Maternitățile din țară, dotate cu incubatoare. Licitația, sabotată

Adisa Codruț / 15 oct 2019 / 12:44
Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății  FOTO: DC Medical
Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății FOTO: DC Medical

Cele peste 140 de maternități din țară vor primi incubatoare noi achiziționate de Ministerul Sănătății. Sorina Pintea a explicat într-o conferință de ce procesul a durat atât de mult.

Maternități, licitația. Ministerul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, într-o conferință de presă, la sediul instituției, că a anunţat încă de anul trecut achiziţionarea de incubatoare pentru maternitățile din ţară.

”Am demarat procedura de achiziţie de anul trecut pentru 1.117 incubatoare, pentru şapte tipuri, cu care vor fi dotate toate maternităţile din ţară. Pot să vă anunţ că sunt peste 140 de maternităţi care vor fi dotate, iar, de asemenea, pot să vă anunţ că această procedură s-a încheiat. Urmează semnarea contractelor subsecvente cu aceste unităţi sanitare. (...) Am încheiat un acord-cadru pentru o cantitate minimă de 279 de bucăţi maximă de 1.117. Eu opinez că va trebui să achiziţionăm cantitatea maximă. Valoarea estimată acordului-cadru este de 128,75 milioane lei fără TVA", a afirmat ministrul Pintea.

Maternități, licitația. ”De ce a durat atât de mult”

Oficialul a explicat și de ce a durat atât de mult procedura de achiziție.

"Probabil că întrebaţi de ce a durat atât de mult. Insist, am preluat cu bună-credinţă acel caiet de sarcini din 2016. Apoi, după lansarea licitaţiei în SICAP, a apărut o contestaţie depusă de un operator economic, pe care Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a admis-o, motivând într-un raport de 26 de pagini care sunt elementele de susţinere a acestei contestaţii, iar motivele invocate în susţinerea contestaţiei erau fără echivoc. În raportul CNSC se specifică foarte clar faptul că cerinţele tehnice din caietul de sarcini blochează accesul la licitaţie a unor competitori în favoarea unui singur furnizor pe care îl şi nominalizează. Toate aceste lucruri pot fi verificate, ele sunt în SICAP, bineînţeles nu cu numele firmei sau numele firmei căreia acest caiet de sarcini era adresat. (...) Este pentru prima dată când Ministerul Sănătății pierde în instanță o contestație având ca obiect un caiet de sarcini”, detaliază Sorina Pintea.

Prin urmare, adaugă ministrul, s-a reluat de la zero procedura de achiziție și întreg procesul, lucruri cerute și de CNSC.

”După refacerea caietului de sarcini în procedura de achiziţie au fost depuse un număr foarte mare de oferte - 35. Asta spune multe. Apoi au fost din nou contestaţii, dar CNSC le-a respins. Prin urmare ne-am făcut treaba. (...) Ceea ce trebuia finalizat acum un an am reuşit astăzi", a mai precizat Sorina Pintea.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy