Cutremurele, efect asupra sănătății. Ce impact au pe termen mediu și lung

Monika Baciu |
Data publicării:
cutremurele - FOTO: Freepik@kues1
cutremurele - FOTO: Freepik@kues1

Cutremurele au efect asupra sănătății. Impactul seismelor se poate resimți chiar și pe termen lung. 

Cutremurele au efecte devastatoare asupra sănătății. Recenzia realizată Dr. Susan A Bartels și Dr. Michael J Van Rooyen, publicată în premieră online în The Lancet, detaliază efectele devastatoare ale cutremurelor asupra sănătății și provocările pe care le ridică aceste dezastre naturale.

Autorii, Dr. Susan A Bartels de la Departamentul de Medicină de Urgență și Beth Israel Deaconess Medical Center Boston și Harvard Humanitarian Initiative din Boston, MA și Dr. Michael J Van Rooyen, Departamentul de Medicină de Urgență, Brigham and Women's Hospital, Boston, și Harvard Humanitarian Initiative, Boston, MA, SUA susțin că e vorba de cutremure majore care au fost analizate.

"Deoarece cutremurele afectează frecvent zone urbane populate cu standarde structurale slabe, acestea au adesea ca rezultat rate ridicate de mortalitate și victime în masă cu multe leziuni traumatice. Aceste leziuni sunt foarte mecanice și adesea multisistemice, necesitând îngrijiri medicale și chirurgicale curative intensive într-un moment în care capacitățile de răspuns medical local și regional au fost cel puțin parțial perturbate.

Mulți pacienți care supraviețuiesc traumatismelor contondente și penetrante și leziunilor prin strivire prezintă complicații ulterioare care duc la morbiditate și mortalitate suplimentare", arată autorii, potrvit Medical News Today.

Vezi și: Care sunt cele mai hidratante băuturi în sezonul cald. Mărgărit: O asemenea combinație ajută la hidratare

Sute de mii de decese

Cutremurele au provocat peste 780.000 de decese numai în ultimul deceniu, reprezentând aproape 60% din mortalitatea cauzată de dezastre, iar în 2004, criza tsunami a făcut peste 200.000 de victime. Milioane de oameni sunt expuși cutremurelor, deoarece multe dintre cele mai populate orașe din lume sunt construite pe falii, precum Los Angeles, New York, Tokyo, Delhi și Shanghai și nu numai.

Cutremurele masive au capacitatea de a provoca rate ale victimelor care variază între 1% și 8% în rândul populației aflate în pericol, creând o nevoie mare și nesatisfăcută de îngrijiri chirurgicale și medicale complexe, deoarece instalațiile medicale, drumurile și podurile sunt distruse, iar aprovizionarea lanțului medical este întreruptă.

Deși rapoartele privind raportul dintre morți și răniți variază, multe studii estimează că acesta este de aproximativ 1:3, multe victime murind imediat. După numărul inițial de decese, cel de-al doilea vârf de mortalitate apare la câteva ore după cutremur, când cei cu răni grave, cum ar fi lacerații ale ficatului sau splinei, fracturi pelviene și hematoame subdurale, sucombă în urma rănilor suferite.

Cel de-al treilea vârf urmează la câteva zile sau săptămâni după cutremur, când persoanele cu septicemie și insuficiență multiorganică mor din cauza rănilor suferite. Cei care suferă de boli cronice, cum ar fi diabetul și afecțiunile cardiace, sunt, de asemenea, supuși unui risc mai mare de deces, deoarece medicamentele și îngrijirile esențiale sunt întrerupte.

Vezi și: Bufeurile, oprite cu ajutorul medicamentelor. Medic: Într-o zi sau două, bufeurile dispar. Este incredibil cât de bine funcționează

Leziuni grave produse de cutremure

Aproximativ 2% până la 15% din populație poate suferi leziuni prin strivire din cauza unor încărcături grele care le strivesc corpul. Acest lucru poate duce la probleme și insuficiență renală și, în cazuri grave, chiar la amputare. Pacienții, inclusiv cei ale căror niveluri de electroliți par a fi normale, trebuie să fie supuși unei resuscitări agresive cu fluide.

