Medicul care a spus că Hidroxiclorochina e "leac miraculos" anti-COVID și că "virusul dispare imediat", arestat. Mii de doze falsificate

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Medicul - Foto: Pexels @Karolina Grabowska
Medicul - Foto: Pexels @Karolina Grabowska

Medicul care a prezentat Hidroxiclorochina ca "leac miraculos" anti-COVID, a fost condamnat la închisoare. Cum a păcălit pacienții și vămile.

Pandemia de COVID-19 a stârnit un val de controverse în ultimii doi ani, iar în lipsa unui tratament, până la apariția vaccinului, o mulțime de medici din întreaga lume au încercat să promoveze tot felul de leacuri și medicamente "minune". 

Printre aceștia se numără Jennings Ryan Staley, un medic din San Diego, care la începutul anului 2020 s-a lăudat că are leacul minune împotriva COVID-19. 

Era vorba despre hidroxiclorochina, medicamentul despre care s-a vorbit foarte multe în acea perioadă și care a stârnit un val de declarații și atenționări din partea OMS și a specialiștilor în sănătate publică, notează The Washington Post.

În mesajele sale de marketing, Jennings Ryan Staley a spus că medicamentul a fost inclus în "kitul său de tratament pentru coronavirus", în ciuda faptului că medicamentele deveneau din ce în ce mai rare.

Atunci, medicul a plănuit să introducă ilegal un butoi de pudră de hidroxiclorochină cu ajutorul unui furnizor chinez, i-a dezvăluit chiar el unui agent federal sub acoperire.

"În apogeul pandemiei, înainte ca vaccinurile să fie disponibile, acest medic a căutat să profite de temerile pacienților. A abuzat de poziția sa de încredere și a subminat integritatea întregii profesii medicale", a declarat procurorul american Randy Grossman într-un comunicat de presă.

La sfârșitul lunii martie 2020, un agent sub acoperire a răspuns la unul dintre e-mailurile pe care Staley le trimitea și l-a întrebat despre trusa "minune" de tratament.

Medicul declara că "virusul dispare literalmente în câteva ore după ce o persoană ia medicamentul"

 

Potivit dosarelor instanței, când Staley și agentul au vorbit la telefon la scurt timp după aceea, medicul a susținut în mod fals că hidroxiclorochina este un "tratament magic și un leac uimitor" care ar menține pe cineva imun la COVID timp de cel puțin șase săptămâni.

"Este preventiv și curativ. Este greu de crezut, este aproape prea frumos pentru a fi adevărat. Dar este un fenomen clinic remarcabil", i-a spus Staley agentului sub acoperire, adăugând că "virusul dispare literalmente în câteva ore după ce o persoană ia medicamentul"

Când a fost întrebat de agent dacă medicamentul este un remediu "garantat" pentru COVID, Staley a spus da, cu mențiunea că "există întotdeauna excepții și nu există garanții".

În timpul apelului, Staley i-a spus și agentului cum se aproviziona cu hidroxiclorochina. El a spus că "a luat ultimul rezervor de hidroxiclorochină scos ilegal din China și că a păcălit vămile etichetând butoiul drept extract de cartofi dulci".

El a adăugat că pulberea a fost suficientă pentru a face 8.000 de doze.

În urma declarațiilor sale, dar și a gestului său, Jennings Ryan Staley a fost condamnat săptămâna trecută la 30 de zile de închisoare și un an de închisoare la domiciliu pentru înșelătorie și a pledat vinovat anul trecut. În plus, ca parte a sentinței sale de vineri, Staley a fost obligat să plătească o amendă de 10.000 de dolari și să restituie cei 4.000 de dolari pe care agentul federal i-a plătit pentru kit.

Hidroxiclorochina este adesea prescrisă persoanelor cu boli precum lupus sau artrită reumatoidă și este utilizată pentru a trata malaria.

Medicamentul a fost prezentat în mod repetat și promovat chiar și de către președintele Donald Trump, începând cu primele zile ale pandemiei.

Hidroxiclorochina, RESPINSĂ de OMS ca tratament împotriva COVID-19

 

Medicamentul antiinflamator "nu trebuie utilizat pentru a preveni infecția la persoanele care nu au Covid-19", scria un grup de experți al OMS în British Medical Journal.

Ba mai mult, OMS spunea că medicamentul "nu mai este o prioritate de cercetare" şi că "resursele ar trebui să se concentreze asupra altor medicamente mai promiţătoare". Decizia "se bazează pe dovezi cu un nivel ridicat de certitudine care au rezultat din 6 studii controlate randomizate care au implicat peste 6 mii de participanți, cu și fără expunere cunoscută la o persoană Covid pozitivă”, scria La Stampa la începutul lui 2021.

Astfel, s-a stabilit că "hidroxiclorochina nu a avut niciun efect semnificativ asupra decesului și spitalizării” legată de infecția cu Sars-CoV-2, specifică OMS. Există, de asemenea, "dovezi moderate de certitudine că medicamentul nu a avut niciun efect semnificativ asupra infecției confirmate de laborator cu Covid-19", ci dimpotrivă: "Riscul de efecte adverse crește".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel