanele cu diabet deoarece organismul lor nu poate utiliza insulina în mod eficient.

Ce se întâmplă în corp când crește glicemia

Unele persoane cu diabet simt imediat simptomele glicemiei ridicate. Alții nu o fac, deoarece simptomele lor sunt ușoare sau vagi.

Simptomele hiperglicemiei încep de obicei atunci când glicemia depășește 250 mg/dL. Simptomele se pot înrăutăți cu cât este mai mult timp netratată.

Simptomele unei creșteri bruște a glicemiei pot include:

- urinare frecventă

- oboseală

- sete crescută

- vedere încețoșată

- dureri de cap.

Mai mult, printre problemele care pot apărea din cauza glicemiei crescute se numără:

- Probleme de piele: piele uscată, mâncărime, piele crăpată, în special pe picioare, coate, picioare și mâini. În timp, nivelurile ridicate de glucoză pot deteriora și nervii. Aceasta se numește neuropatie diabetică și poate provoca răni pe piele. Fără tratament, ele pot deveni probleme mai mari, cum ar fi pierderea unui picior, sau o parte a piciorului.

- Probleme de vedere. Zahărul din sânge ridicat poate deteriora vasele de sânge pe partea din spate a ochiului (retina). Aceasta poate cauza pierderea vederii pe termen lung și chiar orbirea.

- Probleme digestive. Când zahărul din sânge este ridicat de prea mult timp, acesta poate deteriora nervul vag, care ajută la mutarea alimentelor prin stomac și intestine. Puteți pierde în greutate pentru că nu sițiți atât de tare foame. S-ar putea să aveți probleme cu refluxul gastric, crampe, vărsături și constipație severă.

- Bătăile inimii dereglate, bătăi neregulate. Hormonii care vă ajută la creșterea nivelulului zahărului din sânge când este prea scăzut pot, de asemenea, să vă deregleze ritmul cardiac și să facă să se simtă ca și cum inima ar sări peste o bătaie. Medicii o numesc aritmie.

- Tremurat, pentru că glicemia scăzută poate tulbura sistemul nervos central, ceea ce controlează modul în care vă mișcați. Corpul eliberează hormoni, cum ar fi adrenalina, pentru a vă ajuta să aduceți nivelurile înapoi. Dar aceleași substanțe pot face și mâinile și alte părți ale corpului să se agite sau să tremure.

- Transpirații. Hormonii pe care corpul îi eliberează pentru a vă crește nivelul de zahăr din sânge, când devine prea scăzut, vă fac să transpirați mult. 

- Foame bruscă, intensă, chiar și după ce ați mâncat, poate fi un semn că organismul nu convertește alimentele în glucoză din sânge, în mod corect.

- Greață. Zahărul din sânge trece de la o extremă la alta, face sistemul digestiv confuz și vă face să simțiți rău la stomac.

- Amețeli și dureri de cap, pentru că celulele creierului au nevoie de glucoză pentru a funcționa corect.

- Confuzie. Când zahărul din sânge devine foarte scăzut începeți să vă pierdeți coerența. Uneori se întâmplă atât de brusc, încât este posibil să nu realizați că acționați ciudat. În cazuri grave, ați putea avea o cădere în comă.

Mai mult, o creștere bruscă a glicemiei are loc atunci când glucoza se acumulează în sânge și nivelul de zahăr din sânge crește. Acest lucru se poate întâmpla după ce mâncați.

Este important să cunoașteți primele simptome ale glicemiei ridicate sau hiperglicemiei. Testarea și tratamentul timpuriu pot ajuta la prevenirea unor simptome mai severe.

Semnele timpurii ale glicemiei ridicate pot include:

- senzația de sete

- gură foarte uscată

- urinarea frecventă

- vedere încețoșată

Ce să faci să-ți scazi glicemia

 

Exercițiile fizice și consumul de apă după ce ați mâncat, în special dacă ați consumat mulți carbohidrați cu amidon, pot ajuta la scăderea glicemiei.