Este important ca aceste lichide să nu conțină potasiu sau calciu, deoarece victimele strivirii au deja niveluri ridicate ale acestor minerale, iar administrarea mai multor lichide va crește riscul de deces. Aproximativ jumătate dintre victimele strivirii vor dezvolta insuficiență renală și jumătate dintre acestea vor avea nevoie de dializă. Numărul deceselor pentru persoanele cu insuficiență renală în contextul unui cutremur variază între 14% și 18%.

În timp ce cele mai frecvente leziuni musculo-scheletice globale legate de cutremur constau în 65% lacerații, 22% fracturi și 6% contuzii sau entorse ale țesuturilor moi, între 3 și 20% dintre persoane suferă leziuni prin strivire, 74% dintre acestea afectând membrele inferioare ale oamenilor. Victimele strivirii au, de asemenea, o incidență ridicată a coagulării intravasculare diseminate, a septicemiei, a sindromului de detresă respiratorie a adultului și a decesului.

Deși atât amputațiile, cât și fasciotomia, în care țesutul conjunctiv fibros este tăiat pentru a ușura presiunea internă, sunt controversate din cauza riscului de septicemie, unii medici consideră că este mai bine să amputați cât mai repede posibil. Aceștia susțin că, din cauza dezechilibrelor electrolitice și a altor dezechilibre cauzate de strivire, este mai bine să salveze pacientul, în timp ce alții cred că până și membrele grav strivite își pot recăpăta funcția completă.

Vezi și: Sifilis, boala rușinoasă frecventă în România: simptome, tratament și cum se transmite. Simionescu: 2 minute cu Venus și 2 ani cu Mercur, după care se producea moartea

Atacurile de cord, frecvente după cutremure

După cutremurul din Northridge, California, atacurile de cord au crescut cu 35% în săptămâna care a urmat dezastrului, creșteri fiind raportate și în alte zone, inclusiv în Taiwan. Cu toate acestea, la un alt cutremur, cel din Loma Pietra, California, în 1989, nu au fost raportate creșteri.

În comparație cu două perioade de control anterioare, ratele aritmiilor după cutremurul din China din 2008 au crescut brusc de 6 și 9 ori, în timp ce cercetătorii au remarcat, că după cutremurul din Japonia din 1995, tensiunea arterială sistolică și diastolică a crescut cu 15-16 mm Hg și, respectiv, 6-10 mm Hg timp de 2 săptămâni la pacienții vârstnici care purtau dispozitive de monitorizare ambulatorie a tensiunii arteriale, mai notează Medical News Today.

Cutremurele, asociate cu stresul post-traumatic

Alte probleme de sănătate comune în urma unui cutremur sunt stresul post-traumatic și problemele de sănătate mintală, rapoartele afirmând că între 6% și 72% dintre supraviețuitori suferă de depresie. 17% dintre supraviețuitorii cutremurului au declarat că au avut gânduri suicidale în urma cutremurului din Turcia din 1999.

Numărul de fracturi (36%) și de fracturi-luxații (33%) este foarte asemănător. În ceea ce privește fracturile coloanei vertebrale, fracturile de tip "burst" sunt raportate ca fiind cele mai frecvente, cu frecvențe cuprinse între 49% și 55%.

În urma cutremurului din 1999 din Taiwan, se pare că 30% dintre oameni au murit din cauza rănilor la cap. După leziunile la nivelul membrelor inferioare, leziunile la nivelul capului au fost al doilea cel mai frecvent tip de traumatisme în China în 2008.

În comparație cu adulții, copiii prezintă adesea un risc mai mare de rănire și de deces în timpul cutremurelor. După cutremurele majore, pacienții pediatrici pot fi predominanți, de exemplu, în Haiti, 53% dintre pacienți aveau sub 20 de ani și 25% aveau mai puțin de 5 ani. Un alt grup de risc ridicat în comparație cu populația generală este reprezentat de persoanele în vârstă.

Conform majorității studiilor, persoanele în vârstă au o rată mai mare de mortalitate în comparație cu persoanele mai tinere și sunt expuse riscului de izolare socială în urma dezastrelor naturale, deoarece reacțiile lor sunt mai lente și pentru că ar putea fi incapabile sau nu doresc să își evacueze locuințele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel