Melanoza, petele pigmentare ale organului genital, cauze și simptome

Melanoza organului genital la bărbați este o afecțiune rară care determină decolorarea unor zone ale pielii organului genital.

Aceste pete sunt de culoare maro închis și pot fi ușor sau semnificativ mai închise decât pielea din jurul organului genital al bărbaților.

Melanoza nu provoacă alte simptome. Starea nu este infecțioasă sau contagioasă și nu există nicio modalitate de a o transmite altor persoane. Cu toate acestea, cauza exactă nu este încă cunoscută, notează Medical News Today.

Aceasta este în general inofensivă și nu necesită tratament. Unii oameni pot alege însă să aibă proceduri cosmetice pentru a îndepărta petele.

Ce este melanoza organului genital?

Medicii nu știu ce provoacă melanoza organului genital.
Melanoza se referă la pete de piele brună sau maro închis pe organul genital masculin. Aceste pete sunt de obicei mari și plate, fiecare apărând singură.

Melanina este unul dintre principalii pigmenți ai pielii, iar persoanele cu mai multă melanină au un ton mai închis al pielii. Melanoza se referă la o acumulare de melanină.

Monoza organului genital poate implica și alți compuși pigmenți la nivelul pielii, cum ar fi:

hemosiderina
lipofuscină
sulfat de fier

Pe măsură ce acești compuși pigmentari se acumulează, pot provoca o schimbare vizibilă a culorii pielii. Această hiperpigmentare apare în plasturi pe organul genital, mai degrabă decât să afecteze întreaga suprafață.

cauze

Medicii nu sunt siguri de ce unii oameni dezvoltă această afecțiune. Este pur și simplu o acumulare de celule pigmentare din piele, care pot apărea și în alte locații.

Cu toate acestea, posibilii factori de risc care pot crește șansele unei persoane de a dezvolta melanoza penisului includ:

Vârsta: În timp ce melanoza poate afecta oameni de orice vârstă, apare mai ales între 15 și 72 de ani.
Genetică: Poate exista o componentă genetică a melanozei.
Leziuni: Leziunea anterioară a organelor genitale poate juca un rol, deoarece formarea țesutului cicatricial poate duce la hiperpigmentare.
Anumite tratamente ale pielii: Tratamentul cu anumite medicamente, cum ar fi terapia cu antralină sau PUVA, poate crește riscul de melanoză.

Melanoză și cancer genital

Unii oameni se pot îngrijora că decolorațiile precum acestea vor duce la melanom, o formă de cancer de piele. Melanomul organului genital este foarte rar.

Melanomul poate provoca pete mai închise ale pielii asemănătoare cu cele ale melanozei penisului, dar de obicei doar pe capul penisului. Acestea pot crește, schimba culoarea și sângerare.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel