Medicul Mihai Craiu, semnal de alarmă privind long COVID la copii: Optimismul a fost zdruncinat de apariția sindromului inflamator multisistemic MIS-C

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Dr Mihai Craiu, demonstrație. Foto: Facebook
Dr Mihai Craiu, demonstrație. Foto: Facebook

Medicul Mihai Craiu trage un semnal de alarmă privind infecția COVID-19 la copii și spune că simptomele a ceea ce numim „long COVID” pot dura până la nouă luni.

Medicul Mihai Craiu spune, într-o postare pe rețelele de socializare, că impactul COVID-19 asupra copiilor nu ar trebui luat în glumă și ceea ce numim în mod colocvial „long COVID” îi afectează și pe copii ăn egală măsură și trebuie tratat cu maximă responsabilitate.

„În timp ce unii "șugubeți" iau în zeflemea severitatea, impactul sau chiar existența infecției cu SARS-CoV-2, experții din toată lumea se adună pentru a descrie problemele, pentru a schimba experiențe și a căuta alinare pentru cei care, odată trecuți prin maladia COVID-19, nu și-au mai revenit la echilibrul existent (în sănătatea lor, în anii anteriori bolii).

Colocvial acest scenariu se numește Long-COVID iar științific se utilizează termenul de PACS [post-acute coronavirus disease 2019 (COVID-19) syndrome].

La adult, între 10% și 60% din cei afectați de boală au încă simptome la mai mult de o lună de la debut, în special manifestări de oboseală și respirație dificilă/dispnee sau manifestări neurologice si psihoemoționale, numite generic "brain fog" (ceață pe creier). - https://www.nature.com/articles/s41467-021-27797-1”, spune medicul.

Manifestări grave la copii după ce au trecut prin boală

Potrivit lui, la copii poate avea unele efecte mai grave.

„La copil totul părea banal - boală ușoară, spitalizare în 1.5-4% din cazuri (depinzând de tipul de mutație a virusului, de zona geografică și de numărul de teste efectuate), vindecare relativ rapidă, mortalitate practic inexistentă... 

Tot acest optimism a fost zdruncinat de apariția sindromului inflamator multisistemic MIS-C. Dar acesta e relativ rar la copiii de origine caucaziană și mai ales la fete... Părea totul grozav până când au apărut știri îngrijorătoare despre PACS și la copil.

Este vorba despre acei copii, care odată trecuți prin boală (chiar și una ușoară!) au început să aibă manifestări atât de grave că nu au mai putut merge la școală sau la joacă.

Cele mai optimiste studii vorbesc de 1.8% din copii că ar dezvolta PACS, cu o durată de circa 2 luni. https://www.thelancet.com/.../PIIS2352-4642(21.../fulltext 
Altele aduc cifre mai alarmante, vorbind de persistența semnelor de boală până la 9 luni - https://www.thelancet.com/.../PIIS2589-5370(21.../fulltext”, mai spune medicul.

Realitatea la copii: modificări la nivelul anticorpilor

Apoi explică mecanismele prin care sunt afectați copiii pe termen lung și spune că la cei mici poate apărea o „modificare la nivelul anticorpilor.”

„Care este realitatea la copil? Care sunt mecanismele? Să fie doar niște copii fragili emoțional și efectul complex al întreruperii școlii, al izolării, al tensiunilor din familie, al dificultăților economice??
Nu pare a fi cazul, deoarece se pare că acești bolnavi au o "semnătură" imunologică distinctă, un anumit tip de modificare la nivelul anticorpilor (Imunoglobulinele IgM și IgG3) https://www.nature.com/articles/s41467-021-27797-1 
Situația este complexă și plină de necunoscute. De aceea, sub conducerea UMC Amsterdam s-a coagulat un consorțiu internațional numit IP4C (International Pediatric Post COVID-19 Condition in Children Collaboration).”

Ce spun părinții copiilor afectați

„Dacă acest semnal medical nu vi se pare un motiv suficient de îngrijorare puteți să ascultați ce spun părinții copiilor afectați de PACS... 

Puteți intra pe portalul celei mai mari asociații caritabile britanice dedicată copiilor cu Long-COVID - https://www.longcovidkids.org/ 

Vocea acestor părinți nu are o agendă politică sau interese economice... Se dorește doar un semnal. Către alți părinți, către medici și către autorități. Acești copii suferă real, nu au boli "închipuite" sau nevroze banale.
Colectivul de specialiști de la INSMC Alessandrescu-Rusescu s-a alăturat acestei inițiative internaționale. Pentru ca să poată beneficia și copiii români ce au PACS de expertiza și protocoalele ce vor fi dezvoltate.
Să fiți sănătoși! Chiar nu e cazul să vă îmbolnăviți acum...”, conchide medicul Mihai Craiu.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2023 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1