De asemenea, puteți folosi o injecție de insulină, dar aveți grijă să folosiți această metodă doar în timp ce urmați îndeaproape recomandarea unui medic în ceea ce privește doza. Dacă este folosită în mod necorespunzător, insulina poate provoca hipoglicemie (scăderea glicemiei).

Dacă glicemia rămâne ridicată pentru prea mult timp, puteți dezvolta cetoacidoză diabetică.

Cauzele creșterii glicemiei

Nivelul de zahăr din sânge fluctuează pe tot parcursul zilei. Atunci când mâncați alimente, în special alimente bogate în carbohidrați, cum ar fi pâinea, cartofii sau pastele, glicemia va începe imediat să crească.

Dacă nivelul glicemiei este constant ridicat, trebuie să discutați cu un medic despre îmbunătățirea gestionării diabetului. Glicemia crește atunci când:

- nu luați suficientă insulină

- insulina dvs. nu durează atât de mult pe cât credeți că durează

- nu vă luați medicamentele orale pentru diabet

- doza de medicamente trebuie ajustată

- folosiți insulină expirată

- nu vă respectați planul nutrițional

- aveți o boală sau o infecție

- luați anumite medicamente, cum ar fi steroizii

- sunteți supus unui stres fizic, cum ar fi o accidentare sau o intervenție chirurgicală

- sunteți supus unui stres emoțional, cum ar fi probleme la locul de muncă sau acasă, sau probleme cu banii.

De ce crește glicemia. Alimentele care duc la creșterea glicemiei

Dacă zahărul din sânge este de obicei bine gestionat, dar încă vă confruntați cu creșteri inexplicabile ale glicemiei, este posibil să existe o cauză acută sau mai recentă.

Încercați să țineți o evidență a tuturor alimentelor și băuturilor pe care le consumați. Apoi, verificați-vă nivelul glicemiei conform recomandărilor medicului.

Se obișnuiește să vă înregistrați nivelul glicemiei la prima oră dimineața, înainte de a mânca, și apoi din nou la 2 ore după ce ați mâncat.

Motivele comune pentru vârfurile de zahăr din sânge includ:

- Carbohidrații: Carbohidrații se descompun în glucoză foarte repede. Dacă luați insulină, discutați cu medicul dumneavoastră despre raportul insulină/carbohidrați.

- Fructe: Fructele proaspete sunt considerate alegeri sănătoase pentru persoanele cu diabet de către Asociația Americană de Diabet (ADA), dar conțin un tip de zahăr numit fructoză care crește glicemia. Fructele proaspete sunt o alegere mai bună decât sucurile, jeleurile sau gemurile.

- Alimentele grase: Alimentele grase pot provoca ceea ce este cunoscut sub numele de "efectul pizza". Luând pizza ca exemplu, carbohidrații din aluat și sos vă vor crește imediat glicemia, dar grăsimile și proteinele nu vă vor afecta zaharurile decât câteva ore mai târziu, potrivit Healthline.

- Sucurile, sucurile, băuturile cu electroliți și băuturile zaharoase din cafea: Toate acestea vă afectează zaharurile, așa că nu uitați să numărați carbohidrații din băuturile dumneavoastră.

- Alcoolul: Alcoolul crește și el imediat glicemia, mai ales atunci când este amestecat cu suc sau sifon. De asemenea, poate provoca scăderea glicemiei câteva ore mai târziu.

- Lipsa unei activități fizice regulate: Activitatea fizică zilnică ajută insulina să lucreze mai eficient. Discutați cu medicul dumneavoastră despre ajustarea medicației pentru a se potrivi cu programul dumneavoastră de antrenament.

- Tratarea excesivă a glicemiei scăzute: Tratarea excesivă este foarte frecventă. Discutați cu medicul dumneavoastră despre ce trebuie să faceți atunci când nivelul glicemiei scade, astfel încât să puteți evita oscilațiile nivelului glicemiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel