Medicamentul banal pentru răceli sau infecții, nociv pentru sănătate. Anca Crupariu: Efect dramatic

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
azitromicina - FOTO: Freepik@pressfoto
azitromicina - FOTO: Freepik@pressfoto

Un medicament folosit pentru a trata răcelile și virozele, dar intens folosit în perioada pandemiei de COVID, este nociv. Efectele sunt dramatice.

Un medicament folosit pentru a trata răcelile și virozele, dar intens folosit în perioada pandemiei de COVID, este nociv. Medicamentele pe bază de Azitromicină aparţin unui grup de antibiotice denumite macrolide.

Acestea sunt utilizate în tratamentul mai multor infecții și anume,  infecţii la nivelul pieptului, gâtului sau nasului (cum sunt bronşite, pneumonie, amigdalite, dureri de gât (faringite) şi sinuzite), infecţii la nivelul urechii, infecţii la nivelul pielii şi ale ţesuturilor moi (cum sunt abcese, pustule cu puroi), infecţii cu transmitere sexuală determinate de microorganisme numite Chlamydia trachomatis şi Neisseria gonorrhoea.

Azitromicina a crescut rezistența antimicrobiană

S-a constatat că medicamentele pe bază de Azitromicină au dus la creșterea rezistenței la antibiotice. Farm. Anca Crupariu, Farmacist Colegiul Farmaciștilor din România, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL în cadrul conferinței ”Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene. Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon? Ghiduri de bună practică” care este efectul acestor medicamente. 

”În data de 9 noiembrie, EMA (Agenția Europeană a Medicamentului -n.r.) a anunțat că s-a decis să se demareze procedura de arbitraj pentru medicamentele pe bază de Azitromicină pentru că s-a constatat că o utilizare excesivă, în prima perioadă a pandemiei, a dus la acest efect atât de dramatic al creșterii rezistenței antimicrobiene pentru medicamentele pe bază de Azitromicină. 

Azitromicina este autorizată în UE prin proceduri naționale și nu s-a ajuns la acel deziderat ca toate RCP-urile să fie armonizate. În cazul Azomitrocinei, atât de mult folosită în pandemie, acest lucru nu s-a realizat încă”, a spus farm. Anca Crupariu, Farmacist Colegiul Farmaciștilor din România, în exclusivitate la DC MEDICAL în cadrul conferinței ”Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene. Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon? Ghiduri de bună practică” cum se eliberează, de fapt, antibioticele.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